Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά τους από τους διαδικτυακούς δράκους
Όλα τα παραμύθια που σέβονται τον εαυτό τους έχουν από έναν δράκο. Μετά το απαραίτητο σασπένς στην πλοκή, ο ήρωας σώζεται πάντα είτε σκοτώνοντας τον δράκο είτε πιάνοντάς τον φίλο… Αυτά στα παραμύθια. Τι γίνεται, όμως, στην πραγματική ζωή; Για να έχει το e-παραμύθι αίσιο τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να παρακολουθούν την online δραστηριότητα του παιδιού τους, χωρίς όμως να την περιορίζουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να εξοικειωθούν με το Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να γίνετε… χάκερ, ωστόσο οι βασικές γνώσεις υπολογιστών και πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό είναι απαραίτητες για να μπορέσετε, αν χρειαστεί, να βοηθήσετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας.
Η επαφή με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο (σε μορφή βίντεο, φωτογραφιών ή κειμένων) είναι ένα από τα πιο πιθανά περιστατικά που μπορεί να συμβούν κατά την πλοήγηση του παιδιού σας στο Ιντερνετ. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, εγκαταστήστε στον υπολογιστή του παιδιού λογισμικό γονικού ελέγχου ή φίλτρο που μπλοκάρει την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τους online κινδύνους. Την ώρα που ασχολείται με το προφίλ του στο facebook ή συνομιλεί σε κάποιο chatroom είναι πιθανό να το προσεγγίσουν άτομα που θα προσπαθήσουν να το βλάψουν. Το παιδί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύψει σε αγνώστους τα προσωπικά του στοιχεία. Ειδικά στο facebook δεν πρέπει ποτέ να αποδέχεται αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζει.
Οι κίνδυνοι: Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chatrooms ή τα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
Μια άλλη μάστιγα της ψηφιακής εποχής είναι η ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying), δηλαδή η επιθετική συμπεριφορά και ο εκφοβισμός με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Πιθανές συμπεριφορές που προδίδουν ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης είναι η συναισθηματική αναστάτωση, η αποφυγή φίλων, σχολείου και δραστηριοτήτων και η πτώση στις επιδόσεις του.
(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)