Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανήλικα παιδιά στην Αθήνα της κρίσης ασχολείται η Daily Mail η οποία κάνει εκτενές ρεπορτάζ στα ανήλικα τα οποία οι γονείς τους αφήνουν σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Εκτενές ρεπορτάζ στα ανήλικα τα οποία οι γονείς τους αφήνουν σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν κάνει η Βρετανική Daily Mail.
O Ian Birrell επισκέφθηκε το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη, προκειμένου να δει και να συνομιλήσει με ανήλικα παιδιά, τα «ξεχασμένα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης» όπως τα αποκαλεί.
Επικαλούμενος στελέχη φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων σημειώνει ότι έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν μακριά από την οικογένειά τους λόγω οικονομικής στενότητας.
Ο δημοσιογράφος βρίσκει στο Ζάννειο Ίδρυμα τρία αδέρφια ηλικίας επτά, οκτώ και εννέα ετών αντίστοιχα. Οι γονείς τους τα επισκέπτονται τα κάθε σαββατοκύριακο.
Είναι άνεργοι και ζουν με επίδομα 400 ευρώ το μήνα και δουλεύουν περιστασιακά «μαύρα» και προσπαθούν να ζήσουν τα άλλα δύο μικρότερα παιδιά.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 10% των παιδιών φέρονται να είναι στα πρόθυρα της πείνας, ενώ δάσκαλοι έχουν αναφέρει πως δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς μαθητές τους είναι υποσιτιζόμενοι μέχρι του βαθμού να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.
Το Χαμόγελο του Παιδιού και Παιδικό Χωριό SOS
Το Χαμόγελο του Παιδιού πέρυσι παρείχε βοήθεια σε 10.927 παιδιά – φαγητό, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία και ψυχολογική υποστήριξη.
Από τη πλευρά του το Παιδικό Χωριό SOS πριν από πέντε χρόνια βοηθούσε 47 οικογένειες, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει τις 900, με νέα κέντρα να ανοίγουν ανά τη χώρα.
Στο ρεπορτάζ γενικότερη αναφορά στη συνεχιζόμενη κρίση. Η κυβέρνηση καλείται να κόψει 150.000 από τις 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα πολιτικών διορισμών αποτελώντας μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης χρέους, μαζί με την «αχαλίνωτη» φοροδιαφυγή.
«Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συστολή της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30», είναι το σχόλιο του συντάκτη.
(πηγές: news247.gr, Daily Mail)