Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται στους 6.934.196.000 κατοίκους στην υποδοχή του νέου έτους, ενώ θα σκαρφαλώσει στα 7 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2011, ανακοίνωσε στο Ανόβερο γερμανική οργάνωση αρωγής, που προωθεί τον έλεγχο των γεννήσεων.
Το Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW) έχει στον ιστότοπό του ένα «μετρητή πληθυσμού» που υπολογίζει τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό από διάφορες πηγές ετήσιων δεδομένων.
Η αύξηση αυτή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των γεννήσεων και των θανάτων και είναι πολύ μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες απ’ ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες. Εφ’ όσον ο τρέχων ρυθμός πληθυσμιακής αύξησης (1,14%) διατηρηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο πληθυσμός της Γης προβλέπεται να φτάσει τα 13 δισεκατομμύρια ώς το 2067, με δυσμενείς συνέπειες για τους πόρους του πλανήτη. Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Νιγηρία, η Ρωσία και η Ιαπωνία.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν χαμηλό ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ρυθμός αυτός είναι της τάξης του 0,2%, στη Γαλλία 0,4% και στη Γερμανία 0%. Στην πραγματικότητα ο πληθυσμός της Γερμανίας θα συνέχιζε να συρρικνώνεται εάν δεν υπήρχε η μετανάστευση. Διαφορετική είναι η εικόνα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με το Αφγανιστάν να εμφανίζει για παράδειγμα ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης 4,8% και κατά συνέπεια ένα διάστημα διπλασιασμού του πληθυσμού του μόλις 14,5 ετών. Η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση συνεπάγεται συνήθως προβλήματα για μια χώρα, καθώς δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για τροφή, υποδομές και υπηρεσίες.
Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύονται ήδη να εξασφαλίσουν τα αγαθά αυτά για τους κατοίκους τους, πολύ περισσότερο εάν ο πληθυσμός τους συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα μας θα είναι αυτή ακριβώς η εξασφάλιση «ανθρώπινων» συνθηκών διαβίωσης για ένα συνεχώς διογκούμενο πληθυσμό.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)