Το 22% των Ευρωπαίων φοβούνται πως τα παιδιά τους έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο

Σε πρόσφατη έρευνα από την B2B International και την Kaspersky Lab, το 8% των ερωτηθέντων ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά τους είχαν συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το ερώτημα για το τι κάνουν τα παιδιά όταν σερφάρουν γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ, καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones και tablets έχει γίνει πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη. Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, μπορεί να επισκεφτεί sites όλων των ειδών – και τα παιδιά κατανοούν την τεχνολογία τουλάχιστον το ίδιο καλά με τους γονείς τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ιστοσελίδες κατάλληλες για τα μικρά παιδιά. Ενώ το Διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενδέχεται να είναι και πηγή ορισμένων ανησυχητικών απειλών ταυτόχρονα.

Πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B διαπίστωσε ότι σε ποσοστό σχεδόν 22%, οι γονείς στην Ευρώπη φοβούνται ότι τα παιδιά τους έχουν αντιμετωπίσει κινδύνους στο Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Περίπου το 8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τα παιδιά είχαν συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο και το 4% είχε ενδείξεις ότι τα παιδιά τους είχαν έρθει σε επαφή με αγνώστους.

Συχνά, επίσης, οι γονείς τους καταλήγουν να πληρώνουν τις «online γκάφες» των παιδιών τους. Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 1 στους 5 γονείς στην Ευρώπη έχει χάσει χρήματα ή σημαντικά προσωπικά δεδομένα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης του υπολογιστή από τα παιδιά. Περίπου το 6% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη ανέφερε ότι τα παιδιά τους είχαν αφαιρέσει κατά λάθος σημαντικά δεδομένα από τους υπολογιστές τους και το 3% των παιδιών είχε μοιραστεί κατά λάθος τα στοιχεία αυτά με άλλους.

Σε παρόμοια ποσοστά, οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι είχαν λάβει χωρίς να το περιμένουν αποδείξεις για online αγορές, αφού τα παιδιά τους είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς που διαθέτουν οι ίδιοι σε App stores. Συνολικά, σε ποσοστό 13%, οι οικογένειες στην Ευρώπη ανέφεραν έξοδα ή απώλεια δεδομένων εξαιτίας των παιδιών τους.

Η λύση που προτείνει η Kaspersky Lab είναι η λειτουργία Γονικού Ελέγχου που υπάρχει στα προϊόντα της. Το εργαλείο διατίθεται στο Kaspersky Internet Security και το Kaspersky Internet Security for Mac και απαντά στις εξής ανάγκες:

Τα παιδιά είναι περίεργα και κοινωνικά. Με τη λειτουργία Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab μπορείτε να αποκλείσετε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο και να τις διαγράψετε από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να εισάγετε περιορισμούς σχετικά με τις πληροφορίες που μπορούν να «ποστάρουν» τα παιδιά σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα sites.

Τα παιδιά χρειάζεται να περνούν χρόνο και μακριά από τον υπολογιστή. Η λειτουργία Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab περιλαμβάνει επιλογές για τον χρονικό περιορισμό της χρήσης του υπολογιστή.

Μερικές φορές, τα παιδιά δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Η λύση της Kaspersky Lab δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ελέγχουν ποια παιχνίδια μπορούν να παίξουν τα παιδιά τους, καθώς και πότε μπορούν να τα παίξουν. Παιχνίδια με όριο ηλικίας ή λογισμικό με ακατάλληλα θέματα και περιεχόμενο μπορούν να αποκλειστούν εντελώς.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να κρίνετε ποιο περιεχόμενο είναι κατάλληλο για παιδιά. Η λειτουργία Γονικού Ελέγχου περιλαμβάνει default προφίλ, σχεδιασμένα για παιδιά που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Το Kaspersky Internet Security και το Kaspersky Internet Security for Mac είναι διαθέσιμα και ως μέρος του Kaspersky Internet Security – Multi-Device, μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε για την προστασία των συσκευών που «τρέχουν» σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα – Windows, OS X και Android.

Ενημερωτικό υλικό για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, με σκοπό την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, υπάρχει επίσης στο σάιτ http://saferinternet.gr.

(πηγή: kathimerini.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399