Η ενασχόληση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα (social media) είναι αυξημένη καθώς αποτελούν κατά βάση την κυριότερη μορφή επικοινωνίας τους. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι με την εξάπλωση των κινητών συσκευών (smartphones) ένα ποσοστό που αγγίζει και το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν κάποια μορφή των κοινωνικών μέσων και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό τους.
Τα οφέλη όμως συνοδεύονται και από κινδύνους. Ειδικά όταν δεν γίνεται απλά χρήση αλλά κατάχρηση αυτών των μέσων.
Είναι συνεχώς connected και αυτό δικαίως απασχολεί τους γονείς. Υπό αυτές τις συνθήκες αναζητούν συνεχώς τρόπους ελέγχου αυτής της δραστηριότητας των παιδιών πέραν του αποκλεισμού ο οποίος δεν είναι και η καλύτερη προσέγγιση.
Ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς:
1. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στα social media. Βρείτε χρόνο για να μάθετε τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Εξοικειωθείτε για να κατανοήσετε τη λειτουργία τους και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ Tumblr και Snapchat, επειδή κάθε κοινωνική πλατφόρμα μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει διαφορετικούς κινδύνους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως τα:
Snapchat
Vine
YouTube
tumblr
Secret
Whisper
2. Καθιερώστε το όριο ηλικίας από το οποίο το παιδί αρχίζει να συμμετέχει στα social media. Εάν τα αποκλείσετε εντελώς είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν μυστικά το δικό τους προφίλ. Να έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών.
3. Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους και τις συνέπειες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πολλά παιδιά δεν συνειδητοποιούν τις συνέπειες που έρχονται με τη χρήση κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχουν την τάση να υποτιμούν το πόσο εύκολα προσβάσιμες είναι οι προσωπικές πληροφορίες τους και δεν πρέπει να αγνοούν ότι άλλοι παρακολουθούν την online δραστηριότητά τους. Πρέπει να τους μιλήσετε για το πώς οι εικόνες και τα σχόλια μένουν για πάντα στο δίκτυο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον τους. Βρείτε παραδείγματα να τους πείτε και παρακινήστε τα να σας συμβουλεύονται σε ειδικές περιπτώσεις.
4. Κρατήστε τον υπολογιστή σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού σας. Αν ο υπολογιστής βρίσκεται στο δωμάτιο του παιδιού δεν μπορείτε να έχετε γνώση για τη χρήση του από το παιδί. Τα παιδιά δεν θα εμπλακούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά, όταν ξέρουν οι γονείς τους μπορούν να κοιτάξουν πάνω από τον ώμο τους ανά πάσα στιγμή.
5. Η δημιουργία ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών ή κανόνων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταδώσετε θετικές κοινωνικές συνήθειες των μέσων στο παιδί σας. Για παράδειγμα, ορίστε ένα χρονικό όριο για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στη διάρκεια της εβδομάδας. Θα μπορούσατε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες. Βρείτε τη μέθοδο να αισθάνεται το παιδί σας ότι έχει την εξουσία να τα χρησιμοποιεί χωρίς να σας το κρύβει.
6. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του παιδιού σας τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι το προφίλ του παιδιού σας είναι τόσο ασφαλές όσο μπορεί να είναι με δεδομένο ότι οι όροι χρήσης (ULAs) μεταβάλλονται μονομερώς συχνά και χωρίς την ενημέρωση του χρήστη.
(πηγή: www.reporter.gr)