Ο αυτισμός είναι μία διαταραχή την οποία μερικά παιδιά καταφέρνουν να ξεπεράσουν, αναφέρει η «Επιθεώρηση Παιδικής Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής» (JCPP).
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μελέτησαν 34 παιδιά σχολικής ηλικίας και νεαρούς ενήλικες, που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό νωρίς στη ζωή τους, αλλά τώρα φαίνεται να λειτουργούν φυσιολογικά.
Εξετάσεις έδειξαν ότι αυτή η ομάδα, τα μέλη της οποίας έχουν ηλικία 8 έως 21 ετών, δεν πάσχει πια από τα συμπτώματα του αυτισμού, ο οποίος καθιστά δύσκολη την επικοινωνία και τις κοινωνικές επαφές.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα παιδιά με αυτισμό θα κατορθώσουν τελικά να αναρρώσουν από αυτόν, αλλά κρίνοντας από την εξέλιξη των εθελοντών τους πιστεύουν πλέον ότι αυτό είναι εφικτό.
«Αν και η διάγνωση του αυτισμού συνήθως επιμένει στον χρόνο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τελικά οι πιθανές εκβάσεις είναι πολλές», δήλωσε ο δρ Τόμας Ίνσελ, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ, που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.
«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει τι θα συμβεί σε κάθε παιδί με αυτισμό», πρόσθεσε. «Ωστόσο η ανάλυση των στοιχείων από αυτά τα 34 παιδιά και νέους συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για τον ρόλο της θεραπείας και άλλους παράγοντες που τα οδήγησαν στην ίαση».
Στη νέα μελέτη, οι αρχικές διαγνώσεις των 34 επανεξετάσθηκαν από ομάδα ειδικών ερευνητών για να επιβεβαιωθεί κατ’ αρχήν ότι έπασχαν από αυτισμό, αλλά και από ποια μορφή του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα 34 παιδιά και νέοι είχαν σχετικά ήπιες κοινωνικές δυσκολίες νωρίς στη ζωή τους, αλλά αυξημένες πιθανότητες να επιδεικνύουν σοβαρά συμπτώματα όσον αφορά την επικοινωνία και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρα Deborah Fein, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, συνέκρινε τους 34 με ίδιο αριθμό υγιών συνομηλίκων τους και 44 παιδιά και νεαρούς ενήλικες με επιμένοντα αυτισμό.
Όλες οι ομάδες ήταν παρόμοιες μεταξύ τους όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και τον μη λεκτικό δείκτη νοημοσύνης (IQ) τους.
Η ομάδα όσων είχαν ξεπεράσει τον αυτισμό δεν είχε ενδείξεις διαταραχής της γλώσσας, της αναγνώρισης προσώπων, της επικοινωνίας ή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, παρά την προγενέστερη διάγνωση του αυτισμού.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν στοιχεία από τα παιδιά αυτά, αναζητώντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους.
Ελέγχουν επίσης τους ιατρικούς φακέλους τους για να δουν σε τι είδους θεραπείες είχαν υποβληθεί και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για το κατά πόσον αυτές οι θεραπείες συνέβαλλαν στην ίασή τους, αλλά και στο IQ τους.
«Όλα τα παιδιά με αυτισμό είναι ικανά να κάνουν προόδους με εντατική θεραπεία, αλλά απ’ όσο ξέρουμε τα περισσότερα δεν επιτυγχάνουν τον βαθμό της βελτίωσης που βλέπουμε σε αυτά τα 34 παιδιά και νέους», είπε η δρ Fein.
«Ελπίζουμε ότι με μελλοντικές μελέτες θα κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της αλλαγής που συντελέσθηκε σε αυτούς, ούτως ώστε να τους προσφέρουμε σε κάθε παιδί με αυτισμό».
Τι είναι ο αυτισμός
Ο όρος «αυτισμός» αναφέρεται σε πλήθος σχετιζομένων αναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες αρχίζουν κατά την παιδική ηλικία και συνήθως επηρεάζουν τους πάσχοντες για όλη τους τη ζωή.
Τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών χωρίζονται σε τρεις ευρείες κατηγορίες: στα προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στην διαταραχή των γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στα ασυνήθιστα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.
Οι πάσχοντες από αυτισμό μπορεί να είναι επίσης υποευαίσθητοι ή υπερευαίσθητοι στους ήχους, την αφή, τη γεύση, τις μυρωδιές, το φως ή τα χρώματα, ενώ τα συμπτώματά τους μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, προκαλούν άγχος.
Αν και μερικοί πάσχοντες μπορούν να ζήσουν σχετικά ανεξάρτητες ζωές, άλλοι χρειάζονται εντατική φροντίδα για όλη τη ζωή τους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος ίασης του αυτισμού, αλλά στους ασθενείς προσφέρονται διάφορες θεραπείες που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.
Υπολογίζεται ότι από κάποια μορφή αυτισμού πάσχουν ένα στα 100 παιδιά στη Δύση, με τα πάσχοντα αγόρια να είναι τριπλάσια από τα κορίτσια.
(πηγές: Web Only, Τα Νέα)