Στην Ελλάδα το 2011 είχαν δηλωθεί 86 οροθετικά παιδιά κάτω των 13 ετών
Οι νέες μολύνσεις από τον HIV στα παιδιά έχουν ελαττωθεί, αλλά η επίτευξη του στόχου για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS απαιτεί την παροχή θεραπείας σε περισσότερες έγκυες γυναίκες και παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κόσμος έχει δει μια μείωση κατά 24% των νέων μολύνσεων από τον HIV σε παιδιά, από 430.000, το 2009, σε 330.000, το 2011.
Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2011, 100.000 περισσότερα παιδιά λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, σε σύγκριση με το 2010.
Όμως, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών και των εγκύων γυναικών λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 54% για τους ενήλικες, συνολικά.
«Είναι απλά λάθος να έχουν οι ενήλικες διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται από ό,τι τα παιδιά» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ.
Όπως τονίζει η UNICEF, η παροχή θεραπείας στις οροθετικές έγκυες γυναίκες δεν τις κρατά μόνο ζωντανές και υγιείς, αλλά αποτρέπει τη μετάδοση του HIV στα μωρά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του μητρικού θηλασμού. Η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτρέψει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV από μια οροθετική γυναίκα σε έναν υγιή σύντροφο.
Το έργο για τον τερματισμό των νέων μολύνσεων από τον HIV στα παιδιά, έως το 2015 και της διατήρησης των μητέρων τους στη ζωή, είναι ένα βασικό στοιχείο της συνολικής δέσμευσης της UNICEF για την παιδική επιβίωση, μέσω της εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση- η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης».
Στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί, έως το τέλος του 2011, 86 HIV οροθετικά παιδιά (κάτω των 13 ετών). Τα 63 από αυτά (ποσοστό 73,3%) είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, τα 12 (ποσοστό 14%) είναι πολυμεταγγιζόμενα, τα 6 (ποσοστό 7%) μεταγγισθέντα και τα 5 (ποσοστό 5,7%) ακαθόριστα, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του έτους 2011.
(πηγή: newsbeast.gr)