Της Αφρ. Καρίμαλη
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δραματικό SOS εκπέμπουν γονείς και δάσκαλοι σχολείων της Αθήνας για τα αυξημένα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στον Δήμο Αθηναίων να αρχίσουν ξανά τα συσσίτια που διένειμε τα τρία τελευταία χρόνια το Βρεφοκομείο Αθηνών.
Ωστόσο, το ίδρυμα, που διοικεί τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, φέτος δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στη διανομή μερίδων μεσημεριανού φαγητού στα σχολεία, καθώς ο διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων που διεξάγει έχει μπλοκάρει εδώ και έναν χρόνο εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φαγητό εκατοντάδες μαθητές από φτωχές οικογένειες σχολείων της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα να προκύψουν σημαντικές ελλείψεις τροφίμων που προορίζονται για τα 5.000 παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το σοβαρό ζήτημα τέθηκε εκ νέου χθες στο δημοτικό συμβούλιο, κατά το οποίο οι αριστερές παρατάξεις κατήγγειλαν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν με τη σίτιση των παιδιών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Ν. Σοφιανό στους παιδικούς σταθμούς το μενού περιλαμβάνει μόνο ρύζι και ζυμαρικά. «Οταν στη διατροφή δεν υπάρχει κρέας, κοτόπουλο, φρούτα, ψάρι αυτό είναι υποσιτισμός», είπε ενδεικτικά. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δύο δάσκαλοι από δημοτικά σχολεία της Αθήνας περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν με παιδιά που υποσιτίζονται.
Ο Δημήτρης Μαργιόλης, ο οποίος διδάσκει σε σχολείο των Αμπελοκήπων, σημείωσε ότι η κρίση βαθαίνει, καθώς τα αιτήματα για φαγητό είναι αυξημένα. «Καλούμαστε να διδάξουμε σε παιδιά που πεινάνε. Υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης, όμως αυτό δεν φτάνει», τόνισε και πρόσθεσε: «Χθες πληροφορηθήκαμε ότι ένας μαθητής ήταν επί δύο ημέρες νηστικός».
Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή» τα αιτήματα από καθηγητές και δασκάλους, για τις ανάγκες σίτισης μαθητών, προς το Βρεφοκομείο. Οι οικογένειες που συνεχίζουν να μαστίζονται από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, αδυνατώντας να παράσχουν ακόμα και τα απαραίτητα στα παιδιά τους, έχουν έρθει σε απόγνωση, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται προς το παρόν λύση.
(πηγή: ethnos.gr)