Μη ωφέλιμες χημειοθεραπείες αναγκάζονται να κάνουν πλέον εκατοντάδες γυναίκες στη χώρα μας που πάσχουν από καρκίνο του μαστού καθώς η κυβέρνηση έκοψε εξέταση που δείχνει την αποδοτικότητα των χημειοθεραπείων.
Ακόμη και σε χημειοθεραπείες που δε χρειάζονται υποβάλλουν τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας καθώς πρόσφατα ανακλήθηκε η έγκριση της χορήγησης μιας εξέτασης που ονομάζεται Oncotype Dx και δείχνει εάν η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Έτσι οι γυναικες με καρκίνο του μαστού αναγκάζονται να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ανεξάρτητα από την ωφελιμότητα της αγωγής. Όσες θέλουν να κάνουν πια τη συγκεκριμένη εξέταση και να γλιτώσουν την ταλαιπωρία και τα άχρηστα για τον οργανισμό τους φάρμακα, θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 3.600 ευρώ από την τσέπη τους.
Όμως το ζήτημα είναι ότι αν η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΠΥ όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, θα μπορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ωφεληθεί κατά 5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της υγειονομικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και των καθηγητών: Δ. Καϊτελίδου, Π. Γαλάνης, Δ. Ροβίθης, Ο. Σίσκου, Λ. Λιαρόπουλος.
Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται το κόστος των φαρμάκων για τη διαχείριση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, το οποίο είναι τεράστιο με συνέπεια να εκσφενδονίζει το ποσό που εξοικονομούν τα ταμεία με τη χρήση της εξέτασης στα ύψη.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι «το συνολικό ετήσιο κόστος χορήγησης χημειοθεραπείας σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο καρκίνο του μαστού, με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες, στηριζόμενοι στα ήδη υπάρχοντα κλινικά κριτήρια του NCCN ανέρχεται σε 24.736.500, ενώ η εφαρμογή της τεχνικής της ΑΑΑΜ-Π για 21 γονίδια (αναφέρεται στην εξέταση Oncotype Dx) θα οδηγήσει σε συνολικό κόστος 19.688.950, περιορίζοντας έτσι το συνολικό κόστος περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ».
Η κάλυψη του κόστους της εξέτασης από τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο θα βοηθήσει τις ασθενείς σημειώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, αλλά θα εξοικονομήσει πόρους και θα μειώσει τον αριθμό των ασθενών σε χημειοθεραπεία στα ογκολογικά νοσοκομεία.
Σε ετήσια βάση περίπου 2.000 γυναίκες κατά μέσο όρο με καρκίνο του μαστού, είναι αναγκαίο να κάνουν την εξέταση, ώστε να γνωρίζουν για τα επόμενα 10 χρόνια από την αρχική διάγνωση, αν τελικά υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστεί η νόσος ή όχι.
Η εξέταση είναι μία ανάλυση για τον καρκίνο του μαστού που μετράει τη δραστικότητα 21 γονιδίων στο δείγμα όγκου μιας γυναίκας, ώστε να παρέχει μία εξατομικευμένη εκτίμηση της πιθανότητας να επανέλθει ο καρκίνος σε γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνου και αρνητικούς λεμφαδένες ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες των οποίων ο όγκος έχει θετικούς λεμφαδένες και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.
(πηγή: iatropedia.com)