Υπογεννητικότητα υπάρχει σε μία χώρα, όταν ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος ή όχι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων.
Δυστυχώς ένα απαισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας, συνθέτουν πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία, καθώς οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 87.074, δηλαδή 33.812 λιγότερες από τους θανάτους. Άρα έχουμε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας με τραγικές συνέπειες στο μέλλον.
Σύμφωνα με ειδικούς, το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240.500 και 10.603.400 ατόμων, ενώ το 2035 από 9.514.500 έως 10.414.600. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.
Το πάζλ έρχεται να συμπληρώσει στην χώρα μας ένα ποσοστό 17-20% ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας (περίπου 300.000 ζευγάρια).
Νέοι άνθρωποι (25-40 ετών) μαστίζονται από υψηλή ανεργία της τάξης του 30-40% ή παρέχουν μερική ή ανασφάλιστη εργασία. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο τα ζευγάρια είναι αναγκασμένα να μεταθέσουν την απόκτηση παιδιού στο μέλλον.
Η μέση ηλικία μητέρων στο πρώτο τους παιδί είναι σήμερα τα 34 χρόνια με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν θα μπορέσει να κάνει δεύτερο παιδί. Επίσης η μετάθεση της μητρότητας αυξάνει τις αναπαραγωγικές δυσκολίες, το ποσοστό αποβολών και μαιευτικών συμβαμάτων και τελικά την ανάγκη αναζήτησης υπηρεσιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία τις Eurostat τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το δείκτη γονιμότητας τις ΕΕ που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, ενώ οι Ελληνίδες τεκνοποιούν σε αρκετά μεγάλη ηλικία,
Με λίγα λόγια η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα μαστίζουν την χώρα μας τονίζει με αγωνία o Dr Ιωάννης Γιακουμάκης, γυναικολόγος αναπαραγωγής και κλινικός διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.
Παρ όλα αυτά συνεχίζει ο Dr Ιωάννης Γιακουμάκης η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα είναι σήμερα αναστρέψιμες καθώς όλοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να τεκνοποιήσουν όποτε θελήσουν διαφυλάσσοντας με απλούς τρόπους τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια τους.
«Η υπογονιμότητα οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη χρονική αναβολή της δημιουργίας οικογένειας και στην εξάπλωση του καρκίνου. Ωστόσο σήμερα δίνεται σε όλους η δυνατότητα να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους» επισημαίνει ο κ. Γιακουμάκης και συμπληρώνει:
«Σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με αρμόδιους και φορείς προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα διάφορες κοινωνικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας – υπογονιμότητας που μαστίζει την χώρα μας».
(Πηγή: naftemporiki.gr)