Σε 205.000 ανέρχονται οι Έλληνες που μολύνθηκαν το 2013 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται σημαντική αύξηση στη συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση που φέρνει την Ελλάδα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.
Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών καθώς και η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ «ενοχοποιούνται» για την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Όπως είπε χθες η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τζένη Κρεμαστινού -με αφορμή τη διεξαγωγή του δέκατου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ – «το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των λοιμώξεων προκαλείται από τρία παθογόνα, acinetobacter, klebsiella και pseudomonas». Τα τρία αυτά μικρόβια είναι ανθεκτικά σε ποσοστό πάνω από 50% στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα όμως με την κ. Κρεμαστινού, ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ύπαρξη νέων στελεχών klebsiella (NMD) ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά, που ανιχνεύονται τους τελευταίους μήνες σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νοσοκομείων στη χώρα.
111 οι θάνατοι από τη γρίπη
Αναφορικά με την γρίπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 291 σοβαρά περιστατικά γρίπης και 111 θάνατοι. Άλλοι 46 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Από το σύνολο των 291 ασθενών, οι 275 δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ οι 108 από τους 111 ασθενείς που πέθαναν από γρίπη (ποσοστό 98%) δεν είχαν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γρίπη «χτύπησε» κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, ηλικίας 50 έως 70 χρόνων, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές καταγράφηκαν στις ηλικίες 60 έως 70. Επίσης, δεκατρία σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους, εκ των οποίων τέσσερα κατέληξαν. Τέσσερις έγκυες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό, λόγω της νόσησης με γρίπη.
(πηγή: news247.gr)