Διάσημοι Ελβετοί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν την Αθήνα και Έλληνες δημιουργοί μαζί με φοιτητές της ΑΣΚΤ μεταμορφώνουν τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη ζωγραφίζοντας επιφάνειες σχολείων 2.000 τ.μ.! Oι Έλληνες που συμμετέχουν στο Athens Street Art Festival 2014 είναι οι: Billy G, Lune 82, Loaf, Same 84, ΚακαοRocks, Τhisisopium, Cookless.
Στην πιο δημιουργική φάση του περνάει τον Μάρτιο το Athens Street Art Festival 2014. Ανταποκρινόμενο στον διεθνή χαρακτήρα του, που έθεσε από την πρώτη περσινή επιτυχημένη διοργάνωσή του, πέρασε στο δεύτερο στάδιο, με την έλευση Ελβετών καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωγραφίζουν από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα την Αθήνα. Τέσσερις κορυφαίοι καλλιτέχνες του είδους, οι Bane, Robi The Dog, Safu και Chromeo, δημιούργησαν συνθέσεις στο Smart Park, σε δημόσιους χώρους και σε σχολεία στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σήμερα ολοκληρώνουν το έργο τους.
Το Athens Street Art Festival τις επόμενες μέρες καταθέτει περισσότερες προτάσεις που προσπαθούν να απαντήσουν δημιουργικά και ευφάνταστα στο ερώτημα/τίτλο του φεστιβάλ: «Crisis? What Crisis?». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μη επιχορηγούμενο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φεστιβάλ, που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και συμμετοχή, και έχει ως κύριο στόχο του την κοινωνική προσφορά. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ στέλνουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, και καταθέτουν τη δική τους γνώμη για την κρίση, αναδεικνύοντας μια άλλη Ελλάδα, ενεργή και παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Τα σχολεία της Νίκαιας
Παράλληλα δέκα καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες του Street Art και φοιτητές της ΑΣΚΤ θα μεταμορφώσουν επιφάνειες σχολείων 2.000 τ.μ. στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη μέσα στον Μάρτιο, δίνοντας μια άλλη νότα στην πόλη και φέρνοντας τον τόνο της τέχνης και της ελπίδας στους μαθητές και τους κατοίκους, στο πλαίσιο της κοινωνικής διάστασης και προσφοράς του φεστιβάλ. Μέσω αυτής της δράσης αναδεικνύεται ο κοινωνικός ρόλος του φεστιβάλ και η σαφής διασύνδεση και συνομιλία του με τον πολίτη, που είναι και ο θεμελιώδης στόχος του, από την πρώτη διοργάνωσή του.
Και το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ υποστηρίζεται από το Smart Park στα Σπάτα, όπου και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή του κοινού η πρώτη φάση του φεστιβάλ.
Κάθε Σάββατο από τον Ιανουάριο στο Smart Park πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες προεκδηλώσεις, οι οποίες αποτέλεσαν προπομπό του φεστιβάλ και τις οποίες παρακολούθησαν 15.000 επισκέπτες. Έλληνες καλλιτέχνες και συγκεκριμένα οι Loaf, Lyne82, Same84, Cacao Rrocks, ThisisOpium Coocless, ζωγράφισαν με την παρουσία και τη συμμετοχή του κοινού του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στα Σπάτα σε σταθερό Bill Board, στο πλαίσιο του Interactive Event Le mur Athens («Ο τοίχος»), δημιουργώντας πρωτότυπα έργα, τα οποία στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν. Ενήλικες και παιδιά ήρθαν έτσι σε επαφή με την τέχνη και τα μυστικά του Street Art.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο στον φιλόξενο χώρο του Smart Park μέχρι τις 30.6.2014 και θα συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα happenings, διαφορετικά κάθε φορά (ζογκλέρ, θέατρο δρόμου, μίμοι κ.λπ.), που θα γίνονται σε συνεργασία με το παρισινό Ίδρυμα Le Mur.
Το φεστιβάλ θα συνεχίσει δυναμικά τις εκδηλώσεις του και τους επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί τον προσεχή Ιούνιο, με τη συμμετοχή 30 Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλεκτικά θα ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους και άλλους χώρους, δημόσια κτήρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής, βιομηχανικά κτήρια και αποθήκες. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλοι σημαντικοί φορείς που θα υποστηρίξουν το φεστιβάλ και θα του παραχωρήσουν και άλλους χώρους, ώστε το Athens Street Art Festival 2014 να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο την πόλη μας, να επεκταθεί στην ευρύτερη Αθήνα, να γίνει πιο πολύ μέρος της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.
Από τον Ιούνιο έρχονται τμηματικά τριάντα Ευρωπαίοι street artists, με πρώτους τους Ελβετούς, οι οποίοι σε συνεργασία με τριάντα Έλληνες συναδέλφους τους θα εκτελέσουν συνολικά περισσότερα από 300 έργα graffiti και stencil art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media, διερευνώντας θέματα της αστικής αισθητικής.
Άλλες δράσεις
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη τις εξής παράλληλες δράσεις:
m Έκθεση φωτογραφίας της Angelique Kourounis με θέματα graffiti στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί ένα σπάνιο και οργανωμένο υλικό, που αποτελεί το κοινωνικό ίχνος της περιόδου κρίσης της Ελλάδας.
m Έκθεση έργων δύο ξένων καλλιτεχνών και ενός Έλληνα στην γκαλερί «Aέναον».
m Προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικές με το Street Art.
m Επιστημονική ημερίδα με θέμα: Ανάλυση του φαινομένου Street Art.
Και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ανακοινώνονται πριν από τις δράσεις.
Στόχοι του φεστιβάλ είναι:
v Να προβάλει ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, «Crisis? What Crisis?», μπορεί να πρωτοπορεί διοργανώνοντας σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στη διάθεση, την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων στο φεστιβάλ.
v Να προβάλει έμπρακτα τις έννοιες: Προσπάθεια, Εθελοντισμός, Κοινωνική προσφορά, Αλληλεγγύη, Σεβασμός στους δημόσιους χώρους, Εξωστρέφεια, Σύμπραξη καλλιτεχνών, Επαφή και ανταλλαγή απόψεων Ελλήνων καλλιτεχνών με Ευρωπαίους καλλιτέχνες.
vNα γίνουν έργα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.
v Να αναδείξει τη διαφορά των έργων graffiti, που προβάλλουν απόψεις, επώνυμα και με αναγνωρίσιμη προσωπική γραφή ή ασκούν κοινωνική κριτική, σε αντιπαράθεση με τις παρεμβάσεις αμφίβολης έως ανύπαρκτης καλλιτεχνικής αξίας σε δημόσιους χώρους.
v Να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα της εποχής, στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση.
(πηγή: topontiki.gr)