Με την αλλαγή του καιρού και τη θερμοκρασία να μειώνεται αισθητά, οι πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη ή κάποια εποχική ίωση, αυξάνονται.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν και επιπλοκές, όπως η πνευμονία, που είναι μία αρκετά σοβαρή κατάσταση. Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας προκειμένου να εμβολιαστείτε με αντιγριπικά εμβόλια που κυκλοφορούν κάθε φθινόπωρο.
Τι είναι γρίπη και τι η εποχική ίωση;
Η γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, πολλοί άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν μια ασθένεια παρόμοια με της γρίπης. Είναι συχνά δύσκολο να καταλάβουμε ποιος ιός προκαλεί την ασθένεια και για τον λόγο αυτό αρκετές φορές η γρίπη παρερμηνεύεται ως εποχική ίωση και το αντίστροφο.
Υπάρχουν τρεις τύποι ιού της γρίπης, οι Α, Β και C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Κάθε χειμώνα ένα διαφορετικό είδος του ιού της γρίπης προκαλεί ξέσπασμα της ασθένειας, που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό ονομάζεται εποχική γρίπη. Οι περισσότερες περιπτώσεις της γρίπης συνήθως συμβαίνουν σε μια περίοδο έξι έως οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες. Ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο βέβαια, 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά περιλαμβάνουν: υψηλή θερμοκρασία (πυρετός), εφίδρωση, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, ξηρός βήχας, πονόλαιμος, φτέρνισμα, καταρροή στα μάτια, βουλωμένη μύτη, ναυτία, εμετός και κεφαλαλγία.
Η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τείνει να είναι χειρότερη από ασθένειες που προκαλούνται από άλλους ιούς, αλλά μοιάζουν με γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα της γρίπης σε βρέφη και μικρά παιδιά περιλαμβάνουν: πυρετό, εφιδρώσεις, βήχα, πονόλαιμο, φτέρνισμα, δυσκολία στην αναπνοή, λήθαργο και απώλεια αίσθησης της όρεξης. Κάποια μικρά παιδιά μάλιστα παρουσιάζουν και πυρετικούς σπασμούς.
Συνήθως, τα συμπτώματα είναι πιο ευδιάκριτα μετά από 1-2 ημέρες ενώ στη συνέχεια, παρουσιάζουν σταδιακή κάμψη για διάστημα αρκετών ημερών. Για παράδειγμα ο βήχας, μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα αφού τα συμπτώματα έχουν φύγει. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μέσα σε δύο έως επτά ημέρες.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται αρκετά γρήγορα από άτομο σε άτομο και ειδικά σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται. οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι με σταγονίδια που δημιουργούνται όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει, με το αίμα, το σάλιο, τα περιττώματα ή όταν αγγίζετε μία επιφάνεια όπου έχει «εγκατασταθεί» ο ιός.
Σε τι άλλο θα μπορούσαν να οφείλονται τα συμπτώματα γρίπης;
Άλλες σοβαρές ασθένειες που μπορούν να έχουν παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της γρίπης κατά την πρώτη ανάπτυξή της είναι για παράδειγμα, η μηνιγγίτιδα, η ελονοσία ή η πνευμονία.
Στην περίπτωση που πάσχετε από μία ασθένεια πιο σοβαρή από αυτή της γρίπης, ενδεχομένως εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα να παρουσιάσετε:
• Εξανθήματα, ιδίως σκούρες κόκκινες κηλίδες, που δεν «ξεθωριάζουν» όταν τις πιέζετε
• Δυσκαμψία του αυχένα, ιδιαίτερα αν δε μπορείτε να λυγίσετε το λαιμό σας προς τα εμπρός
• Πονοκέφαλο που επιδεινώνεται συνεχώς
• Αδυναμία προς τα έντονα και λαμπερά φώτα
• Υπνηλία και / ή σύγχυση
• Επαναλαμβανόμενους εμετούς
• Πόνους στο στήθος
• Βήχα με αίμα ή φλέγματα με αίμα.
Ποια είναι η θεραπεία για τη γρίπη και τα γριπώδη νοσήματα;
Η θεραπεία και στις δύο περιπτώσεις αποτελείται από τη λήψη γενικών μέτρων, την αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά και την εισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν αναπτύσσονται επιπλοκές.
Στα γενικά μέτρα πρόληψης είναι η παραμονή στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, η πρόσληψη πολλών υγρών, οι αποσυμφορητικές σταγόνες, οι παστίλιες για τον λαιμό, το αλατούχο διάλυμα για την αποσυμφόρηση της μύτης και ορισμένα φάρμακα (ρωτήστε τον γιατρό σας για περαιτέρω πληροφορίες) όπως αντιπυρετικά και παυσίπονα.
Τα αντι-ιικά φάρμακα από την άλλη, δε σκοτώνουν τον ιό, αλλά παρεμβαίνουν ώστε να μην πολλαπλασιάζεται, άρα δε θεραπεύουν τη γρίπη και δε προσφέρουν μακροπρόθεσμη προστασία κατά της γρίπης. Ωστόσο, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ή δύο ημέρες.
Βέβαια, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τα αντι-ιικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συνήθως μέσα σε 48 ώρες.
Παράλληλα, τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά όχι τους ιούς. Για τον λόγο αυτό, συνήθως δε συνταγογραφούνται για ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια επιπλοκή, σα μια δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη στο στήθος ή πνευμονία.
Η τελευταία μέθοδος θεραπείας είναι η εισαγωγή στο νοσοκομείο και αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα άτομα συνήθως έχουν αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της γρίπης και των γριπωδών συνδρόμων;
Ένας άνθρωπος με καλή υγεία, σε γενικό πλαίσιο, σπάνια αναπτύσσει επιπλοκές, ενώ πιο συχνά αυτές εμφανίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η πιο κοινή ωστόσο, επιπλοκή είναι μια βακτηριακή λοίμωξη στο στήθος. Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί εκτός από την ιική μόλυνση (δηλαδή, ως μια δευτερεύουσα μόλυνση) και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινωθεί αρκετά και να εξελιχθεί σε πνευμονία. Αν και μία ειδική θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τον ασθενή, μια βακτηριακή λοίμωξη ενδέχεται να γίνει απειλητική για τη ζωή του, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι αδύναμοι ή ηλικιωμένοι.
Άλλες επιπλοκές, που συμβαίνουν ορισμένες φορές περιλαμβάνουν μόλυνση του κόλπου, των αυτιών και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα).
(πηγή: clickatlife.gr)