Το «ξύλο» συνδέεται με εμφάνιση ψυχικών διαταραχών

Οι ενήλικες που είχαν «φάει ξύλο» ως παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από ψυχικές νόσους, όπως για παράδειγμα διαταραχές στη διάθεση, άγχος, προβλήματα με το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά μελέτησαν κατά πόσο σχετίζεται η ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων στους ενήλικες με το αν είχαν «φάει ξύλο» ή δεχτεί άλλου είδους κακοποίηση ως σωματική τιμωρία όταν ήταν παιδιά.

Όσοι είχαν τιμωρηθεί με «ξύλο» είχαν από 2% έως 7% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ «θυμάται» να έχει υποστεί σωματική τιμωρία στην παιδική ηλικία, αναφέρει άρθρο που δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail. Ωστόσο, δείχνει ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μετέπειτα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στην τελευταία αυτή μελέτη, που δημοσιεύεται στο US journal Pediatrics, συμμετείχαν περισσότεροι από 600 ενήλικες Αμερικανοί, ενώ σε αυτήν δε συμπεριελήφθησαν οι περιπτώσεις ενηλίκων που ως παιδιά είχαν υποστεί σεξουαλική και σωματική κακοποίηση σε βαθμό που να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ως «σωματική τιμωρία» οι επιστήμονες όρισαν το σπρώξιμο, το δυνατό τράβηγμα ή τα χαστούκια.

Ενώ σε 32 χώρες στον κόσμο έχει απαγορευτεί η σωματική κακοποίηση των παιδιών, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Στη Μεγάλη Βρετανία οι γονείς μπορούν να «χτυπούν» τα παιδιά τους, αρκεί να μην είναι τόσο δυνατά που να… κοκκινίζει το δέρμα τους.

Όπως αναφέρει η μελέτη ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή, η ανορεξία και η βουλιμία σχετίζεται με τη σωματική τιμωρία που μπορεί να έχει υποστεί ένα παιδί.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399