Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 46,2% ανέρχονται οι μαθητές που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα. Από αυτούς μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές λυκείων της Αθήνας. Η βλαβερή αυτή συνήθεια, δε, φαίνεται ότι είναι… ταξική, καθώς από τους μαθητές που ρωτήθηκαν σε μεγάλη έρευνα που έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, στα ιδιωτικά σχολεία το 63,6% απαντάει ότι δεν έχει καπνίσει και το 35,5% ότι έχει καπνίσει, ενώ στα δημόσια σχολεία το 51,3% των μαθητών δεν έχει καπνίσει και το 48,6% έχει καπνίσει.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα
Η έρευνα έγινε σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (συνολικά 18 σχολεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και οκτώ σχολεία της Θεσσαλονίκης). Συγκεκριμένα σε 1.802 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (794 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και 1.008 άτομα που φοιτούν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου).
Σύμφωνα με την έρευνα:
– Το 89,2% των μαθητών δηλώνει ότι έχει δει άλλους μαθητές να καπνίζουν στο σχολείο τους.
– Το 73,3% δηλώνει έχει δει εκπαιδευτικούς να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου και το 75,9% των ερωτηθέντων λέει δεν είναι καλό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να καπνίζουν σε διδακτικούς χώρους.
– Το 86,7% των ερωτηθέντων απαντάει ότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο που κάποιος καπνίζει και το 79,5% αναφέρει είναι υπέρ νομολογίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.
– Το 84,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ξέρουν το κάπνισμα προκαλεί ισχυρή εξάρτηση, αλλά το 44,5% θεωρεί ότι ο περιστασιακός καπνιστής δεν είναι εξαρτημένος. Πάντως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του καρκίνου του πνεύμονα και για την πιθανότητα καρδιακών νοσημάτων από το κάπνισμα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» που έγινε στο Ζάππειο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «Heart II» που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και είναι ενταγμένα στις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας.
Εκτός από τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο, στην ημερίδα συμμετείχε η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επιστημονικός υπεύθυνος των Προγραμμάτων, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος, περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι αγωγής υγείας, επαγγελματίες υγείας και άλλοι ειδικοί στην πρόληψη του καπνίσματος.
«Το υπουργείο είναι παρόν με τρόπο έμπρακτο μέσω του κοινωνικού σχολείου και όχι με λόγια. Πάμε στα παιδιά με πληροφόρηση και με δράσεις, με συγκεκριμένες προτεραιότητες: την άθληση, τη διατροφή, την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος κ.ά.» είπε στην ομιλία του ο κ. Λοβέρδος. «Σήμερα, που τα παιδιά είναι φορτωμένα και λαμβάνουν έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν συνιστούν γνώση, πάμε στοχευμένα για να ξεπεράσουμε την πλήξη και την κόπωσή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε τις κατάλληλες μεθόδους για να προσεγγίσουμε τα παιδιά, ακόμα και μέσω των γονιών. Ακόμα, καθιερώσαμε για πρώτη φορά τη μέρα σχολικού αθλητισμού που γιορτάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα σχολεία».
Σε ερώτηση εκπαιδευτικού αν σκοπεύει να εντάξει πρόγραμμα κατά του καπνίσματος στο πρόγραμμα των σχολείων, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Δεν έχουμε καμία δυνατότητα πρόσθεσης μαθημάτων, η ύλη είναι ατελείωτη, ο ρυθμός των πληροφοριών καταιγιστικός. Θέλουμε ελάφρυνση του προγράμματος, λιγότερη ύλη» είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι η κόπωση και η πλήξη σκοτώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κ. Μπεχράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία των προγραμμάτων κατά του καπνίσματος στα σχολεία.
Όπως προκύπτει ακόμη από τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε:
– Το 20,3% των μαθητών που καπνίζουν φοιτούν στη Γ’ Λυκείου και το 33,5% αυτών σε λύκεια της Αττικής.
– Το 17,9% των καπνιστών μαθητών ξεκινούν το κάπνισμα στην ηλικία των 14 με 15 ετών και το μεγάλο ποσοστό του 9,15% στην ηλικία των 12 ή 13. Συνολικά το 14,2% ξεκινούν το κάπνισμα πριν τα 13!
– Το 18,15% των μαθητών κάπνισε τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ οι συστηματικοί καπνιστές εξ αυτών είναι το 8,7%.
Από αυτούς το 42,2% έχουν καπνίσει τις τελευταίες 10 ημέρες από 2 έως 10 τσιγάρα και το 23,8% περισσότερα από 11 τσιγάρα.
– Το 60% των ερωτώμενων μαθητών απαντά ότι καπνίζει έστω και ένας από τους γονείς τους.
(πηγές: alfavita.gr, tovima.gr)