Η κοινωνικότητα ενισχύει τον εγκέφαλο

Αν έχετε πολλούς φίλους, μάλλον βοηθάτε τον εγκέφαλό σας χωρίς ούτε καν να το ξέρετε.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι, κομμάτια του εγκεφάλου είναι πιο μεγάλα και καλύτερα συνδεδεμένα με τα υπόλοιπα, σε άτομα που έχουν πολλούς φίλους. Όσο πιο κοινωνικός είναι κανείς, τόσο καλύτερη είναι και η κατάσταση του εγκεφάλου του!

Τα ευρήματα προέρχονται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι ζήτησαν από 18 εθελοντές να δηλώσουν πόσους φίλους έχουν γνωρίσει, έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο ή έχουν επικοινωνήσει μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσα στον περασμένο μήνα.

Ο μέσος αριθμός ατόμων που ήρθαν οι εθελοντές σε επαφή ήταν περίπου 20, όμως κάποιοι από αυτούς συνομίλησαν με περισσότερα από 40 άτομα, ενώ κάποιοι άλλοι μόνο με 10 φίλους.

Εξετάσεις σάρωσης του εγκεφάλου έδειξαν ότι, περίπου οι μισές περιοχές του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερες σε εκείνους που αποδείχθηκαν πιο κοινωνικοί, με όσους είχαν περισσότερους φίλους να εμφανίζουν και μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου!

Μια από τις περιοχές που επηρεάζει η κοινωνικότητα είναι στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, μια περιοχή που τη χρησιμοποιούμε για να παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Η ερευνήτρια MaryAnn Noonan, δήλωσε: «Στους πιο κοινωνικούς ανθρώπους, μάλλον αυτές οι οδοί επικοινωνίας μοιάζουν περισσότερο με αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας, καθιστώντας την επεξεργασία πληροφοριών πιο αποτελεσματική».Οι εξετάσεις έδειξαν πως, οι συνδέσεις της περιοχής αυτής και μιας άλλης, που χρησιμοποιούμε για να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι σκέφτονται και αισθάνονται για εμάς, ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στους κοινωνικούς τύπους.

Οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται με προικισμένο εγκέφαλο, αλλά ισχυρίζονται πως, τα άτομα με πολλούς φίλους χρησιμοποιούν ορισμένες περιοχές του μυαλού τους πιο συχνά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μέγεθός τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Μέσω τέτοιων μελετών, εκφράζεται η ελπίδα ότι, η αύξηση των γνώσεων που έχουν οι επιστήμονες για την αντίδραση του εγκεφάλου στις κοινωνικές υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον αυτισμό, τη σχιζοφρένεια και άλλες καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα.

(πηγή: capitalhealth.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399