Η υπερβολική του χρήση παίζοντας παιχνίδια ατελείωτες ώρες ή βλέποντας διάφορα site που δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.
Πώς μπορούμε να το προλάβουμε αυτό; Ο τρόπος αλλά και ο χρόνος που θα τον χρησιμοποιήσει το παιδί, εξαρτάται από την ηλικία του:
3-7 ετών
Σε αυτή την ηλικία ο υπολογιστής για τα παιδιά είναι ένας νέος κόσμος παιχνιδιού. Μπορεί λοιπόν το παιδί με την επίβλεψη του γονέα να παίζει διάφορα παιχνίδια. Το ιδανικό είναι να παίζει για 20 λεπτά και μετά να ξεκουράζει τα μάτια του από την οθόνη του υπολογιστή για 15 λεπτά, να περπατήσει λίγο μέσα στο σπίτι να ξεμουδιάσουν τα πόδια του, να παίξει λίγο με τα παιχνίδια του.
7-12 ετών
Πλέον ο υπολογιστής είναι η απόλυτη συσκευή παιχνιδιών, ειδικά σε αυτή την ηλικία που αναζητούν παιχνίδια ταχύτητας, ανταγωνισμού κλπ. Σε αυτή την ηλικία οι γονείς ελέγχουν λιγότερο τα παιδιά τους όσο κάθονται και παίζουν αλλά ο κανόνας των 20 λεπτών και η επιμονή σε διάλυμα 15 λεπτών δεν πρέπει να αλλάξει. Ελέγχοντας το παιδί με μέτρο του δίνετε την δυνατότητα της «ελευθερίας» που ζητάει, αλλά πάντα έχετε λόγο για «κήρυγμα» αν καταχραστεί την ελευθερία που του δώσατε! Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιεί υπολογιστή γραφείου και όχι φορητό γιατί ο φορητός δεν τα βοηθάει στο να διορθώσουν την στάση του σώματος όπως γίνεται στον κλασικό υπολογιστή. Δεύτερον κάνουν κακό στα μάτια και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλο, παιχνίδια που το περιεχόμενο τους είναι γρήγορο, αγχώδες και περίπλοκο. Γι’ αυτό και ο έλεγχος είναι απαραίτητος να υπάρχει πάντα και ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που τα παιδιά είναι ευάλωτα και επηρεάζονται εύκολα!
12 ετών και άνω
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά χρησιμοποιούν τον υπολογιστή αρκετές ώρες και συνήθως χωρίς να ελέγχονται. Παχυσαρκία, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μερικά από αυτά που μπορούν να πάθουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν πολλές ώρες τον υπολογιστή. Μια πολύ καλή λύση είναι η αθλητική δραστηριότητα. Βοηθάει το παιδί σε πολλά. Αποφεύγει να είναι πολλές ώρες στον υπολογιστή, έρχεται σε επαφή με συνομήλικα παιδιά, γίνεται κοινωνικό και πάνω απ’ όλα αποκτά καλύτερη φυσική κατάσταση.
Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μια υγιή και ειλικρινή σχέση με το παιδί σας. Δυστυχώς το ίντερνετ έχει γεμίσει από sites με επικίνδυνο περιεχόμενο για τα παιδιά. Η εκπαίδευση, η εμπιστοσύνη στο παιδί και η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για να μπορείτε να το ελέγχετε χωρίς να το περιορίζετε.
Ο σημαντικότερος κανόνας στη χρήση του υπολογιστή είναι ο εξής:
20 λεπτά υπολογιστής και 15 λεπτά ξεκούραση, περπάτημα κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που εκπέμπει ακτινοβολία και χωρίς έλεγχο μπορεί να γίνει βλαβερό είτε σωματικά, είτε ψυχικά!
(πηγή: mothersblog.gr)