Το χιούμορ γεννιέται στον εγκέφαλο

Μαγνητικός τομογράφος εντόπισε την έδρα του χιούμορ στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να καταγράψουν πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί όταν αστειευόμαστε. Απεικονίσεις με fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) αποκάλυψαν τα κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται όταν καταλαβαίνουμε και γελάμε με κάποιο αστείο. Οι έρευνες για το χιούμορ συντελούν ταυτόχρονα στην εμβάθυνση των αιτίων της κατάθλιψης και του αυτισμού.

Το χιούμορ και το γέλιο συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Μας βοηθούν να νιώσουμε ότι ανήκουμε στην ίδια κοινωνική ομάδα. Το κατάλληλο αστείο στο σωστό χρόνο διευκολύνει τη συναισθηματική αποφόρτιση, εκτονώνει το στρες και μας διευκολύνει στην υπέρβαση των δύσκολων καταστάσεων στη ζωή μας.

Το χιούμορ, όπως και άλλες μοναδικές ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η γλωσσική επικοινωνία και η δυνατότητα αφηρημένης σκέψης, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή και τη διάπλαση της προσωπικότητάς μας.

Η επιστήμη, με αρκετή καθυστέρηση, άρχισε τις τελευταίες δεκαετίες να μελετά πώς ο εγκέφαλος χειρίζεται το χιούμορ. Σειρά επιστημονικών πειραμάτων αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλος κάνει χρήση δύο διαφορετικών νευρωνικών κυκλωμάτων. Καθένα από αυτά καθορίζει αν το αστείο που ακούμε θα μας αφήσει αδιάφορους ή θα μας κάνει να γελάσουμε. Κι αν ναι, πόσο.

(Πηγή: SCIENCE ILLUSTRATED)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399