Πώς να μάθετε στο παιδί σας από το νηπιαγωγείο να προστατεύεται από επιθέσεις και κλοπές!

Το παιδάκι σας μέχρι τώρα ήταν απόλυτα προστατευμένο από εσάς, τώρα που ξεκινάει το σχολείο έχετε αρχίσει να αγχώνεστε με την ιδέα ότι ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπο με βίαιες συμπεριφορές! Αναρωτιέστε πώς να το μάθετε να προστατεύεται;

Όλα αυτά τα παιχνίδια που κυκλοφορούν κάθε ημέρα ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο προτρέπουν τα παιδιά να ζηλεύουν το ένα το άλλο, να «εξαγοράζουν» τη φιλία, δηλαδή να κερδίζουν την εύνοια λόγω κάποιων αντικειμένων αλλά και να μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταλλαγής πραγμάτων χωρίς τέλος, η οποία θα πρέπει να επισημάνουμε πως εάν δε δώσουμε σημασία, μπορεί να πάρει απίστευτες διαστάσεις και να οδηγήσει τα παιδιά σε χειρισμούς, σε συμπεριφορές συγγενικές με την κλοπή ή ακόμα και στην ίδια την κλοπή.

Τι πρέπει να κάνετε από την πρώτη χρονιά του νηπιαγωγείου

Κατά τους πρώτους μήνες του σχολείου αφήστε το παιδί σας να παίρνει μαζί του το αγαπημένο του αρκουδάκι καθώς είναι κάτι που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνει μαζί του κάτι ακριβό ή επικίνδυνο. Σε ό,τι αφορά όλα αυτά που γίνονται μόδα κατά καιρούς όπως τα αυτοκολλητάκια, οι κάρτες κλπ αφήστε το να τα παίρνει καθώς μπορεί να αισθανθεί ότι βρίσκεται στο περιθώριο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Θα πρέπει μόνο του να μάθει να διαχειρίζεται τις ανταλλαγές, ωστόσο εάν πέσει στην αντίληψή σας ότι συνεχώς τα άλλα παιδάκια του παίρνουν τις κάρτες ή ότι βρίσκεται στη θέση εκείνου με τις πιο πολλές, ρωτήστε το τι συμβαίνει και βοηθήστε το να σκεφτεί τη συμπεριφορά του απέναντι στα άλλα παιδάκια.

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να του απαγορεύσετε τις ανταλλαγές.

Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που το παιδί σας απόκτησε τη συνήθεια να κουβαλάει στο σχολείο διάφορα αντικείμενα

Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή και συζητήστε μαζί του. Πείτε του για παράδειγμα «στο σχολείο απαγορεύεται να κουβαλάς κάποια αντικείμενα. Όταν ήσουν μικρός σε άφηνα να πηγαίνεις στο σχολείο με το αρκουδάκι σου, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι κανονισμός και θα σε βοηθήσω να τον εφαρμόσεις».

Εάν διαμαρτυρηθεί καθώς οι συμμαθητές του συνεχίζουν να παίρνουν μαζί τους πράγματα, εσείς θα πρέπει να φανείτε αποφασιστική. Πείτε του πως δε θέλετε να ξέρετε τι κάνουν τα άλλα παιδάκια, αλλά σας ενδιαφέρει να το βοηθήστε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εάν νιώθετε πως το παιδί σας είναι πολύ στεναχωρημένο είναι η κατάλληλη στιγμή να του μιλήσετε για τη φιλία. Πείτε του ανοικτά ότι για να κάνει φιλίες δε χρειάζεται να χαρίζει τα παιχνίδια του. Οι πραγματικοί φίλοι θα παραμείνουν ακόμα κι αν δε τους δώσει τα πράγματά του. Μιλήστε του για τις δικές σας φιλίες όταν ήσασταν παιδί.

Όταν θα διαπιστώσετε πως το παιδί σας δεν παίρνει τίποτα μαζί του, συγχαρείτε το και πείτε του πόσο υπερήφανη αισθάνεστε.

Εάν το παιδί σας επιστρέψει σπίτι με ένα αντικείμενο που δεν του ανήκει

Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του επιτρέψετε να το κρατήσει.

Υπενθυμίστε του τον κανόνα ότι δεν πρέπει να κλέβει και πως μπορεί να λέει «όχι».

Στην περίπτωση που σας πει ότι του το έδωσε ο φίλος του ο Κώστας πείτε του πως θα μιλήσετε στη δασκάλα και στη μαμά του φίλου του. Την επόμενη κιόλας ημέρα φροντίστε να επιστρέψετε το αντικείμενο στη δασκάλα ή στους γονείς του φίλου του χωρίς φυσικά να ταπεινώσετε το παιδί σας.

Εξηγήστε του πως στο μέλλον εάν κάποιος φίλος του πάει να του δώσει ένα δώρο να αρνηθεί επισημαίνοντάς του ότι θα παραμείνει φίλος του ανεξάρτητα από τα δώρα.

Εάν σας πει ότι το βρήκε κάτω και πάλι θα πρέπει να του πείτε πως πρόκειται για κάτι που δεν του ανήκει και το οποίο θα πρέπει να δώσουν στη δασκάλα γιατί ενδεχομένως κάποιο παιδάκι να το αναζητάει.

Εάν το παιδί σας επιστρέψει στο σπίτι χωρίς για παράδειγμα το μπουφάν του

Προσπαθήστε να μάθετε από τους υπεύθυνους του σχολείου τι συνέβη.

Εντοπίστε το παιδί που το έχει και πάρτε το πίσω εξηγώντας στο παιδί σας πως πρέπει να σέβεται τα πράγματά του και πως έχει κάθε δικαίωμα να λέει «όχι».

Στην περίπτωση που σας πει ότι ο συγκεκριμένος μαθητής είναι ο πιο δυνατός του σχολείου και φοβήθηκε πως εάν δεν του το έδινε θα το χτυπούσε, καθησυχάστε το λέγοντάς του για παράδειγμα «σε καταλαβαίνω αλλά μην ξεχνάς ότι εγώ είμαι εδώ για να σε προστατεύω. Θα μιλήσω στη δασκάλα σου και στη μητέρα αυτού του παιδιού».

Εάν το παιδί σας νιώθει πως το υποστηρίζετε, θα φοβάται λιγότερο και θα καταφέρει να αντιστέκεται στους εκβιασμούς.

(πηγή: news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399