Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (Π.Ε.Ν) στην Καλλιθέα που από το 1912 προστατεύει παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 χρόνων που βρίσκονται σε ανάγκη, απευθύνεται σε οικογένειες της Περιφέρειας Αττικής και των γειτονικών περιοχών που μπορούν να τα φιλοξενούν τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές στο σπίτι τους, προσφέροντάς τους μια ζεστή σχέση ζωής. Η αγάπη και η φροντίδα τους είναι πολύτιμη για την εξέλιξη αυτών των παιδιών.
«Δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά αυτή την στιγμή είναι ότι καλύτερο. Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Τώρα είναι καλύτερα, γιατί το παιδί μου έχει συνηθίσει. Εγώ δεν έχω συνηθίσει… Έχει όμως στέγη, έχει σίτιση, τα προσέχουν πολύ τα παιδάκια»… Με αυτά τα λόγια η κ. Παπαλουκά, η μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού περιγράφει το Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το μέρος που αναγκάστηκε να αφήσει το παιδί της τώρα που δεν έχει χρήματα να το μεγαλώσει και την έχει βοηθήσει τόσο πολύ.
Το κέντρο αυτό όμως τώρα κινδυνεύει με «λουκέτο», αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου 6 μήνες. Πρόκειται για ένα σταθμό, που μετράει πάνω από 100 ζωής. Αρχικά, φιλοξενούσε θύματα πολέμου. Σήμερα φιλοξενεί παιδιά… θύματα της κρίσης.
Ο κρατικός μηχανισμός θεωρεί μάλλον ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το έργο τους και αφήνει τις δασκάλες απλήρωτες να παλεύουν μόνες τους με τις αντίξοες συνθήκες.
«Οι γονείς αναγκάζονται να φέρουν το παιδί τους εδώ, γιατί δεν έχουν να του δώσουν να φάει», λέει η νηπιοβρεφοκόμος, Ε. Σταμούλη.
«Η πολιτεία εν καιρώ κρίσης θα έπρεπε να λάβει υπόψη της ότι χώροι σαν το ΠΕΝ, που επιτελούν κοινωνικό έργο όχι μόνο θα έπρεπε να ανθίζουν, αλλά θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη σημασία», λέει η πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Σ. Μέρτικα.
Την ίδια ώρα, οι γονείς των παιδιών κάνουν ότι μπορούν, για να βλέπουν τα αγγελούδια τους όσο πιο συχνά μπορούν. «Κάνω οικονομία όλη την εβδομάδα. Μπορώ να τρώω όλη την εβδομάδα μακαρόνια και τα δίνω για το παιδί όλα», λέει χαρακτηριστικά η κ. Παπαλουκά, η οποία όπως και πολλοί άλλοι γονείς δεν μπορούν να σκεφτούν τι θα κάνουν αν τελικά κλείσει.
(πηγή: pelop.gr)