Γράφει η Καλλιόπη Ουζούν –Ανδρέου Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που διαβάζουν βιβλία, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία. Όμως ακόμη κι αυτή η αυξητική τάση, αν και ελπιδοφόρα, δεν είναι ικανοποιητική. Η χώρα μας κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων. Μόλις το 7,8% των Ελλήνων ηλικίας 25 έως 61 διαβάζουν 10 βιβλία το χρόνο ενώ στην Ισλανδία, η οποία κατέχει μάλιστα την πρώτη θέση, σε έρευνα που αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό αγγίζει το 35,1%. Η έρευνα σημειώνει πως μόνο ένας στους δύο Έλληνες διαβάζει έστω κι ένα βιβλίο το χρόνο. Ποσοστό απογοητευτικό!
Ευτυχώς όμως τα νέα που έρχονται από τους μικρούς μας φίλους είναι ενθαρρυντικά! Τα περισσότερα παιδιά διαβάζουν από τη βρεφική ηλικία, παρέα φυσικά με τους γονείς τους, βιβλία. Στόχος των βιβλίων αυτών είναι να αρχίσουν τα παιδιά σταδιακά να κατανοούν τις αισθήσεις τους. Για παράδειγμα βιβλία που παράγουν ήχους, ώστε το παιδί να δέχεται διαφορετικά ακουστικά ερεθίσματα και να κατανοήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ήχων. Έπειτα όσο μεγαλώνει επιλέγει παραμύθια που ανήκουν στην κλασική ή στη νεότερη λογοτεχνία και καταλήγει στο είδος της λογοτεχνίας που του αρέσει.
Γιατί όμως γίνονται τόσες έρευνες σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία; Είναι τόσο σημαντικά ώστε να γίνονται κι έρευνες; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, συνοδοιπόρος στη φαντασία του! Πρέπει λοιπόν όλοι να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο στη ζωή μας και κυρίως στη ζωή του παιδιού.
Ένα βιβλίο, λοιπόν, μας ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο μέσα από το οποίο το παιδί γνωρίζει μέρη μακρινά, λαούς και ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό το ταξίδι του μπορεί να είναι από τη μία άκρη της γης έως τα πέρατα του διαστήματος! Καταργείται ο χωροχρόνος. Τα παιδιά δεν καλλιεργούν μόνο το λεξιλόγιό τους, όπως κάποιοι πιστεύουν διαβάζοντας βιβλία, αλλά καλλιεργούν τη φαντασία, την κρίση και το χαρακτήρα τους. Βιώνουν όλα τα συναισθήματα και τις χαρές των ηρώων. Μαθαίνουν την αξία της ειλικρίνειας, του δικαίου, της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της εργατικότητας. Λαμβάνουν τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς.
Παράλληλα διδάσκονται τους κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού, αλλά και τις πραγματικές αξίες που έχει η ζωή. Αυτό βοηθά στο να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός, η βία και οι υπόλοιπες αρνητικές συμπεριφορές. Θα δανειστώ μια φράση της Ζωρζ Σαρρή, η οποία απαντά σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά βιβλία <<Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο>>.
Η γνώση είναι δύναμη και μόνο με αυτή τη δύναμη χτίζονται δυνατές κι ελεύθερες προσωπικότητες που σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους!
-.-
Facebook Page: Το μαγικό φτερό της Καλλιόπης Ουζούν Ανδρέου
Facebook Profile: Kalliope Ouzoun-Andreou
Instagram: @kalliope_ouz
(Πηγή: enallaktikos.gr)