Έντονο και το ενδιαφέρον των γονέων
Ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο εμφανίζονται οι Έλληνες έφηβοι, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιανουαρίου 2013 από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού».
Ωστόσο, μόνο το 28,8% των εφήβων αναφέρουν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου.
Τα πέντε πιο σημαντικά σημεία που θεωρούν οι έφηβοι ότι θα βοηθούσαν σε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο είναι:
1. Εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας
2. Αίσθηση «ελέγχου» της πλοήγησης
3. Διαχείριση της πρόσβασης από τους άλλους στο περιεχόμενο που κοινοποιούν
4. Απουσία εκφοβισμού – παρενόχλησης
5. Εύκολη δυνατότητα αναφοράς – καταγγελίας
Η αξιολόγηση των απαντήσεων που έδωσαν 400 παιδιά 13-16 ετών σε ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια δείχνει ότι το 61,6 % των εφήβων του δείγματος χρησιμοποιούν ρυθμίσεις απορρήτου στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να βλέπουν το προφίλ τους μόνο φίλοι, ενώ μόνον 2 στους 10 εφήβους δεν χρησιμοποιούν ρυθμίσεις απορρήτου.
Το 16,3 % των κοριτσιών αισθάνονται πίεση για να εμφανίζονται δημοφιλείς, ενώ περισσότερα από τα μισά αγόρια του δείγματος έχουν μιλήσει υβριστικά στο διαδίκτυο, έναντι 25,6% των κοριτσιών.
Το 13,2% δεν προβαίνουν σε κανέναν έλεγχο σχετικά με την αξιοπιστία του διαδικτυακού υλικού, το 13,5% χρησιμοποιούν την πρώτη ιστοσελίδα που εμφανίζεται, το 18,9% ρωτούν κάποιον ενήλικα και το 35% αναφέρουν πως διασταυρώνουν την πληροφορία.
Το 43% αναφέρουν ότι έχουν «αναστατωθεί» από περιεχόμενο στο διαδίκτυο αλλά το 33,5% δεν αντέδρασαν, το 26,8% αποχώρησαν, το 22,4% συζήτησαν με φίλους, το 18,1% αδιαφόρησαν και το 12% έκαναν κάποια καταγγελία. Μόνο το 8,6% μίλησαν σε κάποιον ενήλικα.
Έντονο και το ενδιαφέρον των γονέων
Το ενδιαφέρον των γονέων για την προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας 800 11 800 15/help@saferinternet.gr «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο 9/2009-12/2012 δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων προήλθε από ενήλικες (3.959 αναφορές, 81%) ακολουθούν οι επαγγελματίες με ποσοστό 11% (526 αναφορές) και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή ακολουθούν με μικρότερο ποσοστό (8%, 415 αναφορές).
Η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσε σε θέματα συμπεριφορών εξάρτησης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα αιτήματα αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο .Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η κατηγορία που αφορά στα προβλήματα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω του Facebook (π.χ. ψευδή προφίλ).
Το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας παρείχε ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, ή/και έδωσε ανάλογες πληροφορίες σε 2.771 αναφορές. Επιπλέον, 854 περιπτώσεις (γονείς ή/και έφηβοι) παραπέμφθηκαν στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας. Τέλος, 792 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς (π.χ. καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ.).
Η Γραμμή Βοηθείας 800 11 800 15/help@saferinternet.gr «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, συμπεριφορές εξάρτησης, επιβλαβές περιεχόμενο, εκφοβισμός, παιδοφιλία, κ.α.).
Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής είτε καλώντας στον αριθμό χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις 800 11 800 15 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 15:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο help@saferinternet.gr.
(πηγή: health.in.gr)