Παρά την οικονομική κρίση, η παραπαιδεία στην Ελλάδα εξακολουθεί να ανθίζει, χρεώνοντας τους γονείς των μαθητών έως και 14.000 ευρώ , προκειμένου να εξασφαλιστεί μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το 2012 δαπανήθηκαν 1,05 δισ. ευρώ για την προετοιμασία στα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου, με το ποσό να παρουσιάζεται μειωμένο μόλις κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα για εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών.
Βέβαια, το ποσό των 14.000 ευρώ για τη συνολική προετοιμασία ενός μαθητή από μία μέση ελληνική οικογένεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν οι γονείς επιλέξουν τα παιδιά τους να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Ενδεικτικά, φροντιστές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ανέφεραν στην Καθημερινή ότι η εντατική προετοιμασία των ιδιαίτερων ξεκινά από τη Β΄ Λυκείου με το μέσο μηνιαίο κόστος για τρία βασικά, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να κυμαίνεται περί τα 350 ευρώ, ενώ στη Γ΄ Λυκείου διπλασιάζεται, στα 700 ευρώ μηνιαίως, καθώς οι υποψήφιοι κάνουν φροντιστήριο και στα έξι εξεταζόμενα μαθήματα.
Όσο για τις ξένες γλώσσες, το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα και το επίπεδο.
Για παράδειγμα, για την απόκτηση του πτυχίου Lower το μηνιαίο κόστος είναι έως 120 ευρώ, και για το Proficiency 180 ευρώ. Συνολικά, με βάση έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς δίνουν περί 859,29 εκατ. ευρώ ετησίως.
(πηγή: nooz.gr)