Της Αιμιλίας Σταθάκου
Μια μεγάλη απειλή ειδικά για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες είναι η μηνιγγίτιδα Β .Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 65 κρούσματα της νόσου πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα.
Στην χώρα μας το περασμένο μήνα παρουσιάστηκαν 12 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκου και δυστυχώς τα δύο από αυτά έχουν καταλήξει (αγόρι 4 ετών στα Χανιά και 3 ετών στην Κομοτηνή) ενώ ένας 13χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση .
Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Τo βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.
Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Το παρόν διαθέσιμο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο προσφέρει προστασία από της οροομάδες A, C, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου.
Για την οροομάδα Β -από την οποία καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά –κυκλοφορεί το εμβόλιο από την άνοιξη του 2014,ωστόσο βρίσκεται εκτός του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού , παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, συνέστησε στην παιδιατρική κοινότητα τον εμβολιασμό για την μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών.
(πηγή: real.gr)