Στα ακουστικά μουσικής στρέφουν τις υποψίες τους οι ερευνητές από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την αύξηση των κρουσμάτων ελαφράς βαρηκοίας, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στους νέους.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε 3.000 εφήβους, που εξετάστηκαν από ωτορινολαρυγγολόγο το διάστημα 1988 – 1994 με σχεδόν 1.800 συνομηλίκους τους, που εξετάστηκαν το διάστημα 2005 – 2006.
Η ανάλυση έδειξε ότι στο μεσοδιάστημα το ποσοστό των εφήβων με απώλεια ακοής εκτινάχθηκε από το 15% σχεδόν στο 20%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής ήταν ελαφράς μορφής, η οποία ορίζεται ως αδυναμία ακοής ήχων με ένταση16 – 24 decibel, πράγμα που σημαίνει, πως ένας έφηβος με ελαφρά βαρηκοΐα δεν θα μπορούσε να ακούσει το θρόισμα των φύλλων ή μία βρύση που στάζει.
Η απώλεια ακοής αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες, ένδειξη ότι οφείλεται σε υπέρβολικά δυνατούς ήχους.
Ένας μάλιστα στους πέντε Αμερικανούς εφήβους αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής στις υψηλές συχνότητες, με αποτέλεσμα να ακούν καθαρά όλα τα φωνήεντα, μπορεί όμως να χάνουν ορισμένα σύμφωνα.
«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός», δήλωσε ο Γκάρι Κέραν, επικεφαλής της μελέτης σε νοσοκομείο της Βοστόνης, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνονται οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των νεότερων κυρίως ανθρώπων από την κατάχρηση των νέων τεχνολογιών μουσικής ακρόασης. Στις αρχές του περασμένου έτους επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. είχε προβλέψει ότι σημαντικό ποσοστό νέων Ευρωπαίων, έως και 10%, κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμες απώλειες της ακοής τους αν συνεχίσουν να ακούνε με υψηλή ένταση του ήχου μουσική από συσκευές mp3 και mp4 για πάνω από μία ώρα την ημέρα κάθε εβδομάδα επί μία πενταετία. Και σημείωνε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, όπως η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων στις οθόνες των συσκευών ή η ύπαρξη μέγιστου ορίου 85 ντεσιμπέλ στην ένταση του ήχου.