Κι ενώ το παιδί σας πριν από περίπου έξι μήνες που ξεκίνησε το μπαλέτο έδειχνε να είναι τόσο ευτυχισμένο, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά ψάχνει δικαιολογίες για να μην πάει. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, άλλωστε και στους ενήλικες δε συμβαίνει να παρατάνε κάποια δραστηριότητα; Το δύσκολο όμως με τα παιδιά είναι πότε θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να ασχοληθούν και πότε να παρατήσουν μια δραστηριότητα!
Κάντε λίγο το ντετέκτιβ!
Προσπαθήστε να καταλάβετε το βαθύτερο λόγο που θέλει να παρατήσει τη δραστηριότητα που κάποτε λάτρευε. Εάν πρόκειται για παράδειγμα για κάποιο άθλημα, εξετάστε την περίπτωση να έχει πρόβλημα με τον προπονητή ή μήπως φταίει κάποιο άλλο παιδάκι. Εάν το παιδί σας θέλει να παρατήσει το πιάνο, σκεφτείτε μήπως έχει άγχος λόγω των εξετάσεων που πρόκειται να δώσει.
Μερικές φορές χρειάζεται να έχετε διαφορετική προσέγγιση. Ιδιαίτερα μαθήματα ή μια λιγότερο ανταγωνιστική ομάδα ή απλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τους φίλους τους γιατί το υπερφορτωμένο πρόγραμμα δεν του επιτρέπει να περνάει μαζί τους ξέγνοιαστες στιγμές.
Καθυστερήστε την απόφαση…
Αντί να του επιτρέψετε να τα παρατήσει αμέσως ορίστε του μια πιθανή ημερομηνία. Εξηγήστε του πως καταλαβαίνετε ότι θέλει να τα παρατήσει αλλά επισημάνετε του πως έχει δεσμευτεί να παραμείνει μέχρι αυτή την ημερομηνία. Φυσικά ρωτήστε το τι μπορείτε να κάνετε μέχρι τότε για να το βοηθήσετε. Μόλις καταλάβει ότι ακούτε πραγματικά τα θέλω του και πως η τελική απόφαση θα είναι δική του, μπορεί να χαλαρώσει και τελικά να μην τα παρατήσει.
Βρείτε εναλλακτική δραστηριότητα!
Επειδή δεν του άρεσε τελικά η κολύμβηση αυτό δε σημαίνει πως δε θα τα πάει καλά στο καράτε ή την κιθάρα.
Να θυμάστε ότι το να δοκιμάζουν τα παιδιά διαφορετικές δραστηριότητες είναι μέρος της εξέλιξής τους.
(πηγή: news.gr)