Η σωματική τιμωρία των παιδιών προκαλεί ζημιά που, όχι μόνο δεν λιγοστεύει όταν το παιδί δεχτεί μετά αγκαλιές και φιλιά, αλλά μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη εξαιτίας της στοργικής συμπεριφοράς του γονιού αργότερα: Μεγάλη μελέτη που αφορά τη σωματική τιμωρία των παιδιών έγινε σε οκτώ χώρες (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες).
Η μελέτη κατέληξε στα εξής στυμπεράσματα:
1) ΚΑΝΕΝΑ όφελος για την ανατροφή των παιδιών δεν προκύπτει από τη σωματική τιμωρία
2) Η σωματική τιμωρία ευθύνεται για σημαντικά προβλήματα άγχους και επιθετικότητας, ακόμη και σε παιδιά που ζουν σε χώρες όπου λόγω κουλτούρας, θεωρείται αποδεκτό μέσο διαπαιδαγώγησης.
3) Τα προβλήματα που προκαλεί η σωματική τιμωρία στον ψυχισμό των παιδιών επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο όταν ο γονιός από τη μια τιμωρεί σωματικά το παιδί του, από την άλλη εκδηλώνει στοργική και αγάπη προς αυτό. Η ζημιά της από τη σωματική τιμωρία δεν «ακυρώνεται» από την κατά τα άλλα στοργική και φροντιστική στάση του γονιού. Αυτή ακριβώς η στάση προκαλεί στο παιδί την αίσθηση του απρόβλεπτου και της απόρριψης.
4) Αν και πολλοί γονείς θεωρούν τη σωματική τιμωρία των παιδιών ως κάτι πιο «ήπιο», διαχωρίζοντάς την από τη σωματική κακοποίηση, η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ακόμη και η ήπια σωματική τιμωρία προκαλεί τα ίδια ακριβώς προβλήματα άγχους και επιθετικότητας στα παιδιά.
5) Ελάχιστοι είναι οι γονείς που εφαρμόζουν τη σωματική τιμωρία από πεποίθηση ότι αυτή κάνει καλό στα παιδιά. Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν ενοχές όταν τιμωρούν σωματικά τα παιδιά τους, πράγμα που δείχνει ότι αυτή η συμπεριφορά τους είναι αποτέλεσμα θυμού και γίνεται σαν ξέσπασμα.
Τη μελέτη για τη σωματική τιμωρία, μπορεί κανείς να βρει στον παρακάτω σύνδεσμο: Lansford J et al. Corporal Punishment, Maternal Warmth, and Child Adjustment: A Longitudinal Study in Eight Countries Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology 43:4, 2014
(πηγές: σελίδα «ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ» στο Facebook, http://childandfamilyblog.com/hitting–child x )