Μαζεμένοι στα νηπιαγωγεία, περιμένοντας να… κληρώσει το «λαχείο», γονείς παιδιών με αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης από την οποία επρόκειτο να προκύψουν τα προνήπια τα οποία τελικά θα φοιτούσαν. Είναι η εικόνα της Προσχολικής Αγωγής που συναντάται σε πολλά νηπιαγωγεία τέτοια περίοδο και έχει διαμορφωθεί από μια πολιτική επιθετική και στα δικαιώματα των παιδιών.
Χρόνια τώρα πίσω από τις ανάγκες, τα δημόσια νηπιαγωγεία, με ελλείψεις διδακτηρίων, χωρίς δημιουργία των απαραίτητων νέων σχολείων, με συρρικνωμένο και αναντίστοιχο στην πραγματικότητα το προσωπικό, σήμερα ίσα που χωρούν τα νήπια. Για τα προνήπια, σε πολλές περιοχές, προβλέπεται η απαράδεκτη διαδικασία της κλήρωσης, μετατρέποντας ένα δικαίωμα, αυτό του να φοιτά σε δημόσιο σχολείο και το προνήπιο, σε θέμα τύχης. Ειδικά τη φετινή χρονιά, τις ελλείψεις ήρθε να συμπληρώσει η συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών που έγιναν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (οι οποίοι φιλοξενούν και παιδιά προνηπιακής ηλικίας), τα απλησίαστα για πολλούς τροφεία σε αυτούς, η ανεργία και η μαύρη εργασία που αποκλείει τους γονείς από το δικαίωμα να εντάξουν το παιδί τους σε κάποιο παιδικό σταθμό, η φυγή όσων είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», μαζί με την Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης, έκανε περιοδεία στα νηπιαγωγεία της πόλης, με αφορμή την κλήρωση. Όπως προέκυψε, στο 2ο Νηπιαγωγείο από τα 40 προνήπια που έκαναν αίτηση, κληρώθηκαν 2 και έμειναν έξω τα 38. Στο 4ο Νηπιαγωγείο από τα 40 νήπια πήραν τα 22, στο 5ο Νηπιαγωγείο έγιναν πάνω από 35 αιτήσεις όμως δεν μπορούσαν να πάρουν κανένα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ διαπιστώθηκε ότι κάθε τρία νηπιαγωγεία, 80 παιδιά, δηλαδή άλλο ένα νηπιαγωγείο, έμεινε εκτός σχολείου. «Κανένα προνήπιο να μη μείνει εκτός νηπιαγωγείου», ζητά ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης», και ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και περισσότερους διορισμούς νηπιαγωγών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
(πηγή: Ριζοσπάστης)