Περίπου χίλια ασυνόδευτα παιδιά εισήλθαν στην Ελλάδα το 2012

Αντιμέτωπες με 956 υποθέσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, που εισήλθαν στη χώρα το 2012, ήρθαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σημειώνοντας ότι υπό τον όρο «ασυνόδευτα ανήλικα» νοούνται τα παιδιά, υπήκοοι τρίτης χώρας ηλικίας κάτω των 18 ετών, τα οποία φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο υπεύθυνο για τη φροντίδα τους, ή τα ανήλικα που εγκαταλείπονται μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην ελληνική επικράτεια είναι πολύ μεγάλος λόγω της έντονης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η ή χώρα μας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «η Ελληνική Πολιτεία παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία θα εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθούν πόροι και τρόποι για την πληρέστερη λειτουργία του θεσμού της επιτροπείας, δηλαδή το διορισμό υπευθύνου για τη φροντίδα ασυνόδευτου ανήλικου και τη δημιουργία νέων δομών προκειμένου να καλύπτονται τα αιτήματα στέγασης».

Ο υπουργός, ενημερώνοντας για τη διαδικασία που ακολουθείται από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων της Χώρας, για τους ασυνόδευτους ανήλικους, αναφέρει ότι μετά τη σύλληψή τους από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, την ταυτοποίηση των στοιχείων τους από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να προσδιοριστεί η υπηκοότητά τους, ξεκινά η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας τους.

Για τους ασυνόδευτους ανήλικους με εκτιμώμενη ηλικία μεταξύ 15 έως 18 ετών γίνονται ιατρικές εξετάσεις οστών στο πλαίσιο του όσο το δυνατόν ακριβέστερου προσδιορισμού της ανηλικότητάς τους.

Από τη στιγμή που προκύπτει ανηλικότητα, ετοιμάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγγραφη αίτηση καθώς και εισαγγελική παραγγελία προς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) προκειμένου να βρεθεί στέγη φιλοξενίας. Συγχρόνως δίνεται Εισαγγελική Παραγγελία στο Συνοριακό Κέντρο, προκειμένου οι ανήλικοι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο για να γίνουν οι απαραίτητες παιδοψυχιατρικές εξετάσεις καθώς και εξετάσεις μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Εφόσον έρθει η απάντηση από το ΕΚΚΑ με τον προσδιορισμένο χώρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, τότε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εκδίδει διάταξη και παραγγέλλει τη μεταφορά και φιλοξενία τους στον αναφερόμενο ξενώνα ή κέντρο φιλοξενίας. Ενίοτε από ορισμένα Πρωτοδικεία (Δ.Α. Ιωαννίνων, Κω, Χίου) στο πλαίσιο άσκησης της Επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων, ορίζουν από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, έναν Επιμελητή ανηλίκων, ο οποίος ασκεί καθήκοντα είτε μονοπρόσωπου εποπτικού συμβουλίου, είτε επιτρόπου.

Σε ό,τι αφορά την ποινική αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού σχηματιστεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Δικογραφία σε βάρος του ασυνόδευτου ανηλίκου για παράνομη είσοδο στη χώρα, αυτή υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος μπορεί, είτε με διάταξή του που εγκρίνεται με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών, να απέχει της ποινικής δίωξης προκειμένου ο ανήλικος να επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσής του, εφόσον αυτή είναι εφικτή, είτε να ασκήσει ποινική δίωξη και να παραπέμψει στο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ποινική δίωξη κατά κανόνα, ασκείται σε περιπτώσεις ασυνόδευτων, που συλλαμβάνονται έπειτα και από διάπραξη και άλλων αδικημάτων, με επικρατέστερα την επαιτεία, την πορνεία ή τη διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές δικογραφίες των Τριμελών Δικαστηρίων Ανηλίκων, αρκετοί ασυνόδευτοι ανήλικοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των διακινητών, οι οποίοι προκειμένου να τους διευκολύνουν να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας, χωρίς χρηματική αμοιβή, τους ορίζουν αρχηγούς της αποστολής αναγκάζοντάς τους να μεταφέρουν στη χώρα άλλους ενήλικες και ανήλικους μετανάστες σε δύο ή τρεις αποστολές, κρατώντας όμως μέχρι την τελική επιστροφή τους πίσω στον τόπο διακίνησης, ως όμηρους, μέλη της οικογένειας τους.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή για το σχέδιο προστασίας και στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399