Με μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο της Αεροδιαστημικής τιμήθηκε ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής. Συγκεριμένα, του απονεμήθηκε στην Ουάσιγκτον το βραβείο Lifetime Achievement του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος. «Ο κ. Κριμιζής έχει συμβάλει ποικιλοτρόπως στην έρευνα του Διαστήματος. Ελάχιστοι έχουν συμβάλει στη γνώση μας για το ηλιακό σύστημα τόσο όσο κ. κ. Κριμιζής», τόνισε, κατά τη διάρκεια της απονομής, ο διευθυντής του Μουσείου J.R. Dailey. Οπως ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί προηγουμένως ο μέντορας του κ. Κριμιζή James Van Allen (2006), καθώς και οι αστροναύτες John Glenn (2001) και Neil Armstrong (2004).
Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938, όπου και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Το ίδιο έτος πήγε στις ΗΠΑ και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή εξειδίκευσή του και τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως ερευνητής καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ενώ το 1968 ηγήθηκε της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Μέγιστη είναι η συμβολή του στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ.
Μάλιστα, προς τιμήν του, το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) ονόμασε με το όνομά του τον αστεροειδή 8323 Krimigis (1979 UH). Το 2005 εξελέγη ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Αθηνών στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» και έγινε πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Από τον Δεκέμβριο 2006 έχει αναλάβει εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα τιμήσει τον κ. Κριμιζή, για το συνολικό έργο του, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 6 Απριλίου.
(πηγή: kathimerini.gr)