Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για δράσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης ενάντια στο ρατσισμό δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα «Στέκι Κοινωνικών Λειτουγών – Κοινωνικό Καφενείο» – www. koinonikokafeneio.gr
Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 10 Δεκεμβρίου 1948 (άρθρα, βίντεο, ιστοσελίδα).
Σύμβαση της UNICEF για τα δικαιώματα του παιδιού.
Συνήγορος του Παιδιού.
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE.
Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.
Διεθνής Αμνηστία.
Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΑΡΣΙΣ. Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
PRAKSIS.
Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης “Σχεδία”.
Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού.
iRED (Institute Rights Equality & Diversity).
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Σχολικά βίντεο
- “Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί”, 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
- “4 παραμύθια, 1 αλήθεια”, 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
- “Ζωγραφίζοντας την ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας”, 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
- “Μαθαίνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα”, 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
- “Όχι στον ρατσισμό”, 41ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.
- “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”, 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.
- “Μπαλόνια με ανθρώπινη απόχρωση”, Λύκειο Δασούπολης, Λευκωσία.
- “Έτσι απλά…”, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Βόλου.
- “Επείγον περιστατικό”, Γυμνάσιο – Λύκειο Παξών.
- “Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα”, 1ο Γυμνάσιο Σητείας.
Εκπαιδευτικό υλικό
- “Ο ξένος”, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: “Ένας ξένος στην οικογένειά μας”.
- “Γκασμέντ”, με αφορμή το βιβλίο τού Κ. Μουρίκη: “Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα”.
- “Το ξενοπούλι και ο συνορίτης ποταμός”, με αφορμή το βιβλίο της Λενέτας Στράνη.
- “Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”, του Πάνου Χριστοδούλου.
- “Οδηγός αντιρατσιστικής εκπαίδευσης”. Βιβλίο του Γιώργου Τσιάκαλου.
- “Δέκα χρόνια ταξιδεύοντας με τους μαθητές μας”.
- “…Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!” Η συλλογή αντιφασιστικών έργων της Τ.Ε.Κ.
- Οδηγός για την πρόληψη /καταπολέμηση των διακρίσεων στα σχολεία.
- “Περάσματα”. Παιχνίδι προσομοίωσης για τους πρόσφυγες.
- “Compass”. Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
- “Δεν είναι μόνο αριθμοί”. Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατης Αρμοστείας (12 -18 ετών) (εγχειρίδιο δασκάλου).
- “Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του”. Ειδική Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη.
- “Εθνική αναφορά για τη ρατσιστική βία”. Γιατροί του Κόσμου.
Βίντεο – Ταινίες μηκρού μήκους – Ντοκιμαντέρ
- “Μην τους καταδικάζεις. Άκουσέ τους”. ActionΑid. Γνωστοί καλλιτέχνες έγιναν για λίγο μετανάστες και αφηγούνται μια ιστορία σαν κι αυτές που συμβαίνουν καθημερινά σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
- “Παίρνουμε Θέση” ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία! Μία ταινία μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, που προσκαλεί να σπάσουμε τη σιωπή και να εναντιωθούμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία που έχουν γιγαντωθεί στη χώρα μας.
- “Επειδή δεν συμβαίνει εδώ δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει”. Ένα βίντεο που μέσα σε 93 δευτερόλεπτα αποτυπώνει τη δυστυχία των παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο. Σώστε τα παιδιά της Συρίας…
- “Ο αόρατος υποβολέας”. Αντιρατσιστική καμπάνια της Beyond Blue, με θέμα την κακή “ξενοφοβική” φωνούλα που έχουν πολλοί άνθρωποι μέσα τους.
- “Νόμιμος μετανάστης”. Βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE, με προσωπικές μαρτυρίες.
- “Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ”. Ο Αφγανός πρόσφυγας Α.Η. δεν τολμάει πια να βγει από το σπίτι του. Πριν από λίγο καιρό, επτά άτομα είχαν επιτεθεί στον ίδιο και το γιο του την ώρα που πήγαιναν να αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE.
- “Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ”. Ο Σίλας Σεραφείμ, ηθοποιός και stand up comedian, στέλνει τα δικά του μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE.
- “Η ιστορία κουβαλάει τις αγωνίες των καιρών”. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μας αφηγείται μία ιστορία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE.
- Το πείραμα με την κούκλα. Ένα διάσημο πείραμα που χρησιμοποιήθηκε με παραλλαγές σε πολλά παιδιά, κάθε φυλής, μας δείχνει τις τρομακτικές διαστάσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο του ρατσισμού, από τόσο μικρή ηλικία ακόμα.
- “Ένα νανούρισμα για τα δικαιώματα του παιδιού”. Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- “Βάλτε το ρατσισμό στη θέση του!” Ηλικιωμένη κυρία επιβιβάζεται στο αεροπλάνο. Όταν αντιλαμβάνεται ότι στη διπλανή της θέση κάθεται ένας έγχρωμος, ζητά από την αεροσυνοδό να της αλλάξει αμέσως θέση…
- “Τα γυαλιά της διαφορετικότητας”. Μια ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων του Προγράμματος Επιχορήγησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την Ελλάδα.
- “Παράξενο Φρούτο”. Ένα animation ενάντια στο ρατσισμό.
- Τα παιδιά μεταναστών είναι ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Ενημερωτική καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στην ελληνική ιθαγένεια, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
- “Μια τάξη, φυλετικά διαχωρισμένη”. Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Martin Luther King το 1968, η δασκάλα Jane Elliott πήγε να διδάξει στο σχολείο της πόλης της στην Iowa, όπου κατοικούσαν μόνο λευκοί. Χώρισε τους μαθητές της σε δύο ομάδες, εκείνους με γαλάζια μάτια κι εκείνους με καφέ μάτια, και αποφάσισε να τους δώσει ένα γερό μάθημα κατά των φυλετικών διακρίσεων…
- “Το σουίνγκ της αλλαγής”. Ταινία μικρού μήκους. Ο ρατσιστή κουρέας Harry αλλάζει τις πεποιθήσεις του ύστερα από την εμφάνιση μίας μαγικής τρομπέτας.
- “Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα”. Ένα μικρού μήκους φιλμ που προσπαθεί να περιγράψει την ζωή ενός ξένου στην Eλλάδα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την φασιστική απειλή. Η ιστορία του Κιαλό είναι κομμάτι του project “Portraits of Greece in Crisis”.
- “Ο λαθρεπιβάτης”. Αντιρατσιστική ταινία μικρού μήκους του 1994, που καταγγέλλει όχι μόνο τον καθημερινό ρατσισμό πολλών ανθρώπων, αλλά και την αδιαφορία των περισσοτέρων).
- “Χρωμοφοβία”. Αλληγορική ταινία μικρού μήκους (Raoul Servais, 1966) για τον φασισμό και τον ρατσισμό.
- “Δύο φορές ξένος”. Ταινία ντοκιμαντέρ βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπρους Κλαρκ και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά “Δυο φορές ξένος” παραγωγής ΠΡΙΣΜΑ+ της ΕΡΤ, που εξετάζει τις ανταλλαγές πληθυσμών στο χώρο των Βαλκανίων από τις αρχές του 20ου αιώνα, με αποκορύφωμα τις υποχρεωτικές ανταλλαγές των ετών 1923-1924.
- “Βρωμοέλληνες”. Ο Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες όταν αυτοί ήταν οι “ξένοι” (μετανάστες στις Η.Π.Α. στις αρχές του αιώνα) στους κατοίκους ενός χωριού στην Πιερία για να τους φέρει αντιμέτωπους με την ρατσιστική τους συμπεριφορά.
- “Θάνατος στους ξένους”. Ο Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζει την περιπέτεια ενός Έλληνα εστιάτορα ο οποίος τον Νοέμβριο του 1997 γίνεται στόχος Γερμανών νεοναζί.
- “Όχι πια: Μία Ιστορία της Επανάστασης”. Σύντομο ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει τον αγώνα της Συρίας για την ελευθερία, όπως τη βιώνουν ένας 32χρονος διοικητής ανταρτών, ο Mowya, και μία 24χρονη δημοσιογράφος, η Nour, στο Χαλέπι.
- “Το αυγό του φιδιού”. Ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικού Νίνας Γεωργιάδου για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα.
- “Η ελληνική νύχτα των κρυστάλλων”. Ντοκιμαντέρ με θέμα το πογκρόμ κατά των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο του Καναδά το 1918.
- “Η αγέλη των λευκών λύκων”. Ντοκιμαντέρ που καταγράφει την θανάσιμη δράση Ρώσων Σκίνχεντ, τις ιστορίες των αθώων θυμάτων τους και την τρομακτική απειλή που ξεπροβάλλει στο Βορρά της Ευρώπης.
- Η Ελλάδα του Χίτλερ:
Μέρος Α: Από την Αλβανία στη Κρήτη.
Μέρος Β: Τρόμος και Αντίσταση στο Γ’ Ράιχ.
Μέρος Γ: Η πικρή απελευθέρωση. - Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα. Ταινία μικρού μήκους που προσπαθεί να περιγράψει τη ζωή ενός ξένου στην Ελλάδα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την φασιστική απειλή.
- “The Zambia Project”. Ο οργανισμός World Vision μας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για το νερό, ένα πολύτιμο αγαθό.
- Ακολουθώντας το σκληρό ταξίδι δύο οικογενειών Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.
- “Σκλαβιά”. Ένα μικρό απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για τις σκληρές συνθήκες εργασίας στη Μαυριτανία.
- “Σταματήστε την παράνομη εμπορία ανθρώπων”. Ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από τη Μαρία Δούνη, τελειόφοιτη του Τ.Ε.Ι. Γραφιστικής Αθηνών, στο πλαίσιο των σπουδών της.
- “Εκπαίδευση για τον θάνατο: Η δημιουργία ενός Ναζί”. Αντιφασιστικό δεκάλεπτο βίντεο της Walt Disney (1943) που δείχνει την εκπαίδευση του μικρού Γερμανού Χανς στις αρχές του ναζισμού και την μετατροπή του σε κτήνος που καταλήγει να πεθάνει για τον αρχηγό.
- “Σταμάτα τη συζήτηση”. Ταινία μικρού μήκους με θέμα τη διαφορετικότητα, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη.
- “Είμαι άνθρωπος”.
- “Ρατσισμός, ξενοφοβία – Στην ζυμαροχώρα”.
- “Το μπαλόνι”.
- “Θα έδινες τη ζακέτα σου στον Johannes;”.
- Βίντεο για την ιθαγένεια των παιδιών της “Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
- “Κι ένα θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!”. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
- “Πόσο Μακριά Ακόμα;” Γυρισμένο στην Αθήνα μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012, εν μέσω της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, το ντοκιμαντέρ δίνει βήμα στις φωνές εκείνων που έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή το Σουδάν ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
- Συνέντευξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες.
- “Δεν είμαι ρατσιστής αλλά…” Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, ηθοποιός, stand up comedian και ραδιοφωνικός παραγωγός, στέλνει το δικό του μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.
- “Το ποδόσφαιρο και οι ναζί δεν πάνε μαζί”. Καμπάνια κατά του ναζισμού από την ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που αντιμετωπίζει το φαινόμενο με χιούμορ, περνώντας παράλληλα ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων.
- “Πώς δημιουργείται ένας Ναζί”. Δεκάλεπτο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων του Walt Disney του 1943, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Gregor Ziemer.
- “Η φτώχεια λέει πολλά παραμύθια”.
- “Τρεις Γερμανοί φοιτητές εκπλήσσουν έναν άστεγο”.
- “Η σημασία της εξωτερικής εμφάνισης”.
- “Η πρώτη διαδραστική αφίσα ενάντια στην φτώχεια”.
- “Παράλληλες ζωές”.
- “Το αόρατο τείχος”.
- “Τζαφάρ”.
- “Ειρήνη”. Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (κείμενο και από εγχειρίδιο με σημειώσεις).
- “Πες όχι στο ρατσισμό!”
- Λίστα με ταινίες για τη διαφορετικότητα, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές. Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Ν. Ηρακλείου.
- Λίστα με ταινίες που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη σχολική βία. Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Ν. Ηρακλείου.
Ιστορίες – Μαρτυρίες
- “Όταν οι Έλληνες…” …ήταν από την πλευρά των μεταναστών. Σύντομο χρονικό μιας από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού της διασποράς: του διωγμού των Ελλήνων της νότιας Ομάχα (1910, Νεμπράσκα, Η.Π.Α.).
- Προσωπικές μαρτυρίες μεταναστών – μαθητών του σχολείου για τους μετανάστες της ομάδας δασκάλων “Τα πίσω θρανία”.
- “Ποια είναι η χώρα μου;” Η ιστορία ενός μετανάστη 2ης γενιάς.
- Παραμύθια από διάφορες χώρες.
- Παιχνίδια, όπως τα μεταφέρουν οι μετανάστες από τις χώρες τους.
- Πολυεθνικές γεύσεις και συνταγές.
Τραγούδια
- “Διαφορετικοί”, “Αερικά” – συμμετέχουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Λέκκας.
- “Imagine”, John Lennon (διασκευή από κωφούς).
- “Χέρια σαν κι αυτά”, Locomondo.
- “Φυσάει κόντρα”, Active Member.
- “Passport”, Gogol Bordello.
- “Clandestino”, Manu Chao.
(πηγή: koinonikokafeneio.gr)