Έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο
Ερευνητές που μελέτησαν μαθητές κολεγίου διαπίστωσαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου — όπως και η τηλεόραση — μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης του ατόμου.
«Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις όπως η καθιστική ζωή και η συνεχής παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή», αναφέρει ο Jacob Barkley, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστημίο Kent State του Οχάιο.
Η μελέτη έδειξε ότι οι μαθητές περνούν κατά μέσο όρο έως και πέντε ώρες ασχολούμενοι με τα κινητά τους τηλέφωνα και στέλνουν εκατοντάδες γραπτά μηνύματα κάθε μέρα, αναφέρει ο Barkley.
Τα κινητά τηλέφωνα, που ονομάζονται επίσης «έξυπνα» τηλέφωνα έχουν μετατραπεί σε συσκευές πολλαπλών λειτουργιών με δυνατότητες όμοιες με αυτές ενός υπολογιστή συνδεδεμένου στο ίντερνετ. Σχεδόν σε κάθε σημείο και κάθε στιγμή, οι χρήστες μπορούν όχι απλά να πραγματοποιούν κλήσεις και να στέλνουν γραπτά μηνύματα και email, αλλά μπορούν να επικοινωνούν μέσω Twitter, να σερφάρουν στο Internet, να βλέπουν βίντεο, ζωντανές εκδηλώσεις και να παίζουν απλά παιχνίδια ή βιντεοπαιχνίδια.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι κατά κύριο λόγο καθιστικές, σημειώνουν οι ερευνητές.
Παρά το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι κινητές συσκευές, κάνουν τους ανθρώπους πιο αργούς, λέει ο Barkley. Όταν γράφουν μηνύματα ενώ κατευθύνονται προς τη στάση του λεωφορείου, περπατούν πιο αργά, στην προσπάθειά τους να κάνουν δυο πράγματα ταυτόχρονα. Ενώ πηγαίνουν στο πάρκο για τρέξιμο, σταματούν για να δουν τα μηνύματά τους, να ελέγξουν την ώρα της παράστασης στον κινηματογράφο και να κλείσουν ραντεβού.
Όταν συναντούν στο δρόμο τους μια όμορφη σκηνή, σταματούν απότομα για να βγάλουν φωτογραφία, και στη συνέχεια τη στέλνουν στους φίλους τους μέσω Facebook.
«Πριν ακόμα το καταλάβετε, έχετε πέσει σε αυτή την μικρή παγίδα: κάθεστε σ’ ένα παγκάκι στο πάρκο και παίζετε με το τηλέφωνό σας», λέει ο Barkley.
Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα έχουν τη φοβερή δυνατότητα να αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων, συμφωνεί μια ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση αυτή όπως αντιμετωπίσαμε τη βιομηχανική επανάσταση και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε τη ζωή μας», λέει η Nancy Copperman, διευθύντρια έργων δημόσιας υγείας στο Σύστημα Υγείας North Shore-LIJ του Great Neck στη Νέα Υόρκη. «Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο η τεχνολογία αυτή επηρεάζει τον τρόπο που κινούμαστε, που τρώμε και που κοιμόμαστε. Πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην υγεία μας.”
Η Copperman αναφέρει ότι η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να μας κάνει να τρώμε χωρίς να σκεφτόμαστε, όπως συμβαίνει με την τηλεόραση. «Εάν χρησιμοποιείτε το κινητό σας την περισσότερη ώρα ενώ είστε ξύπνιοι, τότε σίγουρα θα το χρησιμοποιείτε και όταν θα τρώτε», δήλωσε.
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ύπνο, αναφέρει ο Barkley. Όπως είπε, έχουν αναφερθεί περιστατικά μαθητών που έστελναν μηνύματα στον ύπνο τους και δεν το θυμόντουσαν όταν ξυπνούσαν.
Η Copperman εξέφρασε την ανησυχία ότι παρόλο που η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε μαθητές ηλικίας 20 ετών περίπου, πολλοί μαθητές δημοτικού είναι σήμερα εξίσου εξαρτημένοι από τα «έξυπνα» κινητά. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι επίσης πιθανόν να επηρεάζεται η φυσική δραστηριότητα σε μικρότερες ηλικίες» ανέφερε.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 300 μαθητές κολεγίου ως προς τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τις δραστηριότητες τους στον ελεύθερο χρόνο τους και την φυσική τους δραστηριότητα. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία 49 μαθητών κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση διαδρόμου γυμναστικής.
Στην ομάδα αυτή, οι μαθητές που χρησιμοποιούσαν πολύ το κινητό τους — έως 14 ώρες τη μέρα — βρέθηκαν σε χειρότερη φυσική κατάσταση από εκείνους που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους μόνο 1.5 ώρα περίπου τη μέρα.
Στην εξαγωγή των συμπερασμάτων συνυπολογίσθηκαν παράγοντες όπως το φύλο, το ποσοστό σωματικού λίπους και η «αυτεπάρκεια» — η σιγουριά που νιώθει ο συμμετέχον στην έρευνα ότι μπορεί να αποδώσει υπό διαφορετικές συνθήκες, ανέφερε ο Barkley.
Τα άτομα που έκαναν έντονη χρήση του κινητού τους ανέφεραν ότι σε γενικές γραμμές εμπλέκονταν σε περισσότερο καθιστικές δραστηριότητες σε σχέση με τα άτομα που έκαναν μειωμένη χρήση του κινητού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της πρώτης κατηγορίας μπορεί επίσης να προτιμούν και άλλα ψηφιακά μέσα όπως η τηλεόραση, οι ταινίες, οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια.
Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κινητά ευθύνονται για την κακή φυσική κατάσταση των ανθρώπων, αναγνωρίζει ο Barkley. «Είναι πιθανόν, άτομα με κακή φυσική κατάσταση να χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους», δήλωσε.
Η Copperman προσέφερε ορισμένες πρακτικές συμβουλές. Πιστεύει ότι οι γονείς πρέπει να ελέγχουν όχι μόνο το τι κάνουν τα παιδιά με τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιούν. Οι ενήλικες θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχουν και τους εαυτούς τους, είπε, παρατηρώντας εάν διακόπτουν τη φυσική τους δραστηριότητα για να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ή εάν τρώνε συντροφιά με το κινητό τους.
«Οι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν λίγο από την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής,” δήλωσε η Copperman.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ηλεκτρονικό περιοδικό International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
(πηγή: protothema)