Δεν είναι παρά μόνο 14 χρονών και όμως ήδη έχει κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό της ΝΑΣΑ και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, «Cassini Scientist for a Day».
Ο λόγος για την Άννα Ζαρωτιάδου από την Κατερίνη που είναι ένα από τα 90 χαρισματικά παιδιά του Κέντρου Χαρισματικών – Ταλαντούχων Παιδιών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά) και είναι άριστη μαθήτρια.
Η ίδια δεν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό ενώ πηγή έμπνευσης αποτελούν οι γονείς της αφού από μικρή της δίνουν ερεθίσματα που δεν έπαιρνε από το σχολείο. Μόλις από την β’ δημοτικού εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την αστροφυσική και τα μαθηματικά, γεγονός που την ώθησε να λαμβάνει μέρος για αρκετά χρόνια σε μαθηματικούς διαγωνισμούς.
Η Άννα έμαθε τυχαία για το Κέντρο Χαρισματικών Παιδιών από μια θεία της η οποία έμενε χρόνια στην Αμερική και η οικογένειά της την ενθάρρυνε να δοκιμάσει. Ο κύριος λόγος για να συμμετάσχει ήταν για να διευρύνει τους ορίζοντες της αλλά και να μάθει καινούργια πράγματα.
Δεν έχει αποφασίσει ωστόσο ακόμα τι θα σπουδάσει αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγει στο εξωτερικό για να ανοίξει όσους περισσότερους δρόμους μπορεί. Εκτός από τα μαθηματικά και την αστροφυσική αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της είναι οι φίλες της, οι βόλτες , ο χορός και η κιθάρα της.
Εκτόξευση ελληνικού δορυφόρου
Με τα καλύτερα λόγια μιλούν στη NASA για τον ελληνικό δορυφόρο Λ-Sat κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μάλιστα το πρωτοποριακό υλικό γραφένιο που θεωρείται το υλικό του μέλλοντος για τους σύγχρονους υπολογιστές. Το πρώτο τεστ του συγκεκριμένου υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί από τον Έλληνα διδακτορικό φοιτητή, Κώστα Αλεξάνδρου.
Κορυφαίο το ΑΕΙ Κρήτης
Η αξιολόγηση του ολλανδικού πανεπιστημίου Leiden ανέδειξε ως κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Η αξιολόγηση έγινε βάσει διάφορων βιβλιομετρικών δεικτών και στην ελληνική κατάταξη μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακολουθούν το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Διεθνή πρωτιά Κρητικού ιατρού
Σε ελληνικά χέρια κατέληξε ακόμα ένα διεθνές σημαντικό βραβείο, εκείνο του ανερχόμενου επιστήμονα της χρονιάς στον κλάδο της Ιατρικής στη Γερμανία. Πρόκειται για τον Κρητικό Βασίλη Ασκοξυλάκη, λέκτορα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του μέσα σε χειροκροτήματα ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ με υποτροφία του Γερμανικού κράτους.
(πηγή: briefingnews.gr)