Μια μέθοδο παραγωγής βιοκαυσίμων από πλαστικό αναπτύσσει μια 16χρονη Αιγύπτια μαθήτρια.
Η Αζά Αμπντέλ Χαμίντ Φαϊάντ από την Αλεξάνδρεια χρησιμοποιεί έναν καταλύτη χαμηλού κόστους ο οποίος αποσυνθέτει το πλαστικό και παράγει βιοκαύσιμα.
Η Φαϊάντ κέρδισε το βραβείο European Fusion Development Agreement στον 23ο διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Φινλανδία το Σεπτέμβριο του 2011 και που συγκέντρωσε 130 διαγωνιζόμενους από 37 χώρες.
Η νεαρή Αιγύπτια θα παρουσιάσει το σχέδιό της στο Κέντρο Ενέργειας Σύντηξης του Κούλαμ στη Μεγάλη Βρετανία.
Απώτερος στόχος της είναι η εκμετάλλευση του πλαστικού στην Αίγυπτο, όπου οι καταναλώσεις είναι πολύ υψηλές πλησιάζοντας το ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως.
Τα πλαστικά σκουπίδια θέτουν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Αίγυπτο, όπως και στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η 16χρονη Φαϊάντ ανακάλυψε ότι ο καταλύτης βεντονίτης διασπά το πλαστικό. Η αποσύνθεση του πλαστικού παράγει αέρια, όπως μεθάνιο, προπάνιο και αιθάνιο, τα οποία εν συνεχεία μετατρέπονται σε καύσιμη αιθανόλη.
“Η διάσπαση του πλαστικού και των πολυμερών για την παραγωγή βιοκαυσίμων δεν είναι καινούργια, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο συγκεκριμένος καταλύτης για αυτό το σκοπό” λέει η Φαϊάντ.
Η διαδικασία είναι ασφαλής και δεν συνεπάγεται την εκπομπή τοξικών αερίων στο βαθμό που τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Ο Μαχμούτ Ελμελαουί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε πως η ιδέα της 16χρονης θα αποδειχθεί χρήσιμη σε πολλές χώρες που επιχειρούν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο.
(πηγή:econews.gr)