Γονείς: Μένουμε δυνατοί αλλά όχι σιωπηλοί – Τι ζητούν για τα σχολεία

goneis_menoume_dynatoiΗ ανακοίνωση από την AΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ συνεδριάζει μέσα σε μια ιδιαίτερη περίοδο που σημαδεύει τη χώρα μας, αλλά και τον κόσμο όλο, από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η πανδημία αυτή έχει επιφέρει απότομες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ίδια της ανθρώπινης ζωής, αποδεικνύουν ότι όσο η υγεία εκλαμβάνεται ως εμπόρευμα, όσο μετριέται με το ζύγι στη σχέση «κόστος – όφελος», τόσο απροστάτευτη θα παραμένει η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Με την έξαρση της πανδημίας αποδείχθηκε ότι οι τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων οικονομικών, είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαών. Η υγεία, η ιατρική έρευνα, η ίαση, η πρόληψη, όλα μετριούνται με στόχο την κερδοφορία. Από τη μια τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία (ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακευτικό υλικό, μέσα ατομικής προστασίας, κ.α.) και από την άλλη πακτωλός δημόσιου χρήματος στην ιδιωτική υγεία η οποία αυγατίζει τα κέρδη της.

Με τον ίδιο τρόπο αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζεται και η δημόσια εκπαίδευση. Με το αναγκαστικό μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων επιβεβαιώθηκαν οι ανισότιμοι όροι παροχής της μόρφωσης, μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιβεβαιώθηκε ότι η δημόσια εκπαίδευση νοσεί πολύ σοβαρά με άμεσα θύματα μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Επιβεβαιώθηκε ότι ακόμα και σε ειδικές συνθήκες, το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες.

Οσο το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Μένουμε δυνατοί αλλά όχι σιωπηλοί.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία, ως ΑΣΓΜΕ πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και  της μείωσης του κινδύνου της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία, ως ΑΣΓΜΕ συναντηθήκαμε με τη ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ και θέσαμε τα αιτήματα μας (μέσα ατομικής υγιεινής με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία, διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τακτές απολυμάνσεις των σχολείων, πλήρης αποζημίωση όλων των γονιών για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν, κ.α.). Τα αιτήματα μας αυτά παραμένουν εξίσου επίκαιρα και χρήζουν άμεσης ικανοποίησης με ευθύνη του Υπουργείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια που τα σχολεία παραμένουν κλειστά έχουν διαμορφωθεί μια σειρά σημαντικά προβλήματα στην εκπαίδευση, και όχι μόνο, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Προβλήματα που το ΥΠΑΙΘ δεν έχει ακόμα επιλύσει, ένα μήνα μετά, τρανή απόδειξη ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης δεν είναι η άμεση αντιμετώπισή τους. Με καθυστέρηση ξεκίνησε η επαφή των μαθητών με το σχολείο μέσα από την τηλεκπαίδευση. Ακόμα και σήμερα πάνω από 250.000 μαθητές δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Σημαντικό πρόβλημα παραμένει ότι δεν έχει εξασφαλίσει το κράτος τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες μαθητές, δεν διαθέτουν Η/Υ, tablet, σύνδεση στο διαδίκτυο. Άλλοι μαθητές έχουν παλιάς τεχνολογίας μέσα που δε τους εξασφαλίζουν ουσιαστική συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση. Άλλοι μαθητές αναγκάζονται να μοιράζονται τα μέσα που διαθέτουν με τα αδέλφια ή τους γονείς τους που κάνουν τηλεργασία. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πανηγυρίζει το ΥΠΑΙΘ για τα αποτελέσματα της τηλεκπαίδευσης και παράλληλα ειρωνικό να δηλώνει η Υπουργός Παιδείας ότι ένας μαθητής της Γ Λυκείου μπορεί να συμμετέχει τη συγχρονισμένη τηλεκπαίδευση μέσω σταθερού τηλεφώνου. Η επικοινωνιακή πολιτική του ΥΠΑΙΘ δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των μαθητών για μόρφωση.

Ειδική μέριμνα απαιτείται για τους μαθητές της Γ Λυκείου με παροχή ηλεκτρονικών μέσων για συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση – μείωση της εξεταζόμενης ύλης (η οποία ανακοινώθηκε πολύ καθυστερημένα από το ΥΠΑΙΘ και κάτω από την πίεση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών) – άμεσο ορισμό της ημερομηνίας των Πανελληνίων εξετάσεων με αποκλεισμό του Σεπτέμβρη – απόφαση ότι δεν θα υπάρξει μείωση εισακτέων – αλλά κυρίως η εξασφάλιση της ισοτιμίας όλων των μαθητών (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) στις εξετάσεις. Αυτή η μέριμνα, απέχει πολύ από την πολιτική πρακτική του ΥΠΑΙΘ. Το ΥΠΑΙΘ έχει επαναπαυτεί στις πλάτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων. Αυτό όμως δεν είναι ισότιμη και δωρεάν εκπαίδευση, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις μορφωτικές ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών, αυτό βρίσκεται απέναντι από τις ανάγκες των γονιών που βλέπουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες να διευρύνονται.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Ειδική Αγωγή και κυρίως για τους μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία. Για άλλη μια φορά τα παιδιά αυτά είναι ξεχασμένα από όλους. Οι εκπαιδευτικοί τους δεν μπορούν να τα απασχολήσουν με κανένα τρόπο, οι οικογένειές τους επωμίζονται όλο το βάρος της φροντίδας τους και της απασχόλησής τους σε 24ωρη βάση και μάλιστα κάτω από  τις επικρατούσες συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης που επιτείνουν τα προβλήματά τους. Πρέπει να υπάρξει άμεσα σχετική πρόβλεψη για αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ. Να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να λειτουργεί ένας χώρος σε ανοιχτά δημοτικά γυμναστήρια και εκεί τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αριθμητικών αναλογιών να υπάρχουν εκπαιδευτικοί (γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κλπ) που να τα απασχολούν. Υποστήριξη των παιδιών αυτών με προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Άλλωστε ο νόμος 3699/2008,άρθρο 6 παρ.

4 αναφέρει σχετικά: “Όταν η φοίτηση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στα τμήματα ένταξης, λόγω των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών παρέχεται με διδασκαλία στο σπίτι όταν αυτή κρίνεται αναγκαία.”

Απαιτείται άμεσα το Κράτος να μεριμνήσει για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να δημιοργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην βιώσουν για άλλη μια φορά τον εκπαιδευτικό και γνωστικό αποκλεισμό τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΑΣΓΜΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων, οι Ενώσεις και εκατοντάδες Σύλλογοι δεν μείναμε σιωπηλοί. Αξιοποιώντας όλα τα μέσα για επικοινωνία με γονείς, προβάλλουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Ξέρουμε καλά ότι η ατομική υπευθυνότητα θα είναι κενό γράμμα χωρίς κεντρικό κρατικό σχέδιο. Η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά κοινωνική ευθύνη.

Θετικά ως ΑΣΓΜΕ πήραμε την πρωτοβουλία για μάζεμα υπογραφών από εκλεγμένους γονείς στο κίνημα γονέων. Οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 1600, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις 2 πρώτες ημέρες οι υπογραφές έφτασαν τις 1000. Να θέσουμε στόχο την αύξηση των υπογραφών πάνω από τις 2000 και να κατατεθούν στο ΥΠΑΙΘ πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Επίσης είναι σημαντικό ότι περίπου το 1/3 των υπογραφών ανήκει σε εκλεγμένους γονείς που οι Σύλλογοι τους ή οι Ενώσεις τους δεν ανήκουν σε μια από τις 5 Ομοσπονδίες της ΑΣΓΜΕ. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύει τόσο το ρόλο της ΑΣΓΜΕ, όσο και την ανάγκη να διευρυνθεί η ΑΣΓΜΕ με νέες Ομοσπονδίες σε περιοχές που υπάρχουν Ενώσεις. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να δούμε την παρέμβαση μας για να ιδρυθούν Ομοσπονδίες σε Ήπειρο, Θεσσαλία.

Ξέρουμε καλά ότι μέσα σ αυτές τις ειδικές συνθήκες, η Κυβέρνηση δοκιμάζει μέτρα για την επόμενη ημέρα. Εμείς από τώρα οργανώνουμε τη δράση μας  ώστε τις συνέπειες της πανδημίας, σε υγεία, μόρφωση, εργασιακά να μην τις πληρώσει ο λαός. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συμμετοχή του σε ηλεκτρονικό μάθημα με σχολείο της Μυτιλήνης εξέφρασε την ικανοποίηση του «γιατί όλοι δοκιμάζουμε εικόνες που θα ζούμε στο μέλλον στην εκπαίδευση» ουσιαστικά δίνει τον τόνο ώστε σε πολλές περιπτώσεις πιθανά οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να καλύπτονται με ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως μαθήματα. Οι μαθητές όμως δεν είναι κωδικοί και usernames, αλλά προσωπικότητες που η ολοκληρωμένη μόρφωση τους πρέπει να συνοδεύεται με την κοινωνική επαφή και το διαπαιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο του σχολείου.

Η ίδια η εξ αποστάσεως εκπαίδευση άνοιξε την όρεξη της Κυβέρνησης να επιταχύνει τη διείσδυση και τον αυξημένο ρόλο των ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο, υλοποιώντας τις επιταγές της ΕΕ. Ξαφνικά σαν τα μανιτάρια εμφανίζονται ιδιώτες, μεγάλες εταιρίες, μέσα από το προσωπείο της «κοινωνικής υπευθυνότητας» δωρίζοντας ηλεκτρονικά μέσα για την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης. Το ΥΠΠΑΙΘ εκδίδει ανακοινώσεις για να ευχαριστήσει τις δωρεές 1 εκ € των μεγάλων εταιριών, αμβλύνοντας τις αντιστάσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για την ακόμα πιο σφιχτό εναγκαλισμό του μεγάλου κεφαλαίου με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, προετοιμάζοντας το έδαφος μπροστά και στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν από τη πρώτη στιγμή τη μάχη να μείνουν οι μαθητές σε επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Βρεθήκαμε μαζί τους σε παρεμβάσεις στο Υπουργείο αλλά και σε Περιφέρεις Εκπαίδευσης αυτή την περίοδο της καραντίνας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα ουσιαστικές λύσεις

Αξιοποιούμε όλα τα μέσα, ειδικά σήμερα με κλειστά σχολεία που η λειτουργία των Συλλόγων Γονέων και οι μαζικές διαδικασίες είναι δύσκολες, για να προβάλλουμε σε κάθε περιοχή τα αιτήματα μας, αλλά και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα αιτήματα της κάθε περιοχής. Όχι απλά δε μένουμε σιωπηλοί, αλλά μπαίνουμε μπροστά να

δεθούν τα αιτήματα μας, με αυτά των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στεκόμαστε δίπλα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και σε κάθε περιοχή προβάλλουμε τα προβλήματα και απαιτούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά, διεκδικούμε η Κυβέρνηση:

  • Να εξασφαλίσει, με ενιαίο τρόπο, την αξιοποίηση των διάφορων εργαλείων εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Να εξασφαλίσει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέσα σε κάθε μαθητή: δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet – δωρεάν tablet. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.
  • Να ανακοινωθεί άμεσα η ημερομηνία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
  • Να μην δοθούν φέτος ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις λόγω των συνθηκών. Να γίνεται η προαγωγή των μαθητών μας με τους βαθμούς τριμήνων/τετραμήνων.
  • Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και γρήγορη πρόσβαση

μαθητών και εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Δικτύου και στην eclass

  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που

έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

  • Τα σχολεία που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων

να συνεχίσουν να δίνουν τα γεύματα αυτά σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και τις οικογένειές τους με ευθύνη των Δήμων και συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Όταν τα σχολεία ξαναλειτουργήσουν, αλλά και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη, απαιτούμε:

  • Να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά, άρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
  • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.
  • Ειδικά μέτρα για ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
  • Παρεμβάσεις   για   δωρεάν   και   ουσιαστική    δημιουργική     αξιοποίηση           του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.

Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για αυτά που έρχονται

Ακόμα και οι ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, δε πτοούν τη σημερινή Κυβέρνηση να συνεχίσει το αντιεκπαιδευτικό της έργο. Η Κυβέρνηση, αντί να λύνει τα προβλήματα που έφερε η πανδημία στην εκπαίδευση, επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Έχοντας διδαχτεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που μέσα στις γιορτές του Πάσχα και με κλειστά σχολεία έφερε νομοσχέδιο για αλλαγές στην εκπαίδευση, ετοιμάζεται να καταθέσει με κλειστά σχολεία, νομοσχέδιο για την Παιδεία. Το νομοσχέδιο σύμφωνα με «διαρροές» στον τύπο θα φέρει όλες τις αλλαγές που έχουν καταδικάσει μαζικά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Χιλιάδες μαθητές, το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν το δρόμους διεκδικώντας ένα «σχολείο που θα μορφώνει και όχι να εξοντώνει», έχοντας και τη συμπαράσταση του οργανωμένου κινήματος των γονέων.

Η Κυβέρνηση φέρνει αλλαγές που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο ανισότιμο, ακόμα πιο εξοντωτικό για τους μαθητές. Σχολείο εξεταστικό κέντρο με τράπεζα θεμάτων, με βάση εισαγωγής στην Ανώτατη, με αποκλεισμό των μαθητών από τη γενική μόρφωση. Σχολείο εξοντωτικό με τους μαθητές από την Α Λυκείου να μπαίνουν στο κυνήγι του βαθμού για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ακόμα πιο έντονο διαχωρισμό των μαθητών από πολύ μικρότερη ηλικία. Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο με εισαγωγή δεξιοτήτων (πχ επιχειρηματικότητα) ενισχύοντας την αποσπασματική γνώση. Με αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, ενισχύοντας την μορφωτικής και οικονομική διαφοροποίηση των σχολείων άρα και της εκπαίδευσης.

Με πρόσχημα το αποκεντρωμένο σχολείο διαμορφώνονται προϋποθέσεις για κοινωνικά κατηγοριοποιημένο περιεχόμενο της εκπαίδευσης ανάλογα με την κοινωνική καταγωγή, τις οικονομικές δυνατότητες και το μορφωτικό υπόβαθρο κάθε οικογένειας.. Τα σχολεία θα πρέπει να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα για να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την εκπαίδευση. Δήμοι, Περιφέρειες και χορηγοί θα παρεμβαίνουν ακόμα πιο έντονα στην εκπαίδευση, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Τρανό παράδειγμα τις μέρες αυτές η κατεύθυνση της Κυβέρνησης, ότι οι Δήμοι είτε από τα πενιχρά χρήματα των Σχολικών Επιτροπών είτε από χορηγούς είτε από ιδίους πόρους θα μπορούν να προμηθευτούν Η/Υ ή tablet για την τηλεκπαίδευση. Δηλαδή καμία κρατική μέριμνα και οι γονείς να ξαναπληρώνουν ουσιαστικά μέσω των Δήμων τα μέσα που θα έπρεπε να διαθέτει το κράτος σε κάθε μαθητή. Σήμερα τα ηλεκτρονικά μέσα, αύριο πιθανά ακόμα και τα βιβλία ή οι κτιριακές υποδομές. Αποκεντρωμένο σχολείο σημαίνει ακόμα πιο βαθιά το χέρι για του γονείς για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Βέβαια η οικονομική στενότητα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και στόχοι είναι η μόνιμη επωδός όλων των Κυβερνήσεων που ψήφισαν και υπηρέτησαν τα μνημόνια ακόμα και στην εκπαίδευση. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα για ηλεκτρονικά μέσα συμμετοχής των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, για νέα σχολεία (σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης), την ίδια ώρα υπάρχουν χρήματα για τους καναλάρχες, για τους μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τα διόδια και μειώθηκε ο τζίρος τους από τα μέτρα περιορισμού τη κυκλοφορίας, από όσους δρουν στην ιδιωτική υγεία όταν τα δημόσια νοσοκομεία νοσούν πολύ πριν τον κορονοϊό.

Όλα τα μέτρα που φέρνει και η σημερινή Κυβέρνηση και ειδικά να έχει το θράσος να τα περάσει με κλειστά σχολεία, θεωρώντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα αντιδράσει, μας βρίσκουν αντίθετους γιατί θέλουν το σχολείο ουσιαστικά αποκεντρωμένο από τις ίδιες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της, θα μας βρει στο πλάι μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών.

Για τη δράση και τον προγραμματισμό της ΑΣΓΜΕ

Μέσα σ αυτό το διάστημα ως ΑΣΓΜΕ έχουμε εκδώσει 5 ανακοινώσεις που αφορούν την ΠΝΠ για το κλείσιμο των σχολείων και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αυτή δημιούργησε.

Παρότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αυτό έγινε 6 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφορούσε ζητήματα σχετικά με την πανδημία και την αντιμετώπιση της στη σχολική κοινότητα.

Ως ΑΣΓΜΕ καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις να μην αναστείλουν καμιά από τις διεκδικήσεις τους. Τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση παραμένουν πολλά και εκρηκτικά (διορισμοί, κτιριακό, καθαριότητα, φύλαξη, υποδομές, περιεχόμενο μόρφωσης). Όλα αυτά μαζί με την πληθώρα των προβλημάτων που δημιούργησε η ΠΝΠ για το κλείσιμο των σχολείων παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας.

Είμαστε σε ετοιμότητα για το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την Παιδεία. Εκτός από ανακοίνωση που πρέπει να φτάσει σε όλους τους Συλλόγους Γονέων, να δούμε και μέρα Πανελλαδικής Δράσης των Συλλόγων Γονέων κατά του νομοσχεδίου με κινητοποίηση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται από τον περιορισμό της κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, πχ στη Βουλή ή σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιθανά μαζί και με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στηρίζουμε όλους τους αγώνες που θα αποφασίσουν συλλογικά οι μαθητές.

Με όλα τα μέσα και τηρώντας τους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αξιοποιώντας και τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών μέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλουμε ακόμα πιο μαχητικά τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων. Αξιοποιούμε τα site της ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων που πρέπει να είναι ενημερωμένα με τις ανακοινώσεις τους και της ΑΣΓΜΕ. Προβάλλουμε τοπικά αιτήματα ως ΑΣΓΜΕ από Ενώσεις που δεν ανήκουν σε κάποια Ομοσπονδία. Συζητάμε για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν κινήσεις Συλλόγων ή Ενώσεων που κάτω από το βάρος των προβλημάτων και αναζητώντας άμεση λύση στα υπαρκτά προβλήματα δεν απαιτούν από την

Κυβέρνηση τις λύσεις, αλλά ευελπιστούν σε χορηγούς και τους καλούν να συνεισφέρουν στις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου.

Καλούμε τους Συλλόγους να παίξουν και ουσιαστικό ρόλο αλληλεγγύης σε μαθητές και γονείς που πλήττονται αυτή την περίοδο από τις συνέπειες της πανδημίας. Κανένας μόνος, κανένας φοβισμένος.

Οι ίδιες οι εξελίξεις και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό των συναθροίσεων αυτή την περίοδο, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την πραγματοποίηση της ετήσια Γενικής Συνέλευσης της ΑΣΓΜΕ τον Ιούνιο. Ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων να εκτιμήσουμε αν μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ή να την μεταθέσουμε για τις αρχές Σεπτέμβρη, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γονείς: Μένουμε δυνατοί αλλά όχι σιωπηλοί – Τι ζητούν για τα σχολεία

Η ζωή για τα παιδιά με αυτισμό στην εποχή της καραντίνας- Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Της Ανθής Αγγελοπούλου

SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Χρήσιμες συμβουλές από τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Γ. Κολαΐτη

Ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής,  δ/ντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ. Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» και δ/ντής του ΠΜΣ «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων» Γεράσιμος Κολαΐτης μας εξηγεί πώς η πανδημία η οποία έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας πρέπει να αντιμετωπιστεί από γονείς που έχουν παιδιά με αυτισμό έτσι ώστε να μην διαταραχθεί σημαντικά η ζωή τους δεχούμενου ότι η σταθερότητα στην καθημερινότητα του αποτελεί τρόπο ζωής για ένα άτομο με αυτισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία έχει φέρει σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα και απρόβλεπτες καταστάσεις καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα με ακρίβεια η διάρκεια και η έκταση της πανδημίας, οι   επιπτώσεις της σε ανθρώπινες ζωές, το προσωπικό και κοινωνικό κόστος. Όμως όπως λέει, τα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ) επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο και με ποικίλο βαθμό επειδή δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συμβατικά «κοινωνικά σήματα» και «κοινωνικούς κανόνες» συμπεριφοράς, αντιλαμβάνονται τα νοήματα κυριολεκτικά και, συχνά δε μπορούν να ερμηνεύσουν τα λεγόμενα, τις πράξεις και τα συναισθήματα των άλλων, να φανταστούν εναλλακτικά  κοινωνικά σενάρια και να προβλέψουν μια πιθανή εξέλιξη στο μέλλον. Επιπλέον, επιμένουν σε συγκεκριμένες ρουτίνες και προτιμούν να ακολουθούν ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα, έτσι απρόβλεπτη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας.

Τα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ) συχνά μπορεί να αναπτύξουν έντονα ή εμμονικά ενδιαφέροντα και μπορεί να αγχωθούν αν εμποδιστούν να κάνουν αυτό με το οποίο οι ίδιοι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν, ενώ, παρουσιάζουν δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας π.χ. σε ασυνήθιστες αλλαγές του περιβάλλοντος (δυνατοί θόρυβοι, έντονα φώτα, οσμές, ασυνήθιστες υφές) με  αποτέλεσμα να τα οδηγούν σε αναστάτωση και τελικά στην εκδήλωση δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών

Το δύσκολο έργο των γονιών αυτές τις μέρες

Οι γονείς πρέπει όπως λέει ο καθηγητής, να εξηγήσουν στα παιδιά ότι τα σχέδια όλων των ανθρώπων ακυρώθηκαν αλλά αυτό θα διαρκέσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για πάντα και ότι όλα θα πάνε καλά αφού η πολιτεία κάνει αυτό που πρέπει,

Εξηγήστε όπως λέει, με σαφήνεια σε σχέση με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, για ποιο λόγο έκλεισαν τα σχολεία και γιατί είναι σημαντική η απομόνωση στο σπίτι, ενώ, μπορείτε να συγκρίνετε την κατάσταση με κάτι γνώριμο όπως με μια θύελλα όπου θα πρέπει να μείνετε όλοι εντός σπιτιού για να προστατευτείτε.

Πείτε τους ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μένουν σπίτι, να απολυμαίνουν τους χώρους, να πλένουν τα χέρια τους και να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους στην βόλτα και το σουπερ μάρκετ.

Χρειάζεται προσοχή ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί σωστά χωρίς να εγκατασταθούν νέες εμμονές, όπως με το πλύσιμο των χεριών. Ο έφηβος μπορεί να ενημερωθεί απευθείας      και από τον οικογενειακό γιατρό.

Δύο τεχνικές που βοηθούν είναι αυτές της Carol  Gray: οι κοινωνικές ιστορίες και τα comic strip conversations μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές ώστε να εξηγηθεί το «πως» και τα «γιατί» ενώ, μπορείτε να κατασκευάσετε και κάποιες κατάλληλες ιστορίες σε συνεργασία με τους ειδικούς που ήδη γνωρίζουν το παιδί σας ή να αναζητήσετε δωρεάν υλικό στο διαδίκτυο.

Συζητήστε με το παιδί αλλά και με άλλα μέλη της οικογένειας για τα γεγονότα µε τρόπο προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία του και το επίπεδο χρήσης του λόγου ώστε να μπορεί σίγουρα να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει.

Τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν πολύπλοκες πληροφορίες γι αυτό συζητήστε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και περιγράψτε τα δικά σας συναισθήματα. Απαντήστε στις ερωτήσεις του όσες φορές κι αν χρειαστεί καθώς αυτός είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να επεξεργαστεί και να κατανοήσει ότι του συμβαίνει.

Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι αναγνωρίζετε τις ανησυχίες του και κατανοείτε τις αντιδράσεις του όσο περίεργες και αν φαίνονται. Η αβεβαιότητα σε σχέση με το πότε θα τελειώσει η παρούσα κατάσταση ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν πάλι στην «φυσιολογική» ζωή αποτελεί μεγάλη πηγή άγχους και ανασφάλειας.

Φροντίστε για τον περιορισμό της υπερβολικής έκθεσης στη πληροφόρηση που οδηγεί σε ένταση, σύγχυση και ανησυχία. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν νέα μόνο από επίσημες πηγές και συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, δώστε του χρόνο να οργανώσει και να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες. Όμως προσέχετε αν η συζήτηση οδηγείται σε ανούσιες υπερβολές τότε αλλάξτε το θέμα συζήτησης.

Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ, η ένταση και οι δυνατές φωνές μπορεί να οδηγήσουν σε αισθητηριακή υπερφόρτωση και εκρήξεις.

Δημιουργήστε στο παιδί μια σταθερή ρουτίνα για τα γεγονότα µε τρόπο προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία του και το επίπεδο χρήσης του λόγου ώστε να μπορεί σίγουρα να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει.

Να οργανώνεται προγραμματισμένες εξόδους σε ανοικτούς χώρους με τα πόδια ή το αυτοκίνητο. Υπάρχει πρόβλεψη της πολιτείας για εξαιρέσεις όσον αφορά τις εξόδους κατά την καραντίνα ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό.

Οργανώστε οικογενειακές διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως μια βόλτα με ποδήλατο γύρω από τη γειτονιά ή μια  προπόνηση στο σπίτι (αναζητήστε το YouTube μαθήματα για    οικογενειακές προπονήσεις) διαμορφώνοντας μια συνήθεια τακτικής καθημερινής άσκησης.

Οργανώστε επίσης, τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι μαζί, έτσι ώστε να επιδείξετε και να διδάξετε πιο ανεξάρτητες ικανότητες διαβίωσης και να προσφέρετε άφθονο έπαινο και ενίσχυση για επιτυχίες.

Δημιουργήστε πολλές και διαφορετικές (αλλά χωρίς υπερβολή) δραστηριότητες μέσα στο σπίτι ώστε να μην βαριέται, να μην κάνει δυσάρεστες σκέψεις και να εκτίθεται σε άγχος. Μπορείτε να ασχοληθείτε με την μαγειρική, κηπουρική, ζωγραφική, διακοσμητική, επιτραπέζια παιχνίδια, να επισκεφτείτε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης,  όπου θα μοιραστείτε ιδέες από την κοινότητα, να διαβάσετε βιβλία, να δείτε μαζί ταινίες ή ντοκιμαντέρ έχοντας την ευκαιρία να μάθετε μαζί καινούργια πράγματα.

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους διατήρησης της κοινωνική επαφής του παιδιού σας με φίλους και συμμαθητές με τη χρήση τηλεφώνου και διαδικτύου (whatsup, viber, skype κα).

Καθώς και τρόπους υποστήριξης του παιδιού και του εφήβου σε δεξιότητες τηλεματικής ώστε να μπορεί να  συνεχίσει την παρακολούθηση από απόσταση του σχολικού προγράμματος και των συνεδριών με τους θεραπευτές του. Πολλά παιδιά συναντούν δυσκολία στη χρήση βιντεοκλήσεων και την παρακολούθηση on line μαθημάτων. Η οργάνωση της εκπαίδευσής τους μέσω βίντεο και email  μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία περισσότερο προβλέψιμη και να περιορίσει το άγχος που βιώνουν κατά την έκθεση.

Τέλος, οργανώστε την φροντίδα του παιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε αν είναι δυνατό να μπορούν να ασχολούνται διαφορετικά άτομα με το παιδί ώστε να  μπορείτε να έχετε χρόνο να κάνετε οτιδήποτε σας ξεκουράζει και ευχαριστεί.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή

Σκεφτείτε από πριν ποιός θα φροντίσει το παιδί αν κάποιος από την οικογένεια σας νοσήσει.

Ο πιο ουσιαστικός τρόπος να υποστηρίξετε το παιδί σας είναι πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε  ήρεμοι και καθησυχαστικοί

Εάν κάτι σας προβληματίζει σε σχέση με την δική σας ψυχική υγεία επικοινωνήστε με ειδικό. Τα άτομα με αυτισμό επηρεάζονται ιδιαίτερα από την συναισθηματική ένταση          στο περιβάλλον τους και καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Να ενθαρρύνετε και να  διατηρείστε τη δική σας στενή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και θεραπευτές από τους οποίους θα λάβετε καθοδήγηση και συμβουλές, είναι σημαντικό να συνεχίσει την σχολική φοίτηση και το πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης ώστε να επιστρέψει μετά γρήγορα στην κανονικότητα.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού επικοινωνήστε με παιδοψυχίατρο ο οποίος θα σας κατευθύνει. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να μην  καταφέρουν να εκφράσουν λεκτικά τα συμπτώματα όπως ο πόνος. Τα άτομα με αυτισμό είναι ευάλωτα στην εκδήλωση άγχους και κατάθλιψης στις παρούσες  έντονα ψυχοπιεστικές συνθήκες.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικό όλοι οι επαγγελματίες οι οποίοι θα ασχοληθούν κατά την παρούσα πανδημία με άτομα με ΔΦΑ (π.χ. παιδίατροι, νοσηλευτές, αστυνομικοί κ.α.) να γνωρίζουν ότι τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και βιώνουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να κατανοήσουν πώς το παιδί τους αντιλαμβάνεται την νέα κατάσταση ώστε να μπορέσουν να την εξηγήσουν στους επαγγελματίες που θα εμπλακούν εφόσον χρειαστεί.

Μάθετε κάποια πράγματα για τη Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ)

Η National Autistic Society (NAS) – Εθνική Οργάνωση Αυτιστικών της Μεγάλης Βρετανίας περιγράφει τις ιδιαίτερες και μοναδικές ανάγκες κάθε ατόμου με ΔΦΑ με την προσέγγιση SPELL όπου αναφέρονται με απλό και σαφή τρόπο οι αρχές της υποστηρικτικής παρέμβασης.

Το SPELL αποτελεί το αρκτικόλεξο  των λέξεων:

  • Structure – Δομή  (προβλεψιμότητα, σταθερότητα, ασφάλεια)
  • Positive – Εποικοδομητική  (ενίσχυση αυτοπεποίθησης, ενδιαφέρον για τις δυνατότητες)
  • Empathy – Ενσυναίσθηση  (συναισθηματική κατανόηση, ενδιαφέρον για την οπτική τους)
  • Low arousal – Ήπια διέγερση  (ήρεμο περιβάλλον, μείωση έντασης και ανησυχίας)
  •  Links – Σύνδεσμοι  (διασυνδέσεις και επικοινωνία, ισχυροί δεσμοί με συνέπεια μεταξύ των ανθρώπων που έχουν την  ευθύνη για το άτομο)

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ζωή για τα παιδιά με αυτισμό στην εποχή της καραντίνας- Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα χαρακτηριστικά της μόλυνσης του κορονοϊού σε παιδιά

koronoios_paidiaΗ εξέλιξη της νόσου Covid-19 σε παιδιά που μολύνονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι, σε σχέση με τους ενήλικες, σχετικά ήπια. Παρόλα αυτά στα βρέφη η νόσος μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές. Ως εκ τούτου η κατανόηση της νόσου στα παιδιά αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη στρατηγικών θεραπείας στην κλινική, αλλά και περιορισμού της μετάδοσής της, αναφέρει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που πραγματοποιεί αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων.

Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό PEDIATRICS (Official Journal of the American Academy of Pediatrics) (Vol 145, No 6, June 2020) οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 2.135 περιπτώσεις παιδιών με COVID-19 που καταγράφηκαν στο κέντρο Ελέγχου νοσημάτων και πρόληψης της Κίνας. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 7 έτη (εύρος ηλικιών 2-13 έτη) και 1208 παιδιά ήταν αγόρια. Παραπάνω από 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά ή εμφάνισαν ήπια ή ενδιάμεσης κλινικής βαρύτητας συμπτώματα, ενώ η μέση περίοδο από την εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ήταν 2 ημέρες. Βρέθηκε ότι παιδιά όλων των ηλικιών είναι δεκτικά σε μόλυνση από τον ιό, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές (αν και εμφανίστηκε μια σχετική «προτίμηση» του ιού για τα αγόρια) όσον αφορά στο φύλο.

Αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με Covid-19 είναι σημαντικά πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες (καταγράφηκε ένας θάνατος μεταξύ των 2.135 παιδιών), η νόσος στα βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσει σοβαρή κλινική εικόνα. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στην κλινική εικόνα της νόσου μεταξύ παιδιών και ενηλίκων παραμένει ασαφής, αλλά πιθανώς σχετίζεται με τη μικρότερη (σε σχέση με του ενήλικες) έκφραση στα παιδιά του υποδοχέα ACE2 μέσω του οποίου ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης, η συχνή έκθεση των παιδιών σε ιογενείς επιμολύνσεις του αναπνευστικού τη χειμερινή περίοδο ίσως συντηρεί ένα πιο ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες. Εναλλακτικά, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του ίσως αποκρίνεται διαφορετικά, σε σχέση με τους ενήλικες στα παθογόνα. Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω υποθέσεις παραμένουν υποκείμενες περαιτέρω έρευνας.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον ισλανδικό πληθυσμό και συμπεριέλαβε 9199 άτομα στους οποίους έγινε στοχευμένος έλεγχος, καθώς και 13080 άτομα που συμμετείχαν σε πληθυσμιακό έλεγχο χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν θετικό τεστ από τους υπόλοιπους, τόσο κατά το στοχευμένο όσο και κατά τον πληθυσμιακό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ειδική επιτροπή που συντονίζεται από τις καθηγήτριες Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρίζα Τσολιά, έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά́ ηλικίας κάτω των 16 ετών με:

  1. Σοβαρή́ Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού́ που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό́ χωρίς άλλη σαφή́ αιτιολογία
  2. Φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού́ με πυρετό́ και βήχα ή δύσπνοια
  3. Παιδιά́ με σοβαρή́ χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό́ νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή́ ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού́ με πυρετό́ και βήχα ή δύσπνοια.

Σε σχέση με τα παραπάνω ευρήματα σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Medicine μελετήθηκε η επιδημιολογική και κλινική εικόνα 10 παιδιών με θετική διάγνωση για COVID-19 και νοσοκομειακή παρακολούθηση. Δεν παρατηρήθηκαν ειδικά για τη νόσο συμπτώματα, ενώ κανένα παιδί δε χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη. Επίσης, ο ακτινολογικός έλεγχος δεν έδειξε σημάδια πνευμονίας, μιας επιπλοκής που συνοδεύει συχνά τη νόσο στους ενήλικες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα χαρακτηριστικά της μόλυνσης του κορονοϊού σε παιδιά

COVID-19: Πώς να φροντίσεις ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι – Οδηγίες

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενείς που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

koronoios_frontida_spitiΈκκληση προς τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι σεβόμενοι τις ευπαθείς ομάδες έχει κάνει εδώ και μέρες ο ΕΟΔΥ τονίζοντας τον κίνδυνο που έχουν τα ασυμπτωτικά κρούσματα να μεταφέρουν τον ιό.

Με τα κρούσματα και στη χώρας μας συνεχώς να αυξάνονται είναι πια πολλές οι περιπτώσεις πολιτών που καλούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ έχον βρεθεί θετικοί στον ιό. Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενείς που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται στο σπίτι και οι πολίτες που βρίσκονται σε απομόνωση χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάποια σύμπτωμα αλλά και εκείνοι που είναι θετικοί στον ιό.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι

  1. Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  2. Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  3. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  4. Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2m από το άτομο.
  5. Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  6. Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  7. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα, εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  8. Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  9. Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  10.  Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  11.  Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  12.  Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
  13.  Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

  1. Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
  2. Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  3. Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1m από τον ασθενή.
  4. Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  5. Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή. Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη, καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.
  6. Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα, εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  7. Χρήση χειροπετσετών μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρήση υφασμάτινης πετσέτας, η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
  8. Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από όλους, ιδιαίτερα από τον ασθενή, πάντα (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα). Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  9.  Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  10.  Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  11.  Τοποθέτηση των μολυσματικών υλικών του ασθενή (π.χ. γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
  12.  Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  13.  Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  14.  Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με το ίδιο διάλυμα.
  15.  Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60οC – 90οC) και καλό στέγνωμα.
  16.  Χρήση γαντιών και ρόμπας μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  17.  Παραμονή στο σπίτι των ασθενών μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
  18.  Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

Διαχείριση στενών επαφών

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα (π.χ. μέλη οικογένειας, επαγγελματίες υγείας) ή με επιβεβαιωμένο κρούσμα παρακολουθούν την υγεία τους από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες. Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία των στενών επαφών με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη.

  1. Προηγούμενη ενημέρωση της νοσηλευτικής μονάδας που θα υποδεχτεί συμπτωματικό ασθενή πριν τη μετάβασή του.
  2. Χρήση, από τον ασθενή, απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη μετάβαση του στη νοσηλευτική μονάδα.
  3. Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προτιμάται ή χρήση ασθενοφόρου ή ιδιωτικού οχήματος με ανοιχτά τα παράθυρα.
  4. Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από τον ασθενή (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα), καθώς και υγιεινής των χεριών. Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1m από τους γύρω του, τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νοσηλευτική μονάδα όσο και κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξέταση.
  5. Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που λερώθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ασθενούς στη νοσηλευτική μονάδα, από αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κ.λπ.), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών. Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  1. Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  2. Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  3. Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  4. Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  5. Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο.
  6. Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.
  7. Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  8. Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

(Πηγή: in.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο COVID-19: Πώς να φροντίσεις ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι – Οδηγίες

Γονείς, παιδιά και κορονοϊός ένας δύσκολος γρίφος

goneis_paidia_koronoios«Μην φοβάστε να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορονοϊό» προτρέπει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους γονείς η ψυχολόγος Χρύσα Λεχουρίτη με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και την παιγνιοθεραπεία. «Χρειάζεται να έχουμε κατά νου πως εάν υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και αποφεύγουμε να μιλήσουμε εμείς στα παιδιά γι αυτήν, αυτό θα τα κάνει να ανησυχήσουν περισσότερο».

Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά ήδη εκτίθενται αναπόφευκτα σε αντικρουόμενες πληροφορίες (από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τους φίλους τους) έχει μεγάλη σημασία «ο συναισθηματικός τόνος της συζήτησης», επισημαίνει η κ. Λεχουρίτη. Στόχος της κουβέντας πρέπει να είναι τα παιδιά να αισθανθούν ήρεμα, ενημερωμένα και να λάβουν αξιόπιστες πληροφορίες, διατυπωμένες με τρόπο κατανοητό, ανάλογα προς την ηλικία τους. «Να νιώσουν πως έχουμε μαζί μια διαρκή γραμμή επικοινωνίας» εξηγεί η κ. Λεχουρίτη. 

Υπάρχουν πάντως όρια. «Να αποφύγουμε να δώσουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες γιατί αυτό μπορεί να τα ανησυχήσει πιο πολύ. Θα ήταν περισσότερο βοηθητικό να απαντήσουμε σε δικές τους ερωτήσεις, καθώς έτσι θα εστιάσουμε στα θέματα που απασχολούν εκείνα περισσότερο» τονίζει η ψυχολόγος. Ειλικρίνεια και σωστή πληροφόρηση είναι οι δύο αρχές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς. Κι αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα «δεν υπάρχει λόγος να αισθανθούν άσχημα. Σε δεύτερο χρόνο, μπορούν να δώσουν πληρέστερες απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα». Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι «να αποφύγουμε την ενθάρρυνση των τρομακτικών φαντασιώσεων που συνήθως φτιάχνουν σε καταστάσεις φόβου τα παιδιά», σύμφωνα με την κ. Λεχουρίτη.

Η συζήτηση είναι απαραίτητη, οι εντολές, όμως, περιττές. Η λογική «-Πλύνε τα χέρια σου. -Γιατί; -Γιατί έτσι.» δεν λειτουργεί. «Πρέπει να αποφύγουμε την εύκολη παγίδα των υποδείξεων. Εάν τα παιδιά αισθανθούν άνετα με τις απορίες τους, πολύ πιο εύκολα θα ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την προστασία τους», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λεχουρίτη. «Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως η φροντίδα του εαυτού είναι δική μας ευθύνη. Τους εξηγούμε πως το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τον ιό. Για να κρατήσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας υγιείς, χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα όταν επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους, μετά το παιχνίδι, προτού φάμε, μετά από βήχα, φτέρνισμα, φύσιμα/άγγιγμα της μύτης ή χρήση του μπάνιου».

Σε δύσκολες περιόδους, η βεβαιότητα της καθημερινής ρουτίνας και της προβλεψιμότητας είναι καθησυχαστική για μικρούς, αλλά και μεγάλους. «Στο βαθμό που είναι εφικτό, είναι αποτελεσματικό το να τηρήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα (ώρα φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου). Θα είναι πολύ βοηθητικό να δούμε αυτό το διάστημα σαν μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε μαζί», καταλήγει η ψυχολόγος κ. Λεχουρίτη.

«Το απαραίτητο μέτρο της αναστολής των μαθημάτων θα οδηγήσει και σε μια παρατεταμένη …χαλάρωση» σχολιάζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δασκάλα του δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, Χριστίνα Σούφη, συμπληρώνοντας ότι «ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί τουλάχιστον να είναι δημιουργική με άλλους τρόπους».

«Υπάρχει ο κίνδυνος πολλά παιδιά να βουλιάξουν μέσα στις οθόνες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, οπότε οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν δραστηριότητες για την πνευματική τους άσκηση, αλλά και δραστηριότητες που θα τους συνδέσουν συναισθηματικά, σε αυτή την δύσκολη περίοδο», σχολιάζει η κ. Σούφη.

Η επανάληψη των σχολικών μαθημάτων και εργασιών δεν είναι κακή, αλλά δε χρειάζεται πίεση. Αν πάντως οι γονείς χρειάζονται εργαλεία για την εξάσκηση των μαθητών, υπάρχει κατάλληλο λογισμικό για όλες τις τάξεις του δημοτικού που διατίθεται στο διαδίκτυο από το υπουργείο Παιδείας: https://bit.ly/2U5YwXg

«Μια πρόκληση θα κρατήσει τα παιδιά σε εγρήγορση. Για παράδειγμα η ανάγνωση μιας σειράς βιβλίων, όπως τα βιβλία Χάρυ Πότερ. Επίσης, οι γονείς μπορούν να εισάγουν τα παιδιά στα δικά τους αγαπημένα αναγνώσματα, από όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία: Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες, Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ κ.ο.κ. Να δημιουργήσουν δηλαδή μια συναισθηματική γέφυρα με κάτι από το δικό τους παρελθόν» προτείνει η δασκάλα της Β’ Δημοτικού. Για όσους δεν ενθουσιάζονται με το διάβασμα, υπάρχει ο «Μικρός Αναγνώστης», μια ιστοσελίδα, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μέσα από την οποία το παιδί μπορεί να ακούσει και να ξεφυλλίσει το παραμύθι ηλεκτρονικά (www.mikrosanagnostis.gr).

«Όμως και οι ταινίες είναι ένα παράθυρο στην δική μας παιδική ψυχή. Κλασικές ταινίες όπως Ε.Τ., Μαίρη Πόπινς, Η Μελωδία της Ευτυχίας ή οτιδήποτε άλλο αγάπησαν οι γονείς ως παιδιά και έφηβοι μπορεί να λειτουργήσει σαν οικογενειακή δραστηριότητα. Σημασία έχει το πλαίσιο που χτίζουμε με τα παιδιά» εξηγεί η κ. Σιούφη.

Το ξεκαθάρισμα στο δωμάτιο από βιβλία και παιχνίδια (τα οποία μπορείτε να δωρίσετε στο σχολείο των παιδιών), ο στολισμός της άνοιξης και του Πάσχα -κάπως νωρίς-, για το δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι, μπορούν να προσφέρουν διεξόδους. Και μην ξεχνάμε τα επιτραπέζια παιχνίδια: Τζέγκα, Φιδάκι, Ζωγραφομαχίες, Ταμπού, Τρίβιαλ για παιδιά.

«Οι γονείς έχουν στα χέρια τους ένα μαγικό εργαλείο, αν θέλουν να δώσουν στα παιδιά καινούργια ερεθίσματα: την μουσική!» λέει στοπ ΑΠΕ-ΜΠΕ η μουσικός και υπεύθυνη του τμήματος μουσικοθεραπείας της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, Πόλα Νομικού. «Να ακούσουν μουσική και να την ζωγραφίσουν, να μιλήσουν για τα συναισθήματα που τους προκαλεί, να αναγνωρίσουν τα όργανα που άκουσαν, να αναζητήσουν τις προτιμήσεις τους ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους», συνεχίζει η κ. Νομικού.

Υπάρχουν βέβαια και εύκολα μουσικά παιχνίδια για το σπίτι. «Η κατασκευή μουσικών παιχνιδιών από καθημερινά αντικείμενα είναι μια αναζωογονητική δραστηριότητα. Ένα ρολό χαρτιού μετατρέπεται στο όργανο της βροχής, αν βάλεις ρύζι στον κύλινδρο και σφραγίσεις τις δύο πλευρές του με χαρτί. Οι γονείς μπορούν να βρουν τέτοιες ιδέες στο διαδίκτυο» εξηγεί η μουσικοθεραπεύτρια, η οποία επίσης προτείνει μουσικοκινητικές ασκήσεις: «Πιάστε γύρω γύρω ένα πανί, π.χ. ένα μικρό τραπεζομάντηλο, στο κέντρο του οποίου τοποθετείστε ένα φουσκωμένο μπαλόνι ή μια ελαφριά μπάλα. Προσπαθήστε να χορέψετε όλοι μαζί στα αγαπημένα σας τραγούδια, χωρίς να πέσει το μπαλόνι. Θα εκπλαγείτε από τις ηλικίες που απολαμβάνουν αυτό το παιχνίδι. Ο χορός του μπαλονιού χτίζει μια σχέση συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, όπως ακριβώς αυτή που χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο» καταλήγει η κ. Νομικού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γονείς, παιδιά και κορονοϊός ένας δύσκολος γρίφος