Πολλοί παιδικοί σταθμοί θα ολοκληρώσουν τη λίστα τον Οκτώβριο λόγω έλλειψης προσωπικού
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί λίγες ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών σε πολλές περιοχές λόγω υπερπληθώρας αιτήσεων και ελλείψεων στο προσωπικό. Αν και οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργούν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, πολλοί έδωσαν «ημερομηνία προσέλευσης» από Οκτώβρη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το κόστος της φιλοξενίας στον παιδικό σταθμό ανά παιδί ποικίλλει από δήμο σε δήμο. Στο Ψυχικό φτάνει τα 5.500 ευρώ ετησίως, στον Δήμο Αθηναίων εκτιμάται ότι μειώθηκε πέρυσι στα 7.500 ευρώ από 12.000 παλαιότερα και στον Δήμο Ιλίου φτάνει τα 3.500- 3.600. Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ το κάθε παιδί κοστολογούνταν στα 2.700 ευρώ, αλλά έπεσε στα 2.100 για να γίνουν δεκτά περισσότερα παιδιά.
Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων που φιλοξενούν περίπου 5.500 παιδιά ξεκίνησαν κανονικά στις 3 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα ο δήμος διαθέτει περίπου 300 κενές θέσεις, αλλά κανείς δεν φαίνεται να τις θέλει. Οι περισσότερες είναι σε παιδικούς σταθμούς σε άκρως υποβαθμισμένες ή και επικίνδυνες περιοχές όπως την οδό Πειραιώς, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Επίσης οι υπηρεσίες σε κάποιους παιδικούς σταθμούς του δήμου δεν έχουν σχέση με όσα προσφέρονται από άλλους, καθώς κάποιοι για παράδειγμα στεγάζονται σε νεοκλασικά με αυλή και κάποιοι σε παλαιές πολυκατοικίες.
Το κόστος ανά παιδί, πάντως, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η υπεύθυνη αντιδήμαρχος για τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας Μαρία Ηλιοπούλου εξηγεί ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν πολλά. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων στεγάζονται συνολικά σε 80 κτίρια εκ των οποίων τα 30 είναι νοικιασμένα. Για να υποστηριχθεί όλο αυτό το δίκτυο, είναι μεγάλο και το κόστος των αντίστοιχων διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης πολλοί παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν λίγα παιδιά, αλλά όταν γίνεται προσπάθεια να συγχωνευτούν υπάρχουν αντιδράσεις. Ο δήμος έχει προχωρήσει πρόσφατα σε συμφωνία με το Πολυτεχνείο για την εκπόνηση μελέτης που αφορά ποιοι παιδικοί σταθμοί μπορούν να κλείσουν και σε ποιες περιοχές απαιτείται να ανοίξουν άλλοι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Λάτση. Το χειρότερο πρόβλημα, πάντως, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου είναι η γραφειοκρατία που καθυστερεί οτιδήποτε για μήνες.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο θέμα των παιδικών σταθμών φέτος βοήθησε ιδιαίτερα, αφού περίπου 3.000 επιπλέον παιδιά θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω της χορηγίας ύψους 4,5 εκατ. ευρώ του ιδρύματος Νιάρχου.
Ο Δήμος Ψυχικού (έχει προέλθει από τη συνένωση των Δήμων Φιλοθέης, Παλαιού και Νέου Ψυχικού) φέτος δέχθηκε έξι φορές περισσότερες καινούριες αιτήσεις απ’ ό, τι συνήθως.
Κάθε χρόνο ο δήμος, που σε 5 παιδικούς σταθμούς φιλοξενεί 300 παιδιά, δεχόταν 60-70 αιτήσεις, αλλά φέτος ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 260. Φυσικά πολλά παιδιά έμειναν «απ’ έξω», δεδομένου ότι η χωρητικότητα είναι συγκεκριμένη. Και όμως, ο Δήμος Ψυχικού διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια, καθώς είναι πλεονασματικός, δεν έχει ωστόσο δικαίωμα να προσλάβει προσωπικό λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις προσλήψεις.
Ο Δήμος Ιλίου, επίσης πλεονασματικός, κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της έλλειψης προσωπικού μέσω της αξιοποίησης του θεσμού των Κοινωνικών Συνεταιρισμών. «Χρειαζόμασταν επιπλέον προσωπικό, αλλά μολονότι είχαμε τα χρήματα, απαγορευόταν να προσλάβουμε. Μέσω του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, καταφέρνουμε να έχουμε το επιπλέον προσωπικό που χρειαζόμαστε. Κυρίως πρώην εργαζόμενοι στον δήμο υπογράφουν μια προγραμματική σύμβαση μέσω της οποίας πληρώνονται για όσο χρονικό διάστημα εργάζονται». Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου φιλοξενούνται 700 παιδιά, αλλά φέτος οι αιτήσεις ήταν 950. «Αναγκαστήκαμε να αποκλείσουμε τα παιδιά των υψηλών εισοδημάτων, πάνω από 45.000 ευρώ ετησίως», τονίζει ο δήμαρχος της πόλης κ. Ν. Ζενέτος.
Στον Δήμο Χολαργού πολλοί γονείς αναμένουν ακόμα αν θα εγκριθεί η αίτησή τους. Η κ. Κωνσταντίνα Φωτοπούλου, υπεύθυνη για τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής, τονίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να εξαιρεθούν από την απαγόρευση των προσλήψεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνονται διμηνίτες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αλλάζουν συνέχεια δασκάλες».
(πηγή: kathimerini.gr)