Για να δει κανείς λουλούδια στη Ρωσία δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι την άνοιξη. Στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας στην Αγία Πετρούπολη, «άνθισαν» λουλούδια από πάγο!
Αληθινά «μπουκέτα» με την μορφή κρυσταλλικού παγετού σχηματίστηκαν κατά μήκος στην ακτή της παραλίας, στο πάρκο της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης, τη νύχτα της 5ης Φεβρουαρίου.
Με την πρώτη ματιά, αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο μοιάζει με θαύμα.
Οι ειδικοί όμως έχουν μία απόλυτα επιστημονική εξήγηση για αυτό.
Πρόκειται για έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.
Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικράτηση άπνοιας ή πολύ ασθενούς ανέμου.
Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.
Έτσι σχηματίζονται αυτά τα λουλούδια από πάγο, δημιουργώντας ένα θέαμα βγαλμένο από παγωμένο παραμύθι.
(Πηγή: sputniknews.gr)







Μοναδική ΦΩΤΟ από τον ουρανό της Χαβάης - Συνδυάστηκαν δύο πολύ σπάνια φαινόμενα
Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες
Τα ανεπιθύμητα παιδιά του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους
Η παραγωγή ιχθυελαίου και ιχθυάλευρου για την ΕΕ στερούν από τη Δ. Αφρική μέρος της τροφής τους
Η ζωή στη Γη εμφανίστηκε 300 εκατ. έτη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε