Τριάντα λεπτά αγαπημένων μουσικών ήχων την ημέρα «συνταγογραφούν» εφεξής οι γιατροί σε όσους θέλουν να προστατεύσουν την καρδιά τους και να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους!
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ επιστράτευσε για το πείραμά της εθελοντές, άντρες και γυναίκες, μη καπνίζοντες και χωρίς προβλήματα υγείας. Τους έβαλε να ακούσουν για περίπου μισή ώρα τη μουσική της αρεσκείας τους και διαπίστωσε ότι η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων στους βραχίονές τους διαστάλθηκε κατά 26%. Αυτό σημαίνει καθαρότερα αιμοφόρα αγγεία.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η απόλαυση της μουσικής πυροδοτεί την απελευθέρωση στο αίμα νιτρικού οξειδίου, το οποίο περιορίζει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι καθώς και τη συσσώρευση LDL, της επονομαζόμενης κακής χοληστερόλης, η οποία ενοχοποιείται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στο αίμα διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα, αλλά το σωρευτικό όφελος αγαπημένων μουσικών ήχων έχει διάρκεια και δυνάμει πολύ θετικά αποτελέσματα για όλες τις ηλικίες», επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Μίλερ.
Προσοχή όμως γιατί το πράγμα μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα όταν η μουσική που ακούμε είναι αγχωτική για εμάς. Για παράδειγμα οι επιστήμονες έβαλαν σε κάποιους -που δεν τους άρεσε- χέβι μέταλ και σε άλλους ραπ και διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία συρρικνώνονται κατά 6%.
Ο Μάικλ Μίλερ προειδοποιεί επίσης τους γονείς να μην ακούνε «αγχωτική» μουσική αν οι έντονες μελωδίες ενοχλούν τα παιδιά τους, καθώς για τα αυτιά τους είναι το ισοδύναμο του παθητικού καπνίσματος!
Είναι η τελευταία μιας σειράς ερευνών που αναδεικνύουν την επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατα ένας Έλληνας ερευνητής από το πανεπιστήμιο Βrunel στο Δυτικό Λονδίνο, ο Κώστας Καραγιώργης, διαπίστωσε πως τα τραγούδια της Μadonna, των Red Ηot Chilli Ρeppers, των Queen και της Rihanna αυξάνουν την αντοχή όσων γυμνάζονται κατά 15%, ενώ επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Stanford ανακάλυψαν πως οι συμφωνίες του 18ου αιώνα βελτιώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης
(πηγή: ant1)