Τραγικές οι συνθήκες κράτησης ανηλίκων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Απόφαση του Δήμου Αθηναίων για συλλογή εκπαιδευτικού υλικού και ρουχισμού και αποστολή στους ασυνόδευτους ανήλικους
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων αναφέρει ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια άμβλυνσης των «εξόχως προβληματικών συνθηκών» διαβίωσης των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης διαβίβασε προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλια σχετική ενημερωτική επιστολή της αντιδημάρχου «Για το Παιδί» Μαρίας Ηλιοπούλου.
Ο Γ. Καμίνης χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, «τραγικές» τις συνθήκες κράτησης των ανηλίκων και επαίνεσε την πρωτοβουλία της αντιδημάρχου και του προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Λευτέρη Παπαγιαννάκη που οργάνωσαν στις 23 Δεκεμβρίου 2014 επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή της Μ. Ηλιοπούλου, η επίσκεψη οργανώθηκε για «να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη επαφή και μια μικρή νότα ψυχαγωγίας, την οποία ανέλαβε η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων, με τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου των εργαζομένων».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στην οποία συμμετείχε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος- «διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες κράτησης. Οι ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής και ένδυσης είναι τεράστιες, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ η έλλειψη δραστηριοτήτων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».
Παραβίαση Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα προβλήματα διατυπώνονται και σε πρόσφατη έκθεση αυτοψίας και σε επιστολή του Γ. Μόσχου προς τον Β. Κικίλια, όπου μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά «να παύσει η κράτηση ανηλίκων από κοινού με ενήλικες και να μεταφερθούν οι ανήλικοι το ταχύτερο δυνατόν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο, η κράτηση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να διαρκεί για το ελάχιστο διάστημα».
Ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί στον Β. Κικίλια την πρόθεσή του να συντονίσει δράσεις «για την πνευματική και υλική ανακούφιση των κρατούμενων παιδιών, αλλά και των εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες».
«Γνωρίζουμε» σημειώνεται «ότι η όποια βελτίωση, υλική ή πνευματική, των συνθηκών δεν μπορεί να είναι παρά ελάχιστη και σίγουρα δεν εξασφαλίζει σε αυτά τα παιδιά τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούνται και που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το οποίο ορίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και στη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την πλέον ευάλωτη ομάδα εκ του γεγονότος ότι αποτελείται από παιδιά που βρίσκονται στην απόλυτη κατάσταση ανάγκης, την προσφυγιά, χωρίς τη φυσική προστασία που παρέχεται από την οικογένειά τους».
(πηγή: thepressproject.gr)