Πάνω από €3 εκατ. δαπανεί το κυπριακό κράτος, σε ετήσια βάση, για να προμηθεύει τους μαθητές με σχολικά βιβλία. Η δαπάνη, η οποία αυξήθηκε μετά την απόφαση της Ελλάδας να … καταργήσει τα δωρεάν συγγράμματα προς τα κυπριακά σχολεία (από την περσινή χρονιά), θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αποφάσισε να προωθήσει μέτρα για εξοικονόμηση πόρων.
Το σημαντικότερο από αυτά βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου, η οποία προβλέπει παραχώρηση του δικαιώματος εκτύπωσης αριθμού ελλαδικών βιβλίων στο νησί μας.
Σε δηλώσεις στον «Φιλελεύθερο» ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Δημοσθένους, αποκάλυψε ότι θα περιοριστεί στο ελάχιστο η αγορά διδακτικών συγγραμμάτων από την Ελλάδα.
Βάσει της συμφωνίας, το 75% των ελλαδικών βιβλίων θα αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή και έτσι το Υπουργείο θα μπορεί να τα τυπώνει στην Κύπρο – μέσα από διαδικασία προκήρυξης προσφορών.
Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους εάν όλα πάνε καλά, μέχρι τον Νοέμβριο θα σταλεί το ψηφιοποιημένο υλικό και συνεπώς από την επόμενη σχολική χρονιά θα μειωθούν στο ελάχιστο οι παραγγελίες από την Ελλάδα.
Ο λόγος που δεν εφαρμόζεται για το 100% των βιβλίων η πιο πάνω συμφωνία είναι γιατί υπάρχουν συγγράμματα, τα οποία, βάσει των συμβολαίων τους, δεν επιτρέπεται να εκδοθούν από άλλους.
Ένα δεύτερο μέτρο που θα προωθήσει το Υπουργείο αφορά στην επιστροφή των εγχειριδίων από τους μαθητές.
Όπως εξήγησε ο κύπριος υπουργός, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται, ήδη, αλλά θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Είπε ότι σύντομα θα σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία με την οποία θα ζητείται από τα παιδιά να διατηρούν καθαρά τα βιβλία τους και στο τέλος του χρόνου, να επιστρέφουν κάποια από αυτά. Το μέτρο αυτό δεν θα αφορά βιβλία στα οποία οι μαθητές πρέπει να κρατούν σημειώσεις ή να επιλύουν ασκήσεις.
(πηγή: Ο Φιλελεύθερος)