Κόμπο στο στομάχι προκαλούν οι ειδήσεις που μιλούν για υποσιτισμένα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια -στην Ελλάδα του 2013 και όχι στην Κατοχή- τα οποία με το ζόρι στέκονται όρθια. Στην Εορδαία της Πτολεμαΐδας περισσότερες από 100 οικογένειες βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ 150 και πλέον μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, λόγω κακής διατροφής ή ελλιπούς σίτισης, αλλά και επειδή στην πλειονότητά τους οι γονείς τους είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων που έχουν απόλυτη ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, με τους κοινωνικούς φορείς και τους εθελοντές γιατρούς της Πτολεμαΐδας να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά. «Είναι γεγονός πως υπάρχουν οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας» είπε μιλώντας στην «Espresso» η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
«Επικοινώνησα με τη Σχολική Επιτροπή και ζήτησα να μάθω τα ονόματα των παιδιών που υποσιτίζονται και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τους εξασφαλίσουμε τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ και κάποιες σόμπες για να έχουν θέρμανση. Ήδη τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι υπηρεσίες καταβάλλουμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε το αναγκαίο φαγητό σε όσες οικογένειες έχουν πραγματική ανάγκη. Να σημειώσω όμως πως στις τοπικές κοινωνίες, όπως ο δήμος Εορδαίας, υπάρχει μεγαλύτερη αλληλοβοήθεια, σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις, όπου ο ένας δεν ξέρει τον άλλον. Αν για παράδειγμα, οι γονείς είναι άνεργοι και οι δύο, υπάρχουν ενδεχομένως παππούδες που θα βοηθήσουν και ο δήμος που βρίσκεται όσο μπορεί δίπλα τους και τους εξασφαλίζει τα προς το ζην. Επίσης υπάρχει το κοινωνικό παντοπωλείο, ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, «Ο Καλός Σαμαρείτης», που ανήκει στην εκκλησία και βοηθάει» πρόσθεσε η δήμαρχος.
Η κυρία Βρυζίδου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχουν κοινωνικές δομές στον δήμο που εξασφαλίζουν μικρής διάρκειας εργασία, κάποια μεροκάματα δηλαδή, που ωστόσο αρκούν για να αγοραστεί λίγο φαγητό: «Ουσιαστικά είναι δίμηνες συμβάσεις που είναι ικανές να εξασφαλίσουν, έστω και προσωρινά, ασφάλεια και χρήματα για τις ανάγκες της διατροφής. Όμως τα χρήματα αυτά (200-300 ευρώ) δεν αρκούν όσο υπάρχουν το ενοίκιο, τα χαράτσια, η θέρμανση, το ρεύμα… Βοηθάμε όσο μπορούμε αυτές τις οικογένειες κι εκείνες νιώθουν ότι δεν είναι τελείως εγκαταλειμμένες, ότι έχουν ένα αποκούμπι. Αν όμως αρχίσουν να αυξάνονται, τι θα γίνει;» διερωτήθηκε η δήμαρχος Εορδαίας, ενώ ανέφερε την ύπαρξη του κοινωνικού ιατρείου, το οποίο δίνει φάρμακα και δωρεάν εμβόλια που προσφέρουν είτε ο Σύλλογος Φαρμακοποιών είτε το νοσοκομείο.
(πηγή: Espressonews.gr)