Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ
Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4ο Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο»
Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πολλοί λένε ότι το διαδίκτυο είναι μία από τις πολύ μεγάλες τεχνολογικές επιτεύξεις παγκοσμίως, που μετά από αυτό δεν είναι ίδια τα πράγματα απ’ ότι ήταν πριν από αυτό. Είναι λίγες οι στιγμές και τα ζητήματα για τα οποία μπορεί κανείς να μιλήσει έτσι. Ο ρόλος της αστυνομίας μάλιστα, μπορώ να το πω, γι’ αυτό λέω θα μιλήσω από καρδιάς, ότι νοηματοδοτείται ως κοινωνικός ρόλος, πέραν της κλασσικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων και της δημιουργίας του κλίματος ασφάλειας για τον πολίτη. Νοηματοδοτείται σε βάθος και για όλες τις ηλικίες και ενισχύεται μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αυτής της Διεύθυνσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φέρνει πολύ πιο κοντά την αστυνομία με τα μικρά παιδιά και κυρίως τους γονείς».
Ο κ. Βούτσης έκανε και έναν παραλληλισμό με τα πολιτικά θέματα λέγοντας πως «ο τεχνολογικός χρόνος της δεκαετίας θα μπορούσε να γεφυρώσει μερικές δεκαετίες του παρελθόντος. Είναι σαν τον πολιτικό χρόνο της τελευταίας τετραετίας όπου κατά βδομάδα ή κατά μήνα γίνονται πράγματα που προηγούμενα θέλανε μήνες ή και χρόνια να επισυμβούν, λόγω της κρίσης. Άρα πρέπει να έχουμε και αυτή την αίσθηση του ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, οι πολιτικές οι οποίες ασκούνται και κυρίως η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να γεφυρωθεί και η γνώση με εμάς τους πολύ παλαιότερους ή και τους ενδιάμεσους γονείς σας που επίσης έχουν μία απόσταση σχετική από την γνώση του internet».
Και πρόσθεσε ότι «να είμαστε μπροστά από το πρόβλημα ει δυνατόν και στη πρόληψη του και ύστερα αν χρειαστεί και στην καταστολή του».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Προσοχή, επαναλαμβάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, ανιδιοτελείς. Υπάρχουν και επικίνδυνοι, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο, αυτό το μέσο, αυτό το μέσο της πλανητοποίησης των αξιών, της επικοινωνίας των ανθρώπων, για ίδιον όφελος και με πολύ επικίνδυνες δραστηριότητες. Άρα λοιπόν, ακριβώς επειδή είναι παγκόσμιο το διαδίκτυο δημιουργεί και παγκόσμιους κινδύνους, στο επίπεδο της εγκληματικότητας και των δικαιωμάτων. Άρα έχουμε μία πληροφορική τεχνολογία που γίνεται εργαλείο, και, ή παλιά εγκλήματα γίνονται με νέο τρόπο ή διαμορφώνει και όρους νέων εγκλημάτων».
Και απευθυνόμενους στους χρήστες του διαδικτύου είπε: «Πρέπει λοιπόν να μάθεις να επιλέγεις, να μάθεις μόνος σου, δεν χρειάζεται τώρα τσιπάκια και απαγορεύσεις κλπ, έτσι και αλλιώς ο νέος θα μεγαλώσει και θα βγει στη ζωή. Πόσες απαγορεύσεις να του βάλεις;»
Ο κ. Πανούσης είπε επιπλέον σχετικά με τα εγκλήματα στο διαδίκτυο ότι έχουμε «ταχύτητα στην τέλεση, εύκολη διάπραξη, μόνο ψηφιακά ίχνη, εκτεταμένη συνέργεια, μπορούν να συνεργήσουν άνθρωποι από διαφορετικά σημεία. Όπως άνθρωποι επικοινωνούν καλοσυνάτα, άνθρωποι επικοινωνούνε με κακοβουλία. Και δυσκολία στην ταυτοποίηση του δράστη. Σε διαφορετικές χώρες, διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά κυκλώματα συνεργάζονται για να τελέσουν ένα έγκλημα».
Και επέστησε την προσοχή όλων λέγοντας ότι «καμιά φορά τα θύματα είναι ευάλωτα και κυρίως τα παιδιά, λόγω άγνοιας. Δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, γι’ αυτό είναι καλή η δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να καταλάβετε τον κίνδυνο, χωρίς να πάψετε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους. Με τους φίλους σας στο εξωτερικό, με τους φίλους σας στη γειτονιά. Άρα λοιπόν, έχουμε δυσκολία εντοπισμού του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και διστακτικότητα αναφοράς από τα θύματα.
Τα θύματα δεν θέλουν να το πούνε, φοβούνται να το πουν, ότι κάτι συμβαίνει εδώ πέρα, πριν πέσουνε ολοκληρωτικά στα δίχτυα μιας εγκληματικής δραστηριότητας. Έτσι λοιπόν, έχουμε τον ηλεκτρονικό εγκληματία και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε».
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης ανέφερε ότι: «Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol».
(πηγή: tovima.gr)