Συμβουλές για να αισθανθεί άνετα στη θάλασσα
Οι πρώτες εμπειρίες ενός παιδιού στη θάλασσα είναι καθοριστικές για τη σχέση που θα αναπτύξει με το υγρό στοιχείο. Μπορείτε, με κύριο άξονα το παιχνίδι, να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το νερό, να μάθει να κολυμπάει και να απολαμβάνει τη θάλασσα με ασφάλεια και χωρίς φόβο.
Ακολουθήστε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές και περάστε μαζί με το παιδί ευχάριστες ώρες στην παραλία.
Η εξοικείωση με το νερό
Πριν την εξόρμηση στην θάλασσα καλλιεργείστε του ένα κλίμα χαράς. Μιλήστε του για τα παιχνίδια με νερό και πύργους στην άμμο.
Αρχικά, παίξτε μαζί του σε μεγάλη απόσταση από την άκρη της θάλασσας φροντίζοντας να έχετε οπωσδήποτε κουβαδάκια και θαλασσινό νερό και να το βρέχετε.
Από μέρα σε μέρα –και όχι από λεπτό σε λεπτό– πλησιάστε μέτρο-μέτρο τη θάλασσα.
Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στη θάλασσα και ποτέ μην επιχειρήσετε να το βουτήξετε με το ζόρι. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να το κάνει να αντιπαθήσει τη θάλασσα (και εσάς) για πολύ καιρό.
Ακόμη κι αν είναι αλήθεια μην δείξετε στο παιδί ότι φοβάστε το νερό. Ο πανικός σας όχι μόνο εκλαμβάνεται από το παιδί αλλά μεταδίδεται σαν… «ίωση».
Μην του δείχνετε ότι θέλετε διακαώς να κολυμπήσει. Κάντε την… αδιάφορη!
Αποφύγετε τις θάλασσες με κύμα, παγωμένα νερά και βράχια.
Όταν θα φτάσετε κοντά στη θάλασσα, ακουμπήστε πρώτα τα μέλη (πόδια-χέρια) στο νερό και μετά παίξτε στα ρηχά (αφιερώστε λίγες ημέρες σε αυτήν την θέση).
Όταν δείτε ότι το παιδί δεν φοβάται πια, πάρτε το από το χέρι και περπατήστε σε ρηχά νερά.
Μπείτε αργά στο νερό κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά, όρθιο ή στο πλάι, μιλώντας του ήρεμα, χαμογελώντας κι έχοντας στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας.
Τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο δεν χρειάζονται πριν εξοικειωθεί το παιδί με τη θάλασσα κι αυτό θα γίνει ευκολότερα αν νιώσει ασφαλές στην αγκαλιά σας.
Βυθίστε σιγά σιγά ολόκληρο το κορμί του μέσα στο νερό, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους ώμους του.
Μην το κρατάτε στάσιμο, αλλά μετακινήστε το μαλακά μέσα στη θάλασσα και κάντε διάφορα παιχνίδια με τα χέρια και τα πόδια.
Αν το παιδί δεν θέλει να μπει με τίποτα στο νερό θα πρέπει να υποχωρήσετε και να αποχωρήσετε από την παραλία αναβάλλοντας την επιχείρηση «μπάνιο» για την επόμενη ημέρα…
Θυμηθείτε
Στα μεγαλύτερα του ενός έτους παιδιά, αρέσει περισσότερο να παίζουν με την άμμο στην ακροθαλασσιά και λιγότερο να κολυμπούν. Επιτρέψτε τους αυτήν την ελευθερία.
Μην βιάζεστε να κολυμπήσουν τα παιδιά σας. Θα το κάνουν όταν είναι έτοιμα.
Απολαύστε το μπάνιο σας δίνοντας την υπευθυνότητα της επιτήρησης του παιδιού σας στον σύντροφό σας ή σε κάποιον άλλον ενήλικο διότι η θάλασσα είναι χώρος ψυχαγωγίας και για εσάς.
(Πηγή: noikokyra.gr)