Συμφώνησε η ΚΕΔΕ με πρόσχημα την αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα πάνε στους σταθμούς
Μείωση κόστους ανά παιδί: Αυτό συμφωνήθηκε στην προχτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και με πρόσχημα το πραγματικό γεγονός ότι έχουν κοπεί πάνω από 53.000 από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Συμφώνησαν στην, από ημερών γνωστή, πρόταση του υπουργείου για μείωση του κόστους ανά παιδί και επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος κατά 20 εκατ. ευρώ, για να γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς άλλα 18.000 παιδιά. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από 43.000 θα φτάσει τα 61.000. Αλλά το εκρηκτικό πρόβλημα παραμένει καθώς θα μείνουν εκτός 35.000 παιδιά. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται πολλές χιλιάδες ακόμα που ήδη έχουν αποκλειστεί.
Το υπουργείο είχε προτείνει:
- Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος από 3.700 ευρώ το χρόνο μειώνεται σε 2.960 ευρώ.
- Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος μειώνεται από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.
- Μείωση, κατά 50%, του ποσού που δίνεται σε κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Δηλαδή, το ποσό που διατίθεται μειώνεται από 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ το χρόνο.
Ας δούμε τι περιλαμβάνει το λεγόμενο κόστος ανά παιδί. Τη σίτιση. Μπορεί ένας σταθμός να αποφασίσει να μειώσει τη συχνότητα του κρέατος που δίνεται σε κάθε παιδί. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Σε έναν παιδαγωγό θα αντιστοιχούν περισσότερα παιδιά με συνέπειες στο έργο τους. `Η μπορεί κάποιος σταθμός να αποφασίσει να μειώσει προσωπικό. Τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή, θέρμανση, νερό, παιχνίδια, χαρτί, μολύβια, μπογιές, μαρκαδόροι, πλαστελίνες, υλικά για παιδικές κατασκευές κλπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής και παιδαγωγικού έργου. Ο έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού, από γιατρό. Δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μη γίνονται καθόλου τέτοιες απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού επισκέψεις.
Είναι γεγονός ότι μπορεί τα 18.000 παιδιά και οι οικογένειές τους να αισθάνονται ότι κάτι έγινε μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούν ότι λύθηκε το πρόβλημα, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη σημαντική υποβάθμιση που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εργαζόμενους.
(πηγή: Ριζοσπάστης)