Τι δείχνει μελέτη του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχολεία της χώρας.
Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των μαθητών, στην οικογένειά τους, στο σχολείο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι μαθητές μάλιστα συζητούν στις οικογένειές τους και την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά εισοδήματα, εν τούτοις πολλοί λίγοι μαθητές έχουν περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.
Τα «ευρήματα» αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη σε 22 σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας και στην οποία πήραν μέρος 1211 μαθητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας συζητήθηκαν από έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου του Παιδιού στην 4η συνάντησή τους στην Αθήνα στις 28 και 29 Απριλίου 2012.
Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, 20 αγόρια και κορίτσια 14-18 χρόνων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συζήτησαν ακόμη για τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Τα μέλη της συγκέντρωσαν τις απόψεις μαθητών των σχολείων τους, με βάση ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσαν με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου κατά την 3η τους συνάντηση
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η συνττριπτική πλειοψηφία των μαθητών πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Το 29% των μαθητών μάλιστα συζητούν στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό. Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (πχ. 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% στο χαρτζιλίκι τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.
Παράλληλα το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους. Οι έφηβοι κατέγραψαν και συζήτησαν προτάσεις για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο, που θα τους κινεί το ενδιαφέρον αλλά και θα απαντά σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι έφηβοι σύμβουλοι συζήτησαν, εκτός των άλλων, και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, με αφορμή τη διεξαγωγή βιωματικού εργαστηρίου. Οι απόψεις και οι προτάσεις των εφήβων συμπληρώνουν και ενισχύουν όσα έχουν ήδη διατυπωθεί για αυτό το θέμα από τον Συνήγορο προς το υπουργείο Παιδείας.
(πηγή: Το Βήμα)