Μειώνεται ο αριθμός των αναπληρωτών. Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Μειώνεται το κόστος λειτουργίας ΑΕΙ-ΤΕΙ και κόβονται οι επιχορηγήσεις σε φορείς.
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για δασκάλους και καθηγητές, επιβολή διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ-ΤΕΙ και μείωση στον αριθμό των αναπληρωτών είναι τα κυριότερα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για να εξοικονομηθούν κονδύλια από τον χώρο της Παιδείας.
Συγκεκριμένα, για τη διετία 2013-2014 αναμένεται να περιοριστούν οι δαπάνες κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 148 θα βρεθούν από την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών αλλά και τη μείωση στον αριθμό των αναπληρωτών, ενώ 65 θα προέλθουν από την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Στα μεταπτυχιακά που υπάρχουν ήδη δίδακτρα, αναμένεται να αυξηθούν μέχρι να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται.
Από την κυβέρνηση προωθούνται ακόμη η μείωση του έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια αλλά και των κονδυλίων για δωρεάν βιβλία στα πανεπιστήμια. Επίσης, στο πλαίσιο των περικοπών, θα δίνονται λιγότερα χρήματα στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, ενώ κόβονται σε μεγάλο βαθμό οι επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών μελετάται ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο όποια αλλαγή συμφωνηθεί να ισχύει από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Παράγοντες της εκπαίδευσης εκτιμούν ότι εάν επιβαρυνθούν οι εκπαιδευτικοί με 2 ή 3 ώρες επιπλέον την εβδομάδα, τότε θα είναι σαν να καλύπτουν τη δουλειά 5.000 και πλέον συναδέλφων τους.
Επισημαίνεται ότι οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι ξεκινούν με 24 ώρες διδακτικής απασχόλησης, μετά 10 έτη εργασίας πέφτουν στις 23, ενώ ύστερα από 20 χρόνια οι ώρες μειώνονται στις 20. Στη δευτεροβάθμια, οι καθηγητές αρχίζουν με 21 ώρες διδασκαλίας ενώ ύστερα από 20 έτη προϋπηρεσίας διδάσκουν 16. Πάντως, εκτός από το ωράριο διδακτικής απασχόλησης, οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται και άλλες ώρες, αφού έχουν και υποχρεωτικά διοικητικά καθήκοντα.
Αναφορικά με τον αριθμό των αναπληρωτών, φέτος, όπως έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα προσληφθούν 12.500. Από την επόμενη χρονιά, και σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του ωραρίου, ο αριθμός των αναπληρωτών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Σχετικά με το έκτακτο προσωπικό σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το οποίο θα περιοριστεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ΤΕΙ, όπου περίπου το 65% των καθηγητών (3.000) είναι συμβασιούχοι.
Μιχάλης Νιβολιανίτης
(πηγή: ΕΘΝΟΣ)