Της Άννας Ανδριτσάκη
Άρχισαν οι απολύσεις (και) στην εκπαίδευση. Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας «συρρικνώνει» τα σχολεία, πετώντας εκτός Δημοσίου τους πρώτους εκπαιδευτικούς, προωθεί ρυθμίσεις για διεύρυνση του σχολικού έτους σε διάρκεια και χρόνο μαθημάτων.
Άρχισαν οι απολύσεις (και) στην εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της σταδιακής απομάκρυνσης, που ενισχύει την ασάφεια και το αλαλούμ σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ξεκίνησε τις πρώτες αφαιρέσεις. Περί τα 80 άτομα έμειναν έξω από την παράταση που έδωσε στο καθεστώς διαθεσιμότητας για 1.708 εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή, με την ίδια ευρωπαϊκή στοχοπροσήλωση, συνεχίζει τον… εκσυγχρονισμό του ελληνικού σχολείου, ετοιμάζοντας τις ανακοινώσεις για την περιβόητη επιμήκυνση του διδακτικού έτους, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου και θα λήγει στις 15 Ιουνίου για τα Δημοτικά, στις 31 Μαΐου για Γυμνάσια-Λύκεια, στις 21 Μαΐου για τη Γ’ Λυκείου. Για όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά σχολεία, η εναρμόνιση με τα (βορειο)ευρωπαϊκά πρότυπα θα εξασφαλίσει επιπλέον χειμερινές διακοπές. Με ή χωρίς χιόνια, με ή χωρίς εκπαιδευτικούς, με ή χωρίς υποδομές.
Ρυθμίσεις
Η επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά μία εβδομάδα, στην έναρξη και στο τέλος, θα συνοδευτεί με κατάργηση αργιών και προσθαφαιρέσεις στις εκδρομές και τους περιπάτους, έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι ευσεβείς πόθοι. Το υπουργείο μιλά για την ανάγκη αύξησης των διδακτικών ωρών, οι ξενοδόχοι για τις δικές τους ανάγκες. Μένει να δούμε σε ποια ακριβώς μορφή συμφωνίας κατέληξαν…
Ο προβληματισμός και οι ενστάσεις που -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε προβάλει ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, φαίνεται ότι, εν τέλει, κάμφθηκαν για να επικρατήσει αυτός ο αντιφατικός συνδυασμός εντατικοποίησης από τη μια της διδασκαλίας σ” ένα διαρκώς συρρικνούμενο σχολείο, από την άλλη. Πάντως, τα βασικά σημεία του νέου σχεδιασμού είναι:
• Κατάργηση της αργίας του Αγίου Ιωάννη.
• Την ημέρα των Τριών Ιεραρχών εκκλησιασμός των μαθητών και τις υπόλοιπες ώρες κανονικό μάθημα.
• Μείωση των γενικών περιπάτων από 5 σε 3.
• Αύξηση των περιπάτων για εκπαιδευτικούς λόγους κατά 2.
Σημειώνεται ότι, φέτος, λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και το πρόγραμμα. Τα μαθήματα, πάντως, θα σταματήσουν στις 21 Μαΐου.
Οι πρώτες απολύσεις
Στο πλαίσιο, τώρα, του ευρύτερου σχεδιασμού για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας, συνεχίζονται τα μεγάλα… έργα. Η διαθεσιμότητα έφτασε στην πόρτα της απόλυσης και άρχισε να εκδιώκει εκπαιδευτικούς στα φανερά και στα κρυφά. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας 1.708 εκπαιδευτικών, από 22 Μαρτίου 2014 μέχρι την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο. Δηλαδή, αν δεχτούμε ότι ο συνολικός αριθμός των υπό διαθεσιμότητα είναι 1.786, σύμφωνα με την τελευταία -από Βουλής- ενημέρωση του υπουργού, τότε έχουμε 1.709 προκηρυγμένες θέσεις, 1.708 εκπαιδευτικούς που παραμένουν σε διαθεσιμότητα, 79 σε απόλυση και ακόμη περισσότερους σε αναμονή προς απόλυση. Όπως έχει προκύψει, οι 200 απολύσεις θεωρούνται δεδομένες.
Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων σε αρκετές ειδικότητες της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, πολλοί εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται σε παραίτηση. Βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι-βρεφοκόμοι, διακοσμητές, γραφικών τεχνών κ.ά. καλούνται να μετακινηθούν από την Κοζάνη στη Λέρο, από τη Θεσσαλονίκη στο Ρέθυμνο ή τη Σαντορίνη, από την Πιερία στη Χίο, από την Ημαθία στην Κρήτη, από τη Λακωνία στην Ξάνθη κ.ο.κ. Πόσοι θα αφήσουν την οικογένεια, για να ζήσουν, πληρώνοντας δεύτερο σπίτι, στην άλλη άκρη της χώρας;
(πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)