ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
Την εβδομάδα που πέρασε πέθανε η 87χρονη καλόγρια Μαρία Γκόμεθ Βαλμπουένα. Ήταν η μοναδική που θα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Απρίλιο για να απαντήσει στη δικαιοσύνη σχετικά με τη δική της συμμετοχή στις κλοπές των παιδιών της Ισπανίας. Η υπόθεσή της είναι μια από τις 1.414 που έχουν ανοίξει και ερευνώνται αφορώντας 300.000 κλεμμένα παιδιά. Η Εισαγγελία, μάλιστα, πρόσφατα αποφάσισε πως θα έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει την υπόθεση ακόμη κι αν θεωρητικά το έγκλημα παραγραφόταν. Είναι όμως τέτοιες οι διαστάσεις του σκανδάλου των κλεμμένων παιδιών που ενδέχεται κάποιος να είναι παράνομα υιοθετημένος και να μην το γνωρίζει ακόμη… άρα πρέπει να έχει το περιθώριο να το διερευνήσει.
Το σκάνδαλο ξεκίνησε επί εποχής Φρανθίσκο Φράνκο. Από το 1939, όταν ο δικτάτορας, προκειμένου να «τιμωρήσει» οικογένειες αντιφρονούντων, δηλαδή των ηττημένων της Δημοκρατικής Αριστεράς στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, διέταξε την κλοπή των παιδιών τους και την παράδοσή τους σε οικογένειες πιο κοντά στα δικά του «πιστεύω», όπως ακριβώς συνέβη στη δεκαετία του ’70 από τους επικεφαλής των εθνοσωτήριων πραξικοπημάτων της Λατινικής Αμερικής. Κι ενώ η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα το 1975, οι κλοπές των παιδιών συνεχίστηκαν. Στο έγκλημα έπαιρναν πια μέρος η Εκκλησία, οι υπάλληλοι δημοτικών αρχών, οι νεκροθάφτες και γενικά όποιοι μπορούσαν να επωφεληθούν από μια παράνομη υιοθεσία. Η αρχική ιδεολογία του Φράνκο είχε αντικατασταθεί πια από το εμπόριο… Πώς δρούσαν; Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν καλόγριες, όπως η Μαρία Γκόμεθ Βαλμπουένα, που έκαναν βόλτες στα νοσοκομεία, παρατηρούσαν τις εγκύους, έβλεπαν εκείνες τις γυναίκες που γεννούσαν μόνες τους, τις άφηναν να γεννήσουν, τις νάρκωναν κι, όταν πλέον επανέρχονταν στην πραγματικότητα, έλεγαν στις λεχώνες πως τα παιδιά τους είχαν πεθάνει. Κατόπιν τους έδειχναν και τον τάφο… Και σαν να μη έφτανε αυτό κατηγορούσαν τις γυναίκες ως εκδιδόμενες, αν δεν ήταν παντρεμένες. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα φέρεται πως έχουν υιοθετηθεί παράνομα στην Ισπανία όλα αυτά τα χρόνια. Έχει δε συσταθεί και μια Εθνική Ένωση των Επηρεασμένων από τις Παράνομες Υιοθεσίες ανθρώπων (Anadir, ισπανικά) με σκοπό να βρεθεί άκρη στην υπόθεση που οργάνωσε μια «μαφία», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει ο Ενρίκε Βίλα, ένας από τους δικηγόρους της οργάνωσης. Η Εισαγγελία της Ισπανίας αποφάσισε πρόσφατα, βλέποντας πόσο μεγάλο είναι το θέμα, να διατάξει την επέκταση των χρονικών ορίων τέλεσης του εγκλήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα θύματα να μπορούν να ψάξουν τους φυσικούς γονείς τους για δέκα χρόνια από τη στιγμή που θα υποπτευθούν ότι ίσως είναι παράνομα υιοθετημένα. Επίσης, η Εισαγγελία διέταξε και τη μη άμεση αρχειοθέτηση των υποθέσεων αυτών λόγω έλλειψης στοιχείων.
Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των κλεμμένων παιδιών θα συνεχιστούν. Τα θύματα θα συνεχίσουν να διεκδικούν την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία όλων εκείνων – όσων τουλάχιστον ζουν- κι από κάθε επαγγελματική και κοινωνική διαστρωμάτωση που συμμετείχαν σε αυτό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα σκάνδαλα: αυτό του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και των παράνομων χρηματοδοτήσεών του που ερευνάται, ενώ οι Ισπανοί παλεύουν με την ανεργία, την οικονομική και κοινωνική κρίση, ή όπως αυτό της «φούσκας» στον κατασκευαστικό τομέα στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος κι ο Ινιάκι Ουνταγκαρίν, ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος.
(πηγή: agelioforos.gr)