Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αρκετά χρόνια εγκλωβισμένοι σε σχολικές μονάδες εκτός τόπου μόνιμης διαμονής. Πρόκειται κυρίως για δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι με μισθό 650-800 ευρώ προσπαθούν κυριολεκτικά να επιβιώσουν, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις ανάγκες όπως τη διατροφή τους και το ενοίκιο.
Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών που ζητούν φέτος μετάθεση ξεπερνάει τις 15.000 (6.030 από την πρωτοβάθμια και 9.126 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Για ακόμη μία χρονιά διαπιστώνεται καθυστέρηση στην αποστολή της εγκυκλίου για τον υπολογισμό κενών, με κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανακοίνωση τόσο των μεταθέσεων όσο και στο σύνολο των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών για το 2015.
Το γεγονός αυτό έχει αρνητικότατες συνέπειες τόσο στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων όσο και στον οικογενειακό προγραμματισμό και την ψυχολογία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η καθυστέρηση αυτή πριμοδοτείται πρώτον από τη μη χορήγηση μέχρι τώρα οργανικής θέσης στους 3.700 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που υποχρεώθηκαν σε μετάταξη στην Α/θμια εκπαίδευση λόγω Μνημονίου και δεύτερον από την καθυστέρηση οριστικοποίησης των αλλαγών στα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου και των αναθέσεων που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μεταθέσεις θα γίνουν μετά τη λήξη του θέματος των μετατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι στα οργανικά κενά θα προλάβουν να υπολογιστούν και οι παραιτήσεις που θα γίνουν στις 20 έως τις 30 Απριλίου 2015. Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για να εξετάσει τις ειδικές κατηγορίες, τις αμφισβητούμενες αιτήσεις, την ειδική αγωγή, τα διαπολιτισμικά, τις ενστάσεις κ.λπ., έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για να «τρέξει» το σύστημα μόλις οριστικοποιηθούν οι μετατάξεις.
Ούτε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο. Δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ο αριθμός των μόνιμων διορισμών, ούτε ο τρόπος που θα γίνουν. Οπως είναι γνωστό εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν μηδαμινές εξαιτίας των πολιτικών συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
Την ίδια περίοδο από το 2012 έως και το 2014 είχαμε στην εκπαίδευση συνολικά περίπου 16.000 συνταξιοδοτήσεις (το 2012 είχαμε 4.872 παραιτήσεις, το 2013 5.817 και το 2014 5.262), ενώ πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτηθούν πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Το υπουργείο Παιδείας απαντάει ουσιαστικά ότι το πρόβλημα των κενών δεν μπορεί να λυθεί ούτε τη νέα σχολική χρονιά, απλά φιλοδοξεί «τα κενά να είναι λιγότερα και τα σχολεία της χώρας να ξεκινήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο εκπαιδευτικό δυναμικό τους».
Όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς, ακόμη και ο αριθμός των 15.000 που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό φαίνεται να μην «πατάει γερά στα πόδια του». Και αυτό γιατί πρόσφατα, στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που διεξήχθη στο ΕΜΠ, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι συμφωνημένες (σ.σ. με το Μνημόνιο) 15.000 νέες προσλήψεις θα είναι στην πραγματικότητα 12.000, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην εκπαίδευση αντιστοιχούν μόλις 3.000 νέες προσλήψεις για όλες τις βαθμίδες.
Στο θέμα των προσλήψεων αναπληρωτών το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει και πάλι κονδύλια από το ΕΣΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στην εκπαίδευση. Αλλά για τη νέα χρονιά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι σημαντικά λιγότερα από πέρσι (μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου), γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αυξημένες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν στοιχειωδώς τα κενά.
Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε πάρει 43 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να πληρώσει τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους, γεγονός που αφαίρεσε κάθε δυνατότητα παρέμβασης στις σχολικές υποδομές (κατασκευή νέων σχολείων, επιδιορθώσεις, εργαστήρια κ.ά.).
(πηγή: efsyn.gr)