Του Νίκου Μάστορα
Το ζήτημα της μεγάλης δυσκολίας στην εύρεση κατοικίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που διορίζονται σε τουριστικές περιοχές ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή την ανάρτηση μιας εκπαιδευτικού στο Twitter, η οποία προκάλεσε και παρέμβαση της υπουργού Παιδείας. Η εκπαιδευτικός αναζητούσε κατάλυμα στη Σαντορίνη αλλά οι τιμές που της ζητούσαν, ήταν κατά την ίδια υπερβολικές, με αποτέλεσμα να κάνει την εξής ανάρτηση:
«Πήρα να ρωτήσω μεσιτικό για σπίτι στη Σαντορίνη κοντά στο σχολείο. Και μου λέει έχω ένα σαράντα τετραγωνικά, με ίντερνετ, αιρκοντίσιον, επιπλωμένο. Ωραία σκέφτηκα κανένα 400. ΌΧΙ 1500 ευρώ το μήνα. Λυπάμαι αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές»
Η ανάρτηση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ορισμένες εκ των οποίων ήταν αρνητικές για την εκπαιδευτικό. Έτσι η αναπληρώτρια επανήλθε με νέα της ανάρτηση και συμπλήρωσε:
«Επειδή μου κάνατε επίθεση και κάποιοι στα dm. Να πω το εξής. Οι αναπληρωτές ξεσπιτωνόμαστε κάθε χρόνο τελευταία στιγμή, να αποδεχθούμε μια θέση σε μια περιοχή που δεν ξέρουμε κανέναν και τίποτα, ούτε καν αν θα βρούμε θέση. Παρουσιαζόμαστε σε Δευτεροβάθμιες που δεν μας λένε επιτόπου που θα μας τοποθετήσουν. Και όλα αυτά γιατί μας θεωρούν αναλώσιμους. Και εγώ προσωπικά είμαι σε προνομιακή θέση διότι δεν αφήνω πίσω παιδιά και άνδρα, και έχω δύο γονείς που μπορούν να με στηρίξουν οικονομικά. Κύριοι, κυρίες, όλοι εσείς που με ευκολία κρίνετε και κατακρίνετε θα αφήνατε κάθε χρόνο το σπίτι και την οικογένειά σας με προορισμό το άγνωστο; Θα το κάνατε; Δεν είμαστε επαίτες. Επιστήμονες είμαστε που ερχόμαστε να διδάξουμε τα παιδιά σας. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει. Δυστυχώς γίνεται παντού. Δεν αφορά έναν άνθρωπο. Δυστυχώς γίνεται σε όλους. Αγαπώ τη δουλειά μου όπως εσείς τη δική σας. Γι αυτό το παλεύω. Σεβαστείτε το».
Σύντομα στο διάλογο στο Twitter παρενέβη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία απάντησε στην εκπαιδευτικό: «Είμαστε σε επικοινωνία από την αρχή της περιόδου με τις Δημοτικές Αρχές και δη στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση δεδομένων των δυσκολιών στην ανεύρεση στέγης σε λογικά οικονομικά πλαίσια». Μάλιστα η υπουργός Παιδείας έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, συμπληρώνοντας: «Μόλις ξαναμίλησα με τον δήμαρχο Σαντορίνης και 1) θα δοθεί ειδικό επίδομα, ενισχυμένο από πέρυσι, στους αναπληρωτές για τον σκοπό αυτό και 2) έχει ζητηθεί η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την ανέρευση κατοικιών».
Το ζήτημα της έλλειψης κατοικιών για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε λογικές τιμές πάντως, ούτε εφετινό είναι ούτε εμφανίζεται μόνο σε τουριστικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, η Κεφαλονιά, η Σίφνος κα, αλλά έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας, λόγω του AirBnB. Ενδεικτική είναι περυσινή ανακοίνωση, με την οποία εκπαιδευτικοί της περιοχής της Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου, της Μεταμόρφωσης και τη Λυκόβρυσης μέσω του Συλλόγου τους «Γ.Σεφέρης» καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση της έλλειψης στέγης για τους νέους αναπληρωτές:
«Τις τελευταίες μέρες έγιναν προσλήψεις νέες αναπληρωτών από το Υπ. Παιδείας. Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι έχει προκύψει έντονο στεγαστικό πρόβλημα για τους νέους μας συναδέλφους που θα δουλέψουν στην περιοχή μας. Πολλοί από αυτούς ψάχνουν εναγωνίως και απελπισμένα για στέγη χωρίς αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν έρθει από την επαρχία και είτε διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε δωμάτια μέσω Airbnb, πληρώνοντας δυσβάστακτα ποσά, είτε φιλοξενούμενοι προσωρινά σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα.
Θεωρούμε απαράδεκτη και προσβλητική, για το σύνολο του κλάδου των εκπαιδευτικών, την κατάσταση που έχει προκύψει. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!!! Η ταλαιπωρία τους, με το μεγάλο κόστος που πρέπει να καλύψουν για τη μετακίνηση, το ενοίκιο (….αν βρουν στέγη) και τη διατροφή τους, με προσωπικά έξοδα ή με έξοδα της οικογενείας τους, μέχρι να πληρωθούν από την υπηρεσία τους, έχει φτάσει στο απροχώρητο!!!
Καλούμε τις δημοτικές αρχές, τους φορείς, τα σωματεία, τους συναδέλφους και τους γονείς, κάθε συμπολίτη μας, τα τοπικά ΜΜΕ να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, για να μη ζήσουμε στιγμές «Σαντορίνης και Μυκόνου» και στην περιοχή μας, με εκπαιδευτικούς να κοιμούνται σε παγκάκια μέσα σε υπνόσακους ή να εξαναγκαστούν σε παραίτηση»
Αλλά και εφέτος τον Αύγουστο προέκυψε και στα Χανιά ζήτημα της εύρεσης κατοικίας, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων, αποτελεί μείζον ζήτημα στο οποίο το κράτος και ο Δήμος οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας λύσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η απουσία μόνιμων διορισμών εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη, μετακινούμενη ομάδα χιλιάδων εκπαιδευτικών η οποία κάθε χρόνο καλείται να παρουσιαστεί και να αναλάβει υπηρεσία σε ελάχιστο χρόνο. Η αναζήτηση στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές είναι ολοένα και πιο δύσκολη όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα.
Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.
Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας αναπληρωτής με μισθό 700 – 800€ όταν του ζητούν για μια γκαρσονιέρα έως και 350€; Για να μη μιλήσουμε για συναδέλφους με οικογένειες που μοιραία αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια. Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για ανθρώπους που αναγκάζονται να έρθουν στα Χανιά εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους λόγω δεσμεύσεων και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ενοίκια. Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν θα ξοδέψει τη μισή σχεδόν σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει σπίτι;
Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στα Χανιά; Θα αναζητούμε τότε εθελοντές ανάμεσα στους τουρίστες και επισκέπτες της πόλης για να μας θεραπεύσουν και να διδάξουν τα παιδιά μας;
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της περαιτέρω προσαρμογής των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, κλπ) στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Είναι αποτέλεσμα της παράδοσης βασικών δικαιωμάτων όπως η στέγαση στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Είναι αποτέλεσμα ότι για δεκαετίες η προσοχή των τοπικών αρχών στράφηκε αποκλειστικά στη μέριμνα για να εξασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος και όχι να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Η κερδοσκοπία στη γη και τα ακίνητα με την καραμέλα της τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν παράγωγα της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό ενός συστήματος σε μια πόλη με τόση μεγάλη προσφορά στέγης, δωματίων ξενοδοχείων να μην υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς.
Σημειώνουμε επίσης, ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην πόλη των Χανίων αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του νομού όπως η Παλαιόχωρα και το Καστέλι. Εκεί ο νόμος 4483/17 προβλέπει ότι <<οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους … αναπληρωτές εκπαιδευτικούς>>. Όλα αυτά τα χρόνια, που η κατάσταση αυτή παρουσιάζει έξαρση, είτε σήκωναν αδιάφορα τους ώμους είτε επέλεγαν να βρίσκουν αχούρια. Απαιτούμε από το Δήμο να πράξει τα δέοντα και ας μην υποχρεώνεται από το νόμο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων»
Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, πάλι στη Σαντορίνη, είχε προκύψει και θέμα εκπαιδευτικών που κοιμούνταν σε αυτοκίνητα και σε σλίπνιγκ μπαγκς στην παραλία! «Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!», αναφερόταν σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ…
(Πηγή: alfavita.gr)